čiščenje injektorjev dci + menjava ojničnih ležajev

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
joztom
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a joztom »

Olje se preverja s šipko najmanj na 2 tedna, jebotesenzor. Menjava ojničnih ležajev ni draga (Elring/Mrak ali Glyco/AC). Uporaba polsintetičnih olj je barabija, vedno 0W40 sintetika, jaz osebno še polovico STP dodatka za olje že 20 let (Gordini, 4GTL, 21GTX). Dize ojničnih ležajev ne uničijo, kako bi le? Popravila vbrizgovalnih diz izvaja Rabotti (Litija, poceni, korektno). Glavni krivec za preboj bloka z blajerco je turbina, ki olje našiba v gas in mašina gre v iberture. Torej menjava ležajev v turbini na ene 120k km (ležaji so 50€/Ebay) in po moje je pol bolj mirno. Ja pa korektno ustavljanje in posšpeševanje pri mrzlem ne čez 2000 obratov, osnove motoroznanstva.
Uporabniški avatar
DonLuigi

Odgovor Napisal/-a DonLuigi »

joztom napisal/-a:Dize ojničnih ležajev ne uničijo, kako bi le?
Šoba ležaje stolče, ker nenatančno brizga in če pride do prezgodnjega vžiga se poveča sila neposredno na ležaj. Pomnoži to s 165K km in dobiš to, kar imam jaz (in še marsikdo).

lp,
Luka
Uporabniški avatar
compaq

Odgovor Napisal/-a compaq »

Mislim da vbrizgalni sistem nima nič z uničenjem ojničnih ležajev, ker se tudi pri 1.9 dci razbije ojnične ležaje. 1.9 Dci ima Bosch sistem vbrizga

LP
bobo89

Odgovor Napisal/-a bobo89 »

pozdravljeni!
na moji Laguni letnik '02, 1.9dci motor z 88kw (120ks) se na vsake toliko časa zasliši en čuden zvok...zvok se izraža z močnejšim bobnenjem pri delovanju cilindrou...pojavi se od enkrat, traja nekaj sekund in nato spet zgine. včasih se pojavi ob speljevanju pri nižjih obratih (naprimer s sklopko pri cca 1000 rpm), včasih v prostem teku (sliši se v kabino kot neko čudno, glasnejše delovanje, med vožno tega nisem nikoli zaznal) in nima veze ali je motor ogret ali hladen... v primeru bi bilo takole: vzamete naprimer kolešček z ležajem od rolarja, ga zavrtite in najprej bo lepo tekel, potem pa se bo začel tresti in ropotati... nekako tako je pri moji laguni, samo močnejših vibracij v kabini ni čutit ni mi pa uspelo dobit to bobnenje pri odprti haubi, da bi videl kako se na to odraža motor z vibracijam...ve morda kdo kaj bi to lahko bilo?
pa še to...mislite da bi bilo pametno preventivno zamenjati ležaje na ojnici, vsaj na forumu sem bral, da te motorji zlo radi izdahnejo zaradi tega=)) servisni intervali so na laguni delani od samega začetka na cca 15.000km, avto ima danes 153.000km. generalc je biu narjen pri 107.000km. do 107.000km je biu avto serviseran na originalcu (Preša Ceklje), v moji lasti pa je servisiran pri mojemu mehaniku.

hvala za pomoč!
lp, žiga
bobo89

Odgovor Napisal/-a bobo89 »

kaj se nobenmnu ne sanja kaj bi to lahko bilo?

lp
gostia
Kraj: Idrija

Odgovor Napisal/-a gostia »

Kolegu par dni nazaj na Meganu 1.9 DCI začelo nekaj tolči...se pelje naprej - naredi še ~50km (pač misli, da je nekaj zlosano)...v Ljubljani se ustavi pri serviserju (že zelo glasno nabija - cel avto trese) in ugotovi, da je motor zanič, ker je šla glavna gred zaradi obrabe ojničnih ležajev...popravilo ~3.000€...zdej pa al nov motor al to popravit...

Ker mam Laguno z istim motorjem me je sedaj pošteno strah, da bi se še meni kaj podrlo...v glavnem - menjava na pooblaščencu ali...? Cena 140€ + delo?
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Odgovor Napisal/-a drhouse »

Staro temo vlečem ven... Okoli 1500 - 2000 obratov pri dodajanju in spuščaju gasa, se v motorju pred voznikom, nekje med blokom in filtrom zraka (in tudi, če poslušam pri prednjem kolesu) sliši kot eno tako drsanje, mogoče kot bi s peskom drsal po litoželeznem loncu... Ne nabija, in se ne pojavlja nikjer drugje. Kaj bi bilo to in ali ima vezo s tem, da pri ostrem pospeševanju avto cukne, ko zagrabi turbina? Ne nabija, torej smatram, da ležaji niso? Aja, 1.9 dci, 120k km, veliki servis še ni bil...
veljabob

Odgovor Napisal/-a veljabob »

skratiti servisni interval zamene ulja,a sto se tice brizgaljki goriva i pumpe njih stiti samo dobar filter(delphi pravi filtere i od 2 mikrona,a ljudi stavljaju od 5 ,e to zezne pumpu.takodje se ne smeju voziti na rezervi dizeli.inace u beogradu je generalni remont dizni do 150evra,ali ako se samo ciste,moraju se obeleziti pozicije na kojima su bile,pa se ne mora kaciti dijagnostika posle montaze
Uporabniški avatar
DonLuigi

Odgovor Napisal/-a DonLuigi »

DonLuigi napisal/-a:
DonLuigi napisal/-a:
Fan napisal/-a:Pozdravljeni

Evo, bil na servisu, in KATASTROFA. Zgornji ležaji so bili že čisto na koncu. Še posebej na 3. ojnici, kjer zgleda da zdej še šoba zajebava.

