Olje menjalnika

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
nightmare
Kraj: Cerknica

Odgovor Napisal/-a nightmare »

Drmo napisal/-a:
nightmare napisal/-a:Načeloma se olja v menjaliku naj ne bi menjalo, saj poleg obrušenih sinhronov tam ne bi smelo biti ničesar drugega.
Seveda pa menjava definitivno ne bo škodovala. :wink:
Ravno zaradi tega bi bilo fino menjat olje. :wink:
Olje v menjalniku se tudi greje in s tem zgublja svojo kvaliteto, tako kot motorno olje, servo olje itd.
Ma kot vem na servisu predpisane menjave olja ni. Edino, če si pač stranka to zaželi.

Itak sem pa napisal, da škodit ne more in je vsekakor priporočljivo ga na toliko XYkm zamenjati.
Uporabniški avatar
laguna484
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a laguna484 »

Glede na to da ni prevelik strošek (cca 50€) se mi zdi da se ne splača šparat, ker po 100kkm je verjetno to olje že oddelalo svoje.
novinec

Odgovor Napisal/-a novinec »

Na servisu ga samo dolivajo? Potem kje pušča ali kako? :lol:
Jaz sicer na laguni 1 menjam na 30K km,po priporočilu mehanika,ki je kar stručko. :wink:
Uporabniški avatar
Drmo
Kraj: Garage

Odgovor Napisal/-a Drmo »

Pušča itak skoraj pri vseh renaultih, ker imajo blesavo narejen sistem vzvodov, na dnu menjalnika. Potem pa pušča pri semeringu na spodnji strani menjalnika.
Enigma motorsport
Uporabniški avatar
zizek
Kraj: Lendava-Trimlini

Odgovor Napisal/-a zizek »

Kolko jaz vem,olje v menjalnikih naj bi se menjavalo nekje 3x na življensko dobo avta.
novinec

zizek napisal/-a:Kolko jaz vem,olje v menjalnikih naj bi se menjavalo nekje 3x na življensko dobo avta.
In življenska doba avtomobila je? :roll:
Uporabniški avatar
zizek
Kraj: Lendava-Trimlini

Odgovor Napisal/-a zizek »

Če boš vprašal kakega mehanika,ti bo lahko razložil zakaj.Jaz točno nevem zakaj,pravijo pa ,če le ni treba se naj nebi menjavalo,po možnosti le dolivalo.Sicer jaz sam sem že 2x mejaval v svojem.
novinec

zizek napisal/-a:Če boš vprašal kakega mehanika,ti bo lahko razložil zakaj.Jaz točno nevem zakaj,pravijo pa ,če le ni treba se naj nebi menjavalo,po možnosti le dolivalo.Sicer jaz sam sem že 2x mejaval v svojem.
Višje zgoraj sem napisal, da meni mehanik priporoča menjavo na 30,000km. :wink:
Zanima me koliko je življenjska doba avtomobila.
Uporabniški avatar
nightmare
Kraj: Cerknica

Odgovor Napisal/-a nightmare »

novinec napisal/-a:
zizek napisal/-a:Če boš vprašal kakega mehanika,ti bo lahko razložil zakaj.Jaz točno nevem zakaj,pravijo pa ,če le ni treba se naj nebi menjavalo,po možnosti le dolivalo.Sicer jaz sam sem že 2x mejaval v svojem.
Pr Renoju ni prav dost. :lol:
novinec

nightmare napisal/-a:
novinec napisal/-a:
Pr Renoju ni prav dost. :lol:
:lol:

Jest mam cez par sto km 333.333km,zato vprašam. :lol:
bobo89
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a bobo89 »

pozdravljeni!

imam vprašanje glede tega tega menjalnika in to...pa me zanima če je normalno pri renaultu to, da je ohišje od menjalnika od zunaj malo mastno? olje pušče nekje od zgoraj...ko sem pogledal pod motorjem, snel zaščitno masko...prihaja vse to nekje od vrha. da ne bo pomote - zaščita motorja je brez kapljice masti, samo ohišje menjalnika je malo mastno... gre pa za laguno II letnik 2002 1.9dci.

hvala!
lp
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Odgovor Napisal/-a drhouse »

bobo89 napisal/-a:pozdravljeni!

imam vprašanje glede tega tega menjalnika in to...pa me zanima če je normalno pri renaultu to, da je ohišje od menjalnika od zunaj malo mastno? olje pušče nekje od zgoraj...ko sem pogledal pod motorjem, snel zaščitno masko...prihaja vse to nekje od vrha. da ne bo pomote - zaščita motorja je brez kapljice masti, samo ohišje menjalnika je malo mastno... gre pa za laguno II letnik 2002 1.9dci.

hvala!
lp
Drmo napisal/-a:Pušča itak skoraj pri vseh renaultih, ker imajo blesavo narejen sistem vzvodov, na dnu menjalnika. Potem pa pušča pri semeringu na spodnji strani menjalnika.
Uporabniški avatar
laguna484

Sem se odločil da zamenjam kar celotno količino ki je v menjalniku neglede na to da se bi naj samo dolivalo.

lp
Uporabniški avatar
laguna484

drhouse napisal/-a:Z isto temo se ukvarjava sedaj.

Kot sva uspela zbrskat, gre noter 3,5L. Elf TRP 75W-80, ki ga priporoèajo po knjigici, ni veè. Nadomestek je NFJ.

Trenutno najcenejši na netu je 7,98€/l.

Èe kaj zveš, sporoèi ;)
Evo sem nabavil Elf Tranself NFJ 75W-80 v trgovini Hercules v zadobrovi. Sem ugotovil da ima naš klub popust (okoli 10%) tako da je blo res ugodno, sem dal samo 20€ za 3L, not gre pa mal manj. Pa še ful so prjazni-mal takih je še dans.

Upam da bo še komu v pomoč.

lp
Uporabniški avatar
laguna484

Evo zdle sm meu cajt in mal pogledu navodila za laguno, ki so na naši spletni strani. Tam v opisu piše, da se res ne menja, ampak tudi ni napisano v preimeru da se, katero olje daš not. Ali ima ta laguna tip menjalnika PK6 (1.9 dCi, grandtour 2 ph2 l. 07)? Ker zdej nism ziher a paše to olje al ne ker na nekem drugem forummu sem zasledil, da je to olje samo za J in ND tipe menjalnikov. Za PK6 pa je mišljeno TRZ 75W-40. Hvala za pomoč

lp
Odgovori