Turbina

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
renault112

Turbina

Odgovor Napisal/-a renault112 »

Vem da je tega veliko že napisanega, ampak vseeno imam eno vprašanje
glede turbine.
Pri laguni 1,9 - 120km, sem začel slišati piskanje turbine pri vrtljajih 2000.
Vem da vsaka turbina piska, ampak sedaj se mi zdi da je začela piskati malo bolj (če utišam radio se rahlo sliši).
Avto je redno servisiran (menjava olja, filtri...).
Kaj lahko naredim preventivno? olje mi ne porablja, redno kontroliram...
imate kakšen predlog... :roll:
Uporabniški avatar
Drmo
Kraj: Garage

Odgovor Napisal/-a Drmo »

Lahko preveriš zračnost veternice.
Enigma motorsport
renault112

Odgovor Napisal/-a renault112 »

Drmo napisal/-a:Lahko preveriš zračnost veternice.
Kako, kje,?
okvirni strošek?
Uporabniški avatar
joztom
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a joztom »

Da se menjat samo ležaje, stanejo pa ene 50€. Jaz imam za svojega že pol leta na zalogi za vsak slučaj. Preveri pa tesnost cevi prej.
bluerunner

Odgovor Napisal/-a bluerunner »

Da se menjati ležaje? Kje pa to kupiš in kdo mi to lahko naredi?
Sem iz okolice kamnika.
Lp Peter
Renault Sport fan-Laguna dCI, 96kw dynamic lux
bluerunner

Ja pa gre se mi za to, da jih menjam, ker bom dal potem avto čipat... :twisted:
Uporabniški avatar
urosr
Kraj: Smartno ob Paki

Odgovor Napisal/-a urosr »

turbine...

zdej če ti je kar naenkrat začelo piskati, potem po vsej vrjetnosti ni turbina ampak nekje kakšna počena cev, med turbino in sesalnim kolektorjem...

kar se tiče zračnosti, to preveriš tako da snameš cev ki gre iz ohišja za zračni filter do turbine, in primeš za vetrnico ki je po tem posegu vidna.

vsaka turbina ima nekaj "lufta", vendar samo pravokotno na os, ravno toliko da ga občutiš z roko, res je pa, da ne sme imeti nič "lufta" vodoravno na os, to pomeni, če primemo veternico in jo rahlo potisnemo notr v turbino in potegnemo ven iz turbine se ne sme čutiti nič zračnosti,

ampak še vedno velja dejstvo da če ne kadi in ne zabava da pustiš pri miru, ker če nimaš občutka lahko nardiš več škode kot koristi. tako da na lastno odgovornost

imel sem že izkušnje z turbinami ki so bile na "otip" brezhibne in jih je neslo po par 1000km, na drugi strani sem pa naredil oz smo naredili z turbinami ki so bile takorekoč odpisane še precej kilometrov in nekatere še vedno delujejo brezhibno. :roll:

je pa veliko odvisno od tega, kakšen pritisk pri kakšni kubikaži more določena turbina proizvajat, in kolikšna je temparatura izpušnih plinov oz. sorazmerno z tem kakšno je razmerje air/fuel... torej po domače povedano KJE, KDO in KAKO so vam "Čipali" avto, pri serijskih avtih teh problemov ni, ker ima ponavadi precej zaloge.

@joztom in @bluerunner kar se pa tiče ležajev je pa to tazadnja stvar pri turbini ki povzroča težave, in je preventivna menjava teh zadev, sploh z ležaji ranga 50€ smrt za turbino, nisem še videl pokvarjene ali cele turbine ki bi imela uničene samo ležaje.

problem pri turbinah (govorimo o "navadnih" ne o turbinah z variabilno geometrijo lopatic pa tudi pri teh ta del drži), je ker se zaradi ne menjave olja delajo obloge, ter pri nepravilnem ogrevanju oz. hlajenju motorja materjali še niso v stanju dovoljenih toleranc in povzročijo da os začne počasi "glodat" ohišje turbine in tudi s tem posledično samo os, pri tem se uničujejo tudi ležaji turbine, vse te stvari se še tok hitreje začno dogajat, če je avto "slabo" čipan oz sploh čipan.

potem pa so tukaj še raznorazni tujki v olju ter sesalnem sistemu...

še bi se dalo pisat, ampak dost zaenkrat.
Uporabniški avatar
joztom

Na žalost je to forum, ki ne dovoli nobene slike za ponazoritev, še avatar ni možen. Tudi ko ti 500€ vzamejo na servisu turbin, ti samo ležaje menjajo, redkokdo ti to strokovno centrira, zato je pri menjavi v lastni potrebno, da centrirani deli ostanejo natančno označeni. To je seveda splošni odgovor, ki ima izvedbo različno od modela. Konkretno moj je TD04 Mitsubishi, ki je razen Renaulta tudi v Saabu ali Subaru Imprezi. Povsod po svetu si z natančnimi navodili, dostopnimi na netu, to sami menjajo, saj so opozorila za levi navoj itd. Seveda pa so tudi nadomestne močnejše turbine s krogličnimi ležaji, pri katerih vgradiš reducirko pritiska, npr GT25. Pravo čipanje potrebuje kovane, močnejše blajerce in drugačne vijake in ležaje, ojnic itd. Tako, da pri oznakah 170, 192 ali 225 ni razlika samo v čipu, kot bi neuki mislili. Piska pa lahko tudi wastegate regulator z ošvohelo membrano ali zapacanim fedrom ali karkoli iz okolice turbine.
bluerunner

aha... :?

Joztom in urosr hvala za pojasnila. Ker mi turbina ne piska torej ni potrebno menjati ležajev. Dam čipat brez strahu pazim pa na mrzel avto in vročega ne ugašat takoj. :wink:
Uporabniški avatar
urosr

bluerunner napisal/-a:aha... :?

Joztom in urosr hvala za pojasnila. Ker mi turbina ne piska torej ni potrebno menjati ležajev. Dam čipat brez strahu pazim pa na mrzel avto in vročega ne ugašat takoj. :wink:
+izogibaj se potem dolgega tiščanja polnega gasa po avtocesti, to je tud smrta za navite turbo avte.

sicer pravilno čipan bi moral tudi to prenesti.
Uporabniški avatar
lagunabreak

Odgovor Napisal/-a lagunabreak »

butterfly napisal/-a:Ce turbina zacne piskat, kar prej ni je priporocljivo oz nujno v obnovo le te.
ko se razstavi turbina in sestavi ter menjajo lezaji jo je nujno potrebno zbalansirati oz scentrtirati, ker nikoli jo ne mores tako oznaciti, da bi bilo dobro.
Turbina ki ima za seboj ze 50000 km in jo postavis na balansirno masino ima veliko nad toleranco!
Tko da vsako turbino je treba balansirati!
Ce vas zanima le to me lahko kontaktirate, ker jo imam doma.

Turbinam pri obnovi je treba cistiti veternice, ker se nabirajo necistoce na njej in zato so razbalansirane!

V zadnem casu je pa vse vec okvar turbin, ko pri vhodu v turbino pride tujek in poskoduje veternice!
Bili so tudi ze deli LMM

LP

Jest

041677677
Kaj pa turbine z milion in več km ki delajo brezhibno-kaj pa z njimi?
Uporabniški avatar
joztom

Menjava ležajev je natančna zadeva, ne pa neizvedljiva. rabiš dobra slikovna navodila. Ena stran ostane fiksna, nasprotno označiš. Primer cene materiala:
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Turbo-Re ... 2a0b6c0e0c
Uporabniški avatar
urosr

@joztom pa ste vi že kdaj zamenjali sami ležaje po teh postopkih iz spleta?
Uporabniški avatar
joztom

Ne. Imam pa komplet za svojega TD04 doma pripravljen. Še navodilo:

http://www.stage-infinity.com/2007/09/2 ... rebuild/2/

Ko sem bral poročila tistih, ki so delali, ča si pazljiv ni večjih težav. Ni pa to za vsakega, tako da ti pritrdim, da je nujna izjemna pazljivost.
Uporabniški avatar
umlinar
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a umlinar »

po vseh besedah in izkusnjah ljudi je glavno pri renaultovih turbinah - menjavaj olje na 10.000, daj notri pravo olje, predvsem pa ne tisat avta u bozjo mater. itak se noben ne zna vozit niti po avtocestah tak da nima smisla. :)
Renault Laguna II 2.2dci Privilege - What else is left for the great ones!?
Odgovori