Če bi še čakal, bi sigurno uničil mašino, ko bi se prvi obrnil v ležišču.

Problem, ki ga imam je, da so ležaji poglodali ležišča na glavni gredi. Glavna gred na 1.5 dci ni kovana - ampak samo vsebuje tanko naparjeno plast trdega materijala, tako da se ne da pobrusiti na dimenzijo debelejših ležajev.

Prevelika toleranca povzroči slabo mazanje ležajev, tako da tudi nove čedalje hitreje pobira.

Samo da smo si na jasnem: ojnične ležaje - predvsem zgornje - uničijo slabe šobe s svojim nenatančnim delovanjem. Dejstvo je, da Delphijev vbrizgalni sistem ni pol ku*** vreden, tako šobe kot visokotlačna črpalka. Že samo dejstvo, da kitajci najprej naredijo šobe, potem pa izmerijo tolerance in lastnosti, jih barvno zakodirajo, in jih je treba vnesti v CPE, da vse to poizkuša kompenzirati, pove svoje. Iz za ta jajca od šob računajo 250€.

V glavnem, tole je v opomin vsem lastnikom 1.5 dci - po mojem je potrebno ojnične drsne ležaje zamenjati ali pa preventivno pregledati vsaj na 120K km.

Dela ni toliko, firma Glyco, ki dela original ležaje za Renault, pa jih bo dala v prosto prodajo menda enkrat aprila.

Če bom šobo zrihtal, se bom enkrat v bližnji prihodnosti lotil menjave glavne gredi.

Tako da, če kdo ve, kje dobiti šobo (rabljeno ali novo z rabatom) za 1.5dci 60KW in pa ohranjeno glavno gred, naj se prosim javi. Šobo bi rabil čim prej, gred pa kasneje.

lp,
Luka
Tole se mi je zgodilo 10K km nazaj. Takrat sem samo zamenjal ležaje, kljub temu, je bila glavna gred že popraskana, ker so bili ležaji že čisto na koncu.

Olju sem dodal še dodatek za boljše mazanje, ki naredi debelejši film olja na površini, ker je sedaj razmak med ležiščem in ležajem sigurno večji, kot bi moral biti.

No, po 10K km se na ležajih ne pozna prav veliko. Na tretjem valju, kjer je bila gred najbolj uničena, se sicer malenkost vidi en ris, kot bi ga s svinčnikom narisal. Drugace pa na uč zgledajo stvari v redu.

Bom pa sigurno vsaj na vsakih 30K preventivno pregledal stanje ležajev in po potrebi menjal.

lp,
Luka
Greg007
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a Greg007 »

No jaz pa danes te sreče nisem imel.....
Na AC mi je naenkrat naredilo flop, flop, flop, flop, zatem tup in motor zablokira.
Uspem se privleči z AC na I. Gorico in gledam:
spredaj na spodnjem delu vse mastno, za motorjem je zmetalo olje na izpušno cev - zbit spodnji del motorja....

Najverjetneje prijeli ležaji in potrgalo ojnice in zbilo karter ali blok....Katastrofa pri 129.000 km.

Torej dečki, rabim vašo pomoč:
-Če je odprlo karter - najverjetneje potrebno zamenjati glavno gred, ojnice, ležaje, oljno črpalko, itd itd....se to sploh splača popravljat?
- Sem že na lovu za drugim 1,9 dci motorjem.... Ve kdo za kakšnega?
- Razmišljam o italijanskih odpadih, ampak me je tega zelo strah....
- Nov pride na uč 3,6 K€

Kakršni koli napotki bi bili zelo dobrodošli.

Hvala že v naprej.
Espi 1,9 dci v penziji...trenutno 5008 1,6 HDI ==> Upam, da spet Espi, kmalu...
Uporabniški avatar
Dr_S

Odgovor Napisal/-a Dr_S »

Če je res porinilo vse skozi karter, tako kot praviš, potem je motor zanič oz. se ne splača tega popravljati (ves spodnji del zamenjat, pohonat, vprašanje če je blok še dober, motor je delal brez olja ....)

Drug motor...
Go HARD or Go HOME
Greg007
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a Greg007 »

Dr_S napisal/-a:Če je res porinilo vse skozi karter, tako kot praviš, potem je motor zanič oz. se ne splača tega popravljati (ves spodnji del zamenjat, pohonat, vprašanje če je blok še dober, motor je delal brez olja ....)

Drug motor...
Ja počakat bo treba, da se motor vzame ven.....
Brez olja pa najverjetneje ni delal, ko se je pojavil zvok, je v 5 sekundah butnilo.

Pozna kdo tegale možaka iz Dornave pri ptuju?
http://www.bolha.com/oglas3346984/renau ... karoserija
Espi 1,9 dci v penziji...trenutno 5008 1,6 HDI ==> Upam, da spet Espi, kmalu...
Odgovori