Za 1800 EUR pa dobiš že cel motor.
Scenic II, 1.9DCI, ležaji na ojnici-pogonski gredi - NUJNO
Glede na 30kkm interval res ni čudno kaj vse se dogaja z ležaji itd. Bo kar draga šola tole.
@marc 80 najceneje bo, da ti to porihta PREVERJEN mehanik (seveda ne na pooblaščenem servisu). Tak človek bo tudi vedel kake (orig./ponaredek) dele dat noter.
S katerimi argumenti lahko tole izjavo podkrepiš? Pa ne mislim zdaj tiste fore: "od kolega prjatlove žene strica sosed je reku..."dolenc napisal/-a:...Olje si pa verjetno na bolhi kupoval. ...
@marc 80 najceneje bo, da ti to porihta PREVERJEN mehanik (seveda ne na pooblaščenem servisu). Tak človek bo tudi vedel kake (orig./ponaredek) dele dat noter.
We are forced to act as if we are free...
jst sem kupil prek bolhe elf competion 10w40 za clia 1.4RT po 15k km je bil olja še kr kot nov, tako da ne verjmem, da je slabo.dolenc napisal/-a:Moja izkušnja; ELF Excellium 5-40:
Kupljen na bolhi po 10k km bolj črn in več ga je požrlo. Primerjal s kupljenim v trgovini.
aja in še v cliu 16v imam iz bolhe transelfa 75w80 in dela menjalnik tak kot treba, šaltanje vse je tak mora bit.
Pa je ležaj šel ker ni bilo olja, ali je samo zaribal, ker če je pošlo olje, je tudi problem v turbini, na uradnem te pride motor in turbina tovarniško obnovljeno s premontažo cca dobrih 7k€.
Samo gred se da brusit, če ni preveč izrabljena, in ne zvita, ojnico dobiš za okol 100€ potem pa še vsa tesnila ležaji,mogoče turbina, kakšen je vztrajnik(dvojna masa).Motor za 1800€ pa je dobr samo za kose, če ne odpreš pa zamenjaš ležajev nisi kaj dosti rešil.
LP Gregor
Samo gred se da brusit, če ni preveč izrabljena, in ne zvita, ojnico dobiš za okol 100€ potem pa še vsa tesnila ležaji,mogoče turbina, kakšen je vztrajnik(dvojna masa).Motor za 1800€ pa je dobr samo za kose, če ne odpreš pa zamenjaš ležajev nisi kaj dosti rešil.
LP Gregor
compaq napisal/-a: Mislim, da sploh neveš kaj govoriš, ker nimaš polma!!!!
Problem je, da se ojnični ležaji obrabijo in se obrnejo v ležišču, ker so slabo vpeti. Kose obrne ležaj nima več mazanja med gredjo in ležajem.
Spet se prodajajo buče, ko enkrat obrne ležaj je itak že prepozno, na mazanje pa položaj ležaja nima vpliva, saj se ojnični ležaj maže skozi gred, glavni ležaji pa imajo luknjo skozi katero prihaja olje. Ojnični ležaji pač ne zdržijo obremenitev. Imam doma zbirko obrabljenih, si bom vzel en večer malo časa, da jih poslikam. Problem je, da ko je enkrat ležaj obrabljen se začne luščit oz. razpadat.
Za 1,8k€ dobr motor komplet ( za manj dobiš z menjalnikom in turbino) pa daj na njega garancijo... pol jih pa ni. Ko motor prodajaš je eno, ko ga vgrajuješ moraš pa za tem stat, tukaj pa ponavadi nastane problem.
[/quote]
Ojničnih ležajev pa na stoenkah niso menjali toliko kot jih nekateri na tem forumu.[/quote]
Samo strošek mejave lastnik hitro pozabi, je pa mnogo manjši kot pa potem popravilo motorja.(za razliko imaš lahko en lep dopust)
Tudi malo starejši renoji so imeli ojnične ležaje za vedno, pač sedaj ležaji ne zdržijo, kar se vidi ko dnevo crkujejo imajo pač novi avtomobili malo več konjev. Pa tudi če menjaš olje na 10, 15, 20, 30 kkm, večji ko je interval prej so težave, samo na koncu so pa renoji jajca.
Je pa zmotna miselnost, če olje menjaš na 15kkm da bo za večno, pri svojem ga na 10kkm pa so bili pr 180kkm kar lepo izrabljeni ležaji, je pa res, da je turbina še prva, veteran iz l.92 2.1td ima pa 560kkm pa še ni bla mašinca odprta dle ko do tesnila glave.
Drugače pa vsak lastnik se odloči po svoje, pa tudi marsikdo bi jih menjal po tem, ko je že prepozno pa tudi servisni interval bi skrajšal.
A pa še to v SLO, ko imamo veliko mestne vožnje so servisni intervali na 30kkm, v F pa isti avti na 20kkm.
