"Tuljenje" (ležaja?)

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator
Kraj: Bloke

"Tuljenje" (ležaja?)

Odgovor Napisal/-a kmetek »

Torej pred cca. 1 mesecem sem pri približno 40km/h z desnim sprednjim koelsom zapeljal v luknjo in je kar precej počilo. Po približno enem tednu se je začelo slišati neko "tuljenje" (uuuuuu) pri kolesu. Zatem je v roku 2 tednov postalo to "tuljenje" zmeraj glasnejše in je bilo na koncu opazno že pri vožnji naravnost. V levo je čisto tiho, naravnost se malce sliši, v desno pa je zelo glasno. V dobri veri danes zamenjam kolesni ležaj, vendar je "tuljenje" še vedno prisotno. Je možno da je šel ležaj na ohišju diferenciala (tam kamor pride polosovina), ali kaj bi še lahko bilo. Je pa nekaj na kar deluje sila v ovinkih, kaj še ostane?

Hvala in lp
Kar izgubim na ravnini, nadomestim v ovinku :D
modriDIRKAC

Odgovor Napisal/-a modriDIRKAC »

kolesni ležaj...nič drugega
ko šele peta prestava ne obrača več na asfaltu je dost konjev za sprednji pogon
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator

Desni je menjan in je isto, tako da je lahko samo levi. Druga opcija je verjetno ležaj v diferencialu, kar malo dvomim, ker tuli samo v eno stran. Tako da po vsej logiki bi bil res kolesi, samo ne vem zakaj je v 1 tednu se to pojavilo. Ko mi je šel prejšnji je v 3 mesecih postal mogoče a 1/3 glasnosti tega v enem mesecu :roll:
Uporabniški avatar
miko 55
Kraj: L . J .

Odgovor Napisal/-a miko 55 »

Ko zaviješ v katero smer je kaj glasnjše al ne??
GOOGLE zihr ve!!!!!!!!!! Zato se googlajmo.
http://rsslo.nagradne-igre.si/igra/2920 ... 3ce0d2daf8
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator

Da. Ko zavijem v levo je tiho, ko se peljem naravnost se že sliši malo, ko zavijem desno pa precej. In na podlagi tega ne moreš določit ali je šel L ali D ležaj.
Uporabniški avatar
dkrevs
Kraj: Trzin

Odgovor Napisal/-a dkrevs »

Zakaj nemoreš določit? Jaz si prestavljam, da tuli tisti na katerega je večja sila. Torej ovinek v levo, desno kolo in obratno.
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator

Ni nujno, odvisno kateri del ležaja je poškodovan (ker je ležaj z dvojno šalco), lahko tuli ko je obremenjen ali ko je razbremenjen, spet odvisno na kateri strani utora je poškodba :wink:

Sej če bi bilo tako enostavno bi vedu kater je, tko sm pač sam sklepou po tem da mi je prejšnji isto v desno tulil, pa še z desnim kolesom sem v luknjo zapelou, tko da dokler ga nisem menjal tudi pomislil nisem da bi lahko bil levi :roll:
Uporabniški avatar
Drmo
Kraj: Garage

Odgovor Napisal/-a Drmo »

Ej to je Clio..Ležaji crkujejo k da so iz putra...Sm skor zihr da je Levi ležaj fuč. V menjalniku nima kaj bit...vsaj ne od luknje na cesti.
Enigma motorsport
Uporabniški avatar
Tommy30
Kraj: Domzale

Odgovor Napisal/-a Tommy30 »

[quote="Drmo"]Ej to je Clio..Ležaji crkujejo k da so iz putra...Sm skor zihr da je Levi ležaj fuč. V menjalniku nima kaj bit...vsaj ne od luknje na cesti.[/quote

Fora je v tem, da so na Cliotu isti ležaji kot na R5...le da je če kupiš za CLiota malce dražji... ( problem je v teži vozila ker je R5 lažji)
GOLF VI. 1.2 TSI + 2.0 TDI
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator

To da v avtu, ki je že v osnovi (dokaj) poceni in povrhu še francoz, ne moreš pričakovat ne vem kakšne kvalitete vem. Samo sem dal not original ležaj in mi je zdržal 3 mesece, zdaj sem kupil od SNR-ja za 21€. Fotru so tud na Berlingotu v roku 5 let crknili 3-je ležaji (original), zdaj se pa že več kot 3 leta vozi s ponaredkom brez problema, tko da... Al pa od mat Yaris, že 4 leta se malo sliši en ležaj, skozi enako, men je pa v dobrih 2 tednih zaružil :roll:

Očitno bo treba reskirat še tistih 21€ pa menat še levega, ni druge :roll:

Je pa res da zarad 195 gum in distančnikov ležaji in končniki precej bolj trpijo (sploh če se ne vozš normalno) :?
bobo89
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a bobo89 »

najbolje je da se pelješ in se ne obremenjuješ za ležaj. men ležaj piska že cca 1 leto pa nečutim potrebe da bi ga zamenjal=)) avto je laguna letnik 2002 in ima 152.000km.=)) ko bo kriza bomo pa menjal, glas me pa zaenkrat še ne mot=)
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator

Lej ne rečem če malo ruži, ma da mašine do 4.000rpm ne slišiš in morš met radio na 1/3 glasnosti da se ležaja pri 70km/h ne sliši pa ni glih za pomirjen bit ane?

Torej če bo vse po sreči v pon. menjam ležaj in bomo vidl kaj bo :roll:
Uporabniški avatar
zizek
Kraj: Lendava-Trimlini

Odgovor Napisal/-a zizek »

Dvigni avto nehče naj sedi not in ga prižgi ,ga zavrti z motorjem stisni kuplungo nato ugasni avto da se bo prosto vrtel ,pa boš čul kateri ležaj je fuč.
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator

Sem že, zvok prihaja iz desnega strani (kjer je bil ravno menjan ležaj) :lol:
Uporabniški avatar
MaTe0
Kraj: Pohorje

Odgovor Napisal/-a MaTe0 »

Pa saj če dvigneš avto malo, pa zasučeš kolo že vidiš če dobro poslušaš kiri gre bolj na trdo :) Tak sem jaz mojga prevero. je pa to potrošni materijal pri cliotih. OBVEZNO pa kupit kao orginalnega, ker italjanski ponaredki za 10eur pa držijo 3 mesce :)
Renault Megane Mk2 Ph2 1.4 16v
Odgovori