Scenic2 1.9dci 2004 klima - kompresor ne zažene

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
Tommy30
Kraj: Domzale

Odgovor Napisal/-a Tommy30 »

Pomoje je res kompresor ribnil...ali pa sklopka kompresorja...v glavnem napak je na kompresorju klime.
GOLF VI. 1.2 TSI + 2.0 TDI
Uporabniški avatar
sgabor

Odgovor Napisal/-a sgabor »

krofeta napisal/-a:Jaz sem peljal klimo napolnit, ven so potegnili 450g napolnili pa so 750g. Ali ni 550g potem premalo? (Akcija AC Kondor v Ljubljani za 33 eur)
Aja, klima še vedno ne dela... Sedaj je na vrsti kontola presostata in sklopke kompresorja, čakam na vrstni red pri avtoelektričarju.

Zamenjal filter, sem kupil tistega z aktivnim ogljem stane pa 22 eur.
ne vem, zakaj 750g, če ni potrebno. V navodilih (za Scenic II) jasno piše (MR370SCENIC6.pdf, stran 54) da je plina 550g.

Na Renault servisu so mi bili pripravljeni pregledati in napolniti klimo za okoli 58 €, vendar je cena presostata in njegova zamenjava očitno previsoka. Če boš rabil presostat, lahko novega dobiš ca okoli 40€. LP
Uporabniški avatar
krofeta

Odgovor Napisal/-a krofeta »

Ali kdo ve, kje bo dobil konektor, ki pride na presostat. Tri pine ima v trikotniku. Mojega je čisto pojedlo...

Kje dobiti presostat za 40 eur?
Uporabniški avatar
sgabor

Za presostat vprašaj na www.herkules.si
Morda bodo imeli tudi konektor.

LP
Uporabniški avatar
krofeta

Odgovor Napisal/-a krofeta »

No na koncu čisto banalna zadeva. Konektor na presostatu je oksidiral in ni imel kontakta... Odrezal in direktno prilotal na presostat. Ob tem se je še v računalniku prižgala napaka na klimi, tako, da sem moral peljati na servis resetirati napako.

Aja, Herkules nima teh presostatov niti konektorjev.

Drugače pa original renault presostat, kataloška številka: 7701205751, cena okoli 150 eur.
če ga bo kdo rabil ga lahko zrihtam po polovični ceni. (Sem ga nabavil brez veze)
Uporabniški avatar
NaZgUL

Odgovor Napisal/-a NaZgUL »

Pozdravljeni,da ne odpiram nove teme,bom kar tu napisal!

Vozim Megane II `04 1,9DCI z ročno klimo!Do nedavnega sem imel problem,da mi je klima po določenem času (cca 3 mesecih) prenehala delovat!Seveda na servisu niso nič odkrili...zato sem šel do vaškega avtomehanika,kateri je takoj ugotovil,da spušča pri filtru!Torej zamenja filter in še tlačno stikalo,klima hladi,vendar ostaja še vedno problem,kateri nama je neznanka.Že preden je naredil servis na klimi,se je kompresor nekontrolirano vklapljal/izklapljal.To še vedno dela,ampak varijira.Včasih se vklopi takoj,ko vklopim klimo in potem med delovanjem skače,spet drugič se ne vklopi takoj in vklaplja v nedogled,včasih pomaga,če vklopim/izklopim klimo.Svetoval mi je,naj grem na servis,da me priklopijo na računalnik,ampak dvomim,da bodo kaj našli,razen € zase,zato se obračam na vas.!
Uporabniški avatar
sgabor

pa smo spet na stanju od začetka maja... klima ne deluje (več)... :(

Obiščem mehanika in poročam, kako bo šlo dalje :wink:
Uporabniški avatar
sgabor

Klima se je spraznila za 1/3 (samo 370-380g plina; očitno nekje pušča).

Kupil nov presostat, zamenjal, še vedno isto.
Ga peljem na tester, da še enkrat ugotovijo, kje je napaka.
Sporočim...

Tam, kjer sem kupil presostat, so mi omenili, da je po menjavi presostata možno to, da je treba napako resetirat na računalniku. Ve kdo kaj več o tem?

Hvala. LP
Uporabniški avatar
RoZleht
Kraj: Trebnje

Odgovor Napisal/-a RoZleht »

v mojem primeru je bil razlog za nedelovanje klime (Scenic 04') zanic stikalo (mislim da preostat) in (mislim da se tako rece) zabita posoda za kondenz (ena taka mal vecja kovinska posoda) ... Posledicno ni bilo dovolj pritiska in se kompresor ni vklapljal ...
Lp RoZleht
Marpa

Re:

Odgovor Napisal/-a Marpa »

sgabor napisal/-a:Klima se je spraznila za 1/3 (samo 370-380g plina; očitno nekje pušča).

Kupil nov presostat, zamenjal, še vedno isto.
Ga peljem na tester, da še enkrat ugotovijo, kje je napaka.
Sporočim...

Tam, kjer sem kupil presostat, so mi omenili, da je po menjavi presostata možno to, da je treba napako resetirat na računalniku. Ve kdo kaj več o tem?