Ojničnih ležajev pa na stoenkah niso menjali toliko kot jih nekateri na tem forumu.[/quote]
Samo strošek mejave lastnik hitro pozabi, je pa mnogo manjši kot pa potem popravilo motorja.(za razliko imaš lahko en lep dopust)
Tudi malo starejši renoji so imeli ojnične ležaje za vedno, pač sedaj ležaji ne zdržijo, kar se vidi ko dnevo crkujejo imajo pač novi avtomobili malo več konjev. Pa tudi če menjaš olje na 10, 15, 20, 30 kkm, večji ko je interval prej so težave, samo na koncu so pa renoji jajca.
Je pa zmotna miselnost, če olje menjaš na 15kkm da bo za večno, pri svojem ga na 10kkm pa so bili pr 180kkm kar lepo izrabljeni ležaji, je pa res, da je turbina še prva, veteran iz l.92 2.1td ima pa 560kkm pa še ni bla mašinca odprta dle ko do tesnila glave.
Drugače pa vsak lastnik se odloči po svoje, pa tudi marsikdo bi jih menjal po tem, ko je že prepozno pa tudi servisni interval bi skrajšal.
A pa še to v SLO, ko imamo veliko mestne vožnje so servisni intervali na 30kkm, v F pa isti avti na 20kkm.
- gagi'd hype
- Kraj: od sevnice do Ljubljane
predno oba znanost odkrijeta si malo preberita forum.. Potem pa se dobta na kavi in odrijta glavni razlog..
Ko bo nekdo drug imel isti problem in bo pogledal to temo se bo samo za glavo prijel.. dajte fantje če že imate mnenja podajte svoje in to je to, tisti ki bo potreboval informacijo pa bo sam odločil katera se mu zdi smiselnejša..
Ko bo nekdo drug imel isti problem in bo pogledal to temo se bo samo za glavo prijel.. dajte fantje če že imate mnenja podajte svoje in to je to, tisti ki bo potreboval informacijo pa bo sam odločil katera se mu zdi smiselnejša..
- Sebastijan
- Kraj: Slovenska Bistrica
Re: Scenic II, 1.9DCI, ležaji na ojnici-pogonski gredi - NUJ
Spoštovan tudi jaz imam takšen zvok na Scenic II 1,9 diesel, l. 04 in sem bil na uradnem servisu, pa so rekli, da je nosilec hin. Zamenjam nosilec in lej ga zlomka po 80€ stroškov je ta zvok še vedno prisoten.marc80 napisal/-a:Pozdrav,
pri vožnji se sliši čuden zvok (nabijanje). Mehanik je ocenil, da so crknili ležaji na pogonski gredi (ojnici). A ima kdo izkušnje s tem?
Zamenjat bi bilo baje treba ležaje in ojnico. Ali obstajajo neoriginalni rez. deli? Kaj se splača? Po prvi oceni je popravila za pol vrednosti avta.
A mi kdo lahk svetuje na to temo?
Marc
Ta zvok se mi je pojavi, ko sem zamenjal pnevmatike (na zimske) in ne gume niso krive (preveril pri vulkanizerju). Potem so rekli, da je ziher treba jermen in španer menjat, ker ma pač avto 203k. Moj odgovor je bil menjano pri 199k ob nakupu. Ker je bilo mejano pri domačem mojstru so rekli, da ni dovolj precizno našpanal jermena in da je to to. Spet so preverili in lej ga zlomka servis je bil izveden korektno.
Sedaj po 5 mesecih še vedno tavam v temi in sem se odločil za forum.
Marc: Zanima me ali ta zvok deluje pri isti frekvenci glede na obrate, se pravi pri večjih oz. nižjih obratih je enak? Ali je bolj izrazit, ko "nabiješ" gas? Ali je prisoten veš čas ali ga je s pomočjo "kuplonge" včasih možno utišat? Ali je prisoten (zelo nizka glasnost) tudi v prostem teku.
To sprašujem, ker tudi jaz ne vem kaj bi lahko bilo.
Meni je pri 140kkm zaropotalo zaradi ojničnih ležajev. Imam laguno 1,9dCi 04.
Popravilo: zamenjan motor z rabljenim in narejena generalna (vključno z ojničnimi ležaji). Cena: malo čez 2k€.
Priporočam vsem, ki imate 1,9 dCi motorje približno tega letnika, da menjate ojnične ležaje na 80-100kkm (priporočilo uradnega serviserja - baje da je cela serija mašin ki imajo to pomanjklivost slabih ležajev).
Popravilo: zamenjan motor z rabljenim in narejena generalna (vključno z ojničnimi ležaji). Cena: malo čez 2k€.
Priporočam vsem, ki imate 1,9 dCi motorje približno tega letnika, da menjate ojnične ležaje na 80-100kkm (priporočilo uradnega serviserja - baje da je cela serija mašin ki imajo to pomanjklivost slabih ležajev).
R Laguna 1,9dCi, Clio 1,2 bepop