ropot pri kolesu

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
DonLuigi
Kraj: Ljubljana

ropot pri kolesu

Odgovor Napisal/-a DonLuigi »

Živjo.

Moj megane II ima že dobrih 170K km. Nekaj časa nazaj se mi je pojavil ropot v kolesih. Ruži podobno, kot da bi bil ležaj, s to razliko, da zvok ni enakomeren, ampak dela tup-tup-tup, kjer je frekvenca odvisna od hitrosti. Bi kar rekel, da je en "tup" na en obrat kolesa. Tale "tup" se sliši bolj udarjanje kot pa pokanje. Podobno, kot kadar se kamenček zatakne v gumo. Ko avto neha zavijati, se hrup opazno zmanjša oz. izgine.

Ropota tudi, če pritisnem na sklopko. Na volanu nič ne čutim. Ravno tako se nič ne sliši pri počasni vožnji (tudi pri ostrem zavijanju in speljevanju). Sliši se recimo šele nad 50 km/h. Nad to hitrostjo pa v ovinku pošteno tuli.

Najprej se je ropot pojavil pri zavijanju v desno. Sedaj pa ropota ne glede na smer, ampak v levo manj.

Manšete na homokinetičnih zglobih so ok.

Se komu sanja, kaj bi lahko bilo oz. kaj lahko preverim :?:

lp,
Luka
Uporabniški avatar
schik
Kraj: Črnomelj

Odgovor Napisal/-a schik »

To je pomoje glih ležaj. Tudi pri ležaju se hitrost tupanja oz. ruženja stopnjuje z višjo hitrostjo.
Uporabniški avatar
rontajzel
Kraj: Krško

Odgovor Napisal/-a rontajzel »

Mogoče gume? Poskusi zamenjati prvi par gum z zadnjimi, oz. če imaš možnost z zimskimi še bolje.
Pri meni se je podoben problem pojavil zaradi stopničastih pnevmatik (GY Eagle F1), kljub 5 milimetrskem profilu.
Zadnjič spremenil rontajzel, dne 18 Avg 2010, 15:00, skupaj popravljeno 1 krat.
Naša Renaulta:
Megane III (dci110), Megane II (1.6 16V, prodan), Clio II (dci103)
Slika
Slika
Uporabniški avatar
zizek
Kraj: Lendava-Trimlini

Odgovor Napisal/-a zizek »

Prej bi rekel,da ti je guma fuč.Poglej tekalno površino,če je ravna.
Uporabniški avatar
schik

Aja, pa kot pravijo poglej gume. Poglej tudi notranjo bočnico. Lahko da je kje bulasta.
Ker ne poznam točnega zvoka bi bilo tudi možno da so gumice na stabilizatorju hin. To je bilo v mojem primeru in sem brezveze menjal polosovino.
Uporabniški avatar
Waxxx
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a Waxxx »

Dej kolo dol, pa če nč ne bo za videt, boš vsaj velik stvari izloču... Js sem pr sem takoj vidu problem - poknjen zavorni disk! :wink:
Slika
Uporabniški avatar
DonLuigi

Pozabil povedat - gume sem prestavil prednje <-> zadnje. Nobene razlike.

Diski pa imajo za sabo 10K km.

Kolesa sem dal dol, videl nisem nič.

Ležaje sem izločil, ker se mi je zdelo, da ne morejo tolčt s frekvenco kolesa. Pa verjetno nisem imel prav :shock: So pa še prvi - 170K km.

lp,
Luka
Uporabniški avatar
schik

Ležaji.
Uporabniški avatar
Zmaj
Kraj: Camnique

Odgovor Napisal/-a Zmaj »

Kaj pa kakšen končnik pa mislite da ni?
Uporabniški avatar
schik

Težko je povedat glede na to da sam ne slišiš. Možno je še da je kugla končnik, gumice stabilizatorja ali pa homokinetični zglob na polosovini. V bistvu dokler ne odkriješ je treba vse preverit. Volanski pa ne more bit, ga je slišat samo ko zapelješ v luknjo. Če so še prvi ležaji bi rekel da so ležaji krivi ali pa eden od njih.
Uporabniški avatar
joztom

Odgovor Napisal/-a joztom »

Homokinetčni zglob. Si pogledal, če ni manšeta počena in brez masti?
Uporabniški avatar
DonLuigi

Manšete so cele in brez masti. Sicer pa evo posnetek: http://www.youtube.com/watch?v=JwVLghKDNss

lp,
Luka
Uporabniški avatar
zizek

Jaz ti priporočam da ga pelješ k vulkanizerju in še enkrat ti naj on pregleda gume na balansirki.
Uporabniški avatar
zizek

bam88 napisal/-a:zna bit homokineticni zglob glede na to da ti to dela samo ob zavitju.
To pa lahko sam ugotovi,če je to.Zamota volan ko stoji avto čisto skrajno desno in z večim plinom če odpelje mora zaropotati.
chuwee

Odgovor Napisal/-a chuwee »

Jaz menim, da je ležaj na enem od kolesov. Sedaj moraš samo ugotoviti od kje prihaja zvok- spredaj ali zadaj. Če ti tuli ko zavijaš v desno pomeni, da je nekaj narobe na levi strani in obratno.

Sam sem imel podobne simptome in sem ravno kakšen teden nazaj menjal kolesni ležaj. Preveriš pa tako, da dvigneš posamezno kolo in ga zavrtiš in če nima nobenega upora pri tem pa je prisoten zvok je verjetno ležaj.
Odgovori