Hvala. LP
Škoda, da se zanimiva debata tukaj končala in ne vemo kaj je bil razlog za nedelovanje klime.
Uporabniški avatar
slovenc
Kraj: Novo mesto

Re: Scenic2 1.9dci 2004 klima - kompresor ne zažene

Odgovor Napisal/-a slovenc »

Pri nas smo tud prvič menjali presostat, vendar je po parih mescih nehala delat. Zdaj so pri optomiku v nm našli porustan del alu žic, nekje pri nekem konektorju?, nov del na renoju 500€, tukaj ti ga sami naredijo in zamenjajo+filanje pa je naneslo 220€.
Slika
Uporabniški avatar
robertp
Kraj: Vodice

Odgovor Napisal/-a robertp »

Nekaj najpogostejših felerjev...
-kondenzator klime (tisti hladilnik) enostavno razpade pa še puščati začne na swpojnih ceveh. Original 460 EUR, dobijo se že od 120 EUR naprej (Valeo, ki je identičen prvovgrajenmu je nekje 150 EUR pri Potokarju)
-hkrati se zamenja še sušilni filter klime (od 40 do 90 EUR), tak ALU tulec
-netesnost sistema, vendar pazi, micenih lukenj vakumiranje pri polnjenju ne zazna. Zato se uporabi dušik (nima vlage - sušilni filter) in se nafila sistem z njim ter spremlja z manometrom tlak...
-kabinski filter se menja vsanj 1x letno (pack iga menjajo redkeje). Sam imam najboljše izkušnje z MANN zadevami, vendar stane 25 EUR. Kakšni slabši se dobijo tudi pod 10 EUR. Menjava je trivialno enostavna.
-oksidiranje kontaktov na konektorjih. Pomaga vizuelni pregled, kontakt sprej, rabljene zadeve
-nekateri Scenici II in Megane II so imeli tehnično noto za preprogramiranje rač. ki upravlja s klimo. Po tem posegu mi je klima delovala tako kot mora (temparatura, avtomatika), pred tem sem stalno moral nažigati ventilator na max...
-če ni dovolj plina in tlačno stikalo ne deluje pravilno pripelje do okvare kompresorja. V avtomobilih je del napeljave iz gumjastih cevi (porozen materijal, za razliko od hladilnikov ki imajo Cu cevi) in plin uhaja. Zato kontrola plina vsake 2 leti...
-Pri regeneraciji plina je potrebno dodati tudi olje v plin, za mazanje kompresorja. To sedaj avtomatsko naredijo vse mašine za polnjenje...
Skromnost je lepa čednost. Pozabite jo. Čimprej.
decko998

Re:

Odgovor Napisal/-a decko998 »

sgabor napisal/-a:
RoZleht napisal/-a:A lahko napises se strosek te menjave? :)
Ni bil samo presostat, tudi plina ni bilo niti grama. Zdaj je polno napolnjena (550g) ter menjan presostat. Le ta ni nov (naj bi bil star 6 mesecev, ampak imam garancijo nanj), delo in diagnostika, pa sem bil ob 85€. Servis ni pooblaščen Renaultov (verjetno bi bilo 2x dražje, sploh glede na ceno presostata, kjer so mi navedli ceno okoli 100€ za presostat zaposlitev in cca. 1,5ure dela. Brez plina...).

Naročen imam še mikrofilter (obstajata dva različna, od 9,90 do 16,20€; oba sta za ta tip Scenica II, zatorej moram pregledat, kaj paše notri. Okoli 10-11€ pa je še sprej za dezinfekcijo sistema. Potem upam, da tudi tisti čudni vonj izgine oziroma ga bo manj. Mikrofilter je bil menjan pred 1 letom...

PS: Prej sem vozil Clia II, ročna klima, pa ni avtomatsko vžgalo klime, če sem vklopil notranje kroženje. Se bo pač treba navadit. Hvala, Nejc.
:)
Enak problem tudi pri meni, se bo pač treba navadit :) :)
lp vsem x)
Uporabniški avatar
Labrax

Odgovor Napisal/-a Labrax »

Pozdravljeni,

čez par dni grem na daljšo pot, in par dni nazaj sem ugotovil, da klima NE DELA!
Gre za scenic 3 l.2009, 1.9
Sem mislil da je plin, pa ga je mojster uspel nafilat le 100g od 550 če se ne motim.
Priklopil je na računalnik, in javi napako (prevajam na pamet iz italijanščine)...senzor uparjalnika, priklop na maso???
V glavnem kompresor se ne zažene.
Vprašal sem na renault, pa so mi rekli da pride ta senzor cca 40 eur.
Je to ''presostat'' ali je to nekaj drugega?
Ker okoli presostata je bilo veliko napisanega tu, pod senzor pa ne najdem kaj dosti.
Malo mi je čudno, ker se povsot omenja cena presostata +100 eur...

Sem pa že pred časom opazil, da mi avto ko ga ugasnem, spušča nek piskajoč (tak ''električen'') zvok pod havbo, in po cca minuti, dveh neha.

Je to lahko še kaj drugega ali je precej verjetno, da je presostat/senzor uparjalnika?

lp
Uporabniški avatar
Labrax

Odgovor Napisal/-a Labrax »

Popravljam - računalnik pokaže napako B1104; klimatska naprava - senzor temperature izparjevalnika - kontakt na masi???
Odgovori