motorno olje
-
ivan ekart
motorno olje
POZDRAVLJENI! Sem pred menjavo motornega olja. Kaj mi priporočate ali kaj je boljše od Elf-a 5w-40. Avto mi porabi kar nekaj olja do menjave. Pri serviserjih sem dobil odgovor da je olje zelo viskozno in da ga batni obroček v celoti ne obriše zato pride do porabe olja. Predvidevam da je potemtakem tudi moč motorja manjša. Kaj mi svetujete od olj.
-
ivan ekart
-
ivan ekart
Hvala za odgovor! To so mi svetovali tudi na servisu, samo servisni interval je na 15 ooo km. Mogoče ima kdo izkušnje z drugimi znamkami olja: Aral,Mobil,Castrol, Valwolin,Shel saj je interesantno da na Inter. straneh imajo olja kar nekaj podrobnih in dobrih podatkov. Elf olje pa samo da je priporočljivo za benc. in diezel motorje. Prebral sem tudi da je razlika tudi v samem delovanju motorja: bolj miren, enakomeren in tišji tek motorja ???
Kaj mi svetujete.
Kaj mi svetujete.
-
ivan ekart
Hvala za odgovore. Zamenjal sem olje, odločil sem se in poskusil z oljem Castrol Magnetik 10w - 40. Moram napisat da motor mirneje teče kot prej in predvsem sem opazil da so tudi pospeški boljši. Mogoče se olja Elf med seboj vendarle razlikujejo saj moram poudarit da sem gledal olje v trgovini Jager Maribor. Cena popolnoma sintetičnega olja je 5,30 E polsintetičnega elf olja pa 5,20 E za liter. Malo nesmiselno 10 centov razlike. Napram ostalim drugim proizvajalcem sintetičnega in polsintetičnega olja katera je razlika kar precej velika. Morda olje izdelujejo kitajci ali pa korejci ( razmišljam). Interesantno je tudi da polsintetika od Valvilina stane v Jagru 40 E plastenka je sicer 5 literska ampak na plastenki piše 1 liter gratis. Praktično je liter olja skoraj 10 E. Vsekakor vas vse lepo pozdravljam in rad berem vaša mnenja vseh rubrik in ugotaljam napake avtomobilov kateri bi naj bili skoraj brez napake saj jih sami prodajalci tako dobro kujejo v zvezde, serviserji pa niso čarovniki. Pa lep pozdrav!
Elf polna sintetika, primerna za Renault in v pravi gradaciji za Slovenijo je od 8-10€ liter. Zelo veliko je nategovanja po Šparih in LeClercih z neustrezno gradacijo za avte, izdelane pred letom 2000. To so 15W40, 10W40, ki pa so občutno cenejša. Castrol so bila vedno jajca, pa govorite kar hočete. Castrol tudi nima rafinerije in kupuje bazo od tavelikih.
-
ivan ekart
Tudi jaz se strinjam da z tem oljem katera prodavajo v raznih blagovnicah lclerk, jager, Interšpar int ... za cca 5 E za liter sintetike nekaj ni vredu.
Vsekakor pa menim da si pri renoju Slovenija ne smejo privoščit slabe kvalitete materijala kot ne pri drugih servisih: opel,ford,mazda,...
No morem napisat zakaj sem se odločil za menjavo olja: Po posvetovanju na servisu renoult katere sem vprašal, zakaj mi porabi več olja kot je predpisano v servisni knjigi. Isti problem je imela moja znanka z istim modelom kangoja 1,2 16 v. Povedali so mi, ker je olje sintetično redko ga batni obročki ne obrišejo popolnoma. Zato mi je svetoval naj uporabim manjšo viskoznost olja 10w-40. Vprašal sem ga kaj mi svetuje glede olj pa mi je odgovoril da vseeno katero znamko olja samo servisni intervalnaj bo krajši na 15 000km. Tudi do zdaj sem menjaval sintetično olje na 15 000km.
Lep pozdrav!
Vsekakor pa menim da si pri renoju Slovenija ne smejo privoščit slabe kvalitete materijala kot ne pri drugih servisih: opel,ford,mazda,...
No morem napisat zakaj sem se odločil za menjavo olja: Po posvetovanju na servisu renoult katere sem vprašal, zakaj mi porabi več olja kot je predpisano v servisni knjigi. Isti problem je imela moja znanka z istim modelom kangoja 1,2 16 v. Povedali so mi, ker je olje sintetično redko ga batni obročki ne obrišejo popolnoma. Zato mi je svetoval naj uporabim manjšo viskoznost olja 10w-40. Vprašal sem ga kaj mi svetuje glede olj pa mi je odgovoril da vseeno katero znamko olja samo servisni intervalnaj bo krajši na 15 000km. Tudi do zdaj sem menjaval sintetično olje na 15 000km.
