Modifikacija sesalnega kolektorja na clio-u RS 197
kolektor
Opazil sem to,da sedaj ko speljujem z mesta z polnim plinom mi pri približno 5500 obratih spet začne kolesa vrtet v prazno v prvi prestavi,prej pa se to ni dogajalo.Drugače pa bi se zlagal,če bi rekel da je kaka razlika.Vsaj jaz ne občutim.
JMS zopet razvija nekaj revolucionarnega.
Zaenkrat so rezultati še tajni ker še mapirajo, pravijo pa, da je konkretna razlika.

Prejšnji induction setup imam pa jaz, so uporabili V6 airbox, ki je na rahlo zrihtanemu avtu (izenačeni kanali, odprt avspuh ter čip) konkretno povečal konje:

Razlika s stock je v okrogli obliki (najbrž kakšne fore s kroženjem zraka), ogromna odprtina in bolj direktna pot zraka v motor. Sam lahko rečem, da se pozna dere se pa sploh dobro.
Če bo cena za zgornji intake ugodna bom prodajal svoj trenuten setup.

Prejšnji induction setup imam pa jaz, so uporabili V6 airbox, ki je na rahlo zrihtanemu avtu (izenačeni kanali, odprt avspuh ter čip) konkretno povečal konje:

Razlika s stock je v okrogli obliki (najbrž kakšne fore s kroženjem zraka), ogromna odprtina in bolj direktna pot zraka v motor. Sam lahko rