Po optiki avto nese v levo

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Grande

Po optiki avto nese v levo

Odgovor Napisal/-a Grande »

No, pa imam v kratkem kar dve vprašanji. Na avtu R Scenic 1999 letnik 1.6 16v sem menjal prednej diske in ploščice in naredil optiko, ker sem nekaj časa nazaj menjal še en zglob.
Pred tem mi je avto malo zradiral desno prednjo gumo, volan je bil težji, a je šel naravnost. Po optiki pa je volan lažji, a avto vleče v levo. Prvo desno gumo sem tudi zamenjal z zadnjo desno. Je možno da avto vleče zaradi neenakomerne obrabe gum?
Lp
Uporabniški avatar
schik
Kraj: Črnomelj

Odgovor Napisal/-a schik »

Probaj dat zadnje gume spredaj pa boš sigurno videl samo pomoje ni zaradi tega. Bi prej rekel da je slabo nastavljena optika. Aja, pa poglej tudi če imaš enako napumpane gume.
Uporabniški avatar
joztom
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a joztom »

Optika ne sanira vlečenja v stran. Avto vleče, če gumi nista enakega oboda ali če je os avta napačna, to pa je delo zadnje preme, ali po domače, avto gre po pasje. V glavnem na optiki ugotavljajo stanje in nastavljajo stekanje, za ostale ugotovitve te pa pošljejo na ravnanje preme.
Uporabniški avatar
schik

Pri optiki obrača volanske končnike kateri imajo smer vozila. Če "špura" ni dobro naravnana lahko avto vleče v eno stran.
Uporabniški avatar
joztom
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a joztom »

Avto pelje sam sebe naravnost, končniki skrbijo za pravilni kot stekanja, ki je pri prvem pogonu -1°-0° ali kakor že imaš v dokumentaciji. Vsi ostali koti so precej fiksni in se popravljajo s podlaganjem vijakov vilic ali premikanjem na ovalnih luknjah, če jih sploh ima. Večinoma pa je treba na mizo in s "konjem" potegniti na mero. Oba volanska končnika premika tudi tajrat, kadar meritev levo-desno do konca ne da na polovici prečke volana točno na sredo, še taktrat se najprej gleda, če ni za en zob narobe nasajen. Nastavljanje preme je zahtevno znanje.
Uporabniški avatar
schik

V bistvu počasneje pišem kot mislim. Jaz sem mislil v primeru da volan ni ravno stal pri optiki in je potem nastavljal končnike in potem če držiš volan ravno ga vleče v eno smer. Če pa volan spustiš gre pa normalno da naravnost edino volan je lahko pod kotom.
Zdej pa edino ne vem ali avto dejansko vleče v eno stran če spustiš volan ali če ga držiš ravno?
Odgovori