Lep pozdrav!
Jaz pa nimam nič proti oljam v sparu, bauhasu,... Ne vem kaj bi bilo z njim narobe.
Ste mogoče pomislil, kaj pa če imajo manjše marže?
Glejte olja v bahausu in spari se prodajajo bolj ko ne kampanjsko, ko tam je se pač prodaja, ko pa ni pa pač ni. Specializirane trgovine pa prodajajo na zalogo in zaloga nekaj stane, za to imajo tudi večjo maržo.
Jaz sem imel v prejšnjem avtomobilu:
- "original" EFL od Reanulta pa mi ga je avto pil
- "bauhaus" ELF in me je tudi pil
- zamenjal znamko, mislim da Castrol, pa mi ga je tudi popil.
Tako da ne nasedajte serviserjem, ki pravijo, da je njihovo olje najbolše. Pa še ena zgodba glede pooblaščenih serviserjev.:
Znanec je bil zelo kratek čas zaposlen pri enem uradnem Renault poobalščencu v nabavi in rezervnih delih. Saj tisti, ki ste kdaj kupili nov avto se spomnite, da vam svetujejo, da naj pridete hitro na servis, da se zamenja olje,.... Dragi gospodje pri teh novih avtih se je samo odprlo pokorv motorja, pogledalo če je olja zadosti in to je to. Seveda računal se je pa celoten servis.
Meni ne bo več noben neznan serviser (izključimo prijatle) servisiral avto in menjaval olje, da jaz tega ne bi videl. Ker poglejte, avto odpeljete na pooblaščen servis oni vam povejo pridte takrat in takrat nazaj. A vi veste, da je bilo vse zamenjano?
Tako da še enkrat po moji laični presoji je tisto olje v sparu enako tako dobro kot tisto pri servisu. Pri tistem v sparu vsaj vidiš kaj bi naj bilo, pri pooblaščenem servisu pa niti tega ne, ker ne veš v kakšnih sodih in sploh kaj imajo in kaj ti zlivajo not. Računajo pa seveda trikratno ceno.
Ste mogoče pomislil, kaj pa če imajo manjše marže?
Glejte olja v bahausu in spari se prodajajo bolj ko ne kampanjsko, ko tam je se pač prodaja, ko pa ni pa pač ni. Specializirane trgovine pa prodajajo na zalogo in zaloga nekaj stane, za to imajo tudi večjo maržo.
Jaz sem imel v prejšnjem avtomobilu:
- "original" EFL od Reanulta pa mi ga je avto pil
- "bauhaus" ELF in me je tudi pil
- zamenjal znamko, mislim da Castrol, pa mi ga je tudi popil.
Tako da ne nasedajte serviserjem, ki pravijo, da je njihovo olje najbolše. Pa še ena zgodba glede pooblaščenih serviserjev.:
Znanec je bil zelo kratek čas zaposlen pri enem uradnem Renault poobalščencu v nabavi in rezervnih delih. Saj tisti, ki ste kdaj kupili nov avto se spomnite, da vam svetujejo, da naj pridete hitro na servis, da se zamenja olje,.... Dragi gospodje pri teh novih avtih se je samo odprlo pokorv motorja, pogledalo če je olja zadosti in to je to. Seveda računal se je pa celoten servis.
Meni ne bo več noben neznan serviser (izključimo prijatle) servisiral avto in menjaval olje, da jaz tega ne bi videl. Ker poglejte, avto odpeljete na pooblaščen servis oni vam povejo pridte takrat in takrat nazaj. A vi veste, da je bilo vse zamenjano?
Tako da še enkrat po moji laični presoji je tisto olje v sparu enako tako dobro kot tisto pri servisu. Pri tistem v sparu vsaj vidiš kaj bi naj bilo, pri pooblaščenem servisu pa niti tega ne, ker ne veš v kakšnih sodih in sploh kaj imajo in kaj ti zlivajo not. Računajo pa seveda trikratno ceno.
Roka, ki s prstom kaže na druge, ima vedno tri prste obrnjene nazaj.
---Laguna II Grandtour 2.0 16V, Privilge Lux, l.06, LPG---
---Laguna II Grandtour 2.0 16V, Privilge Lux, l.06, LPG---
-
ivan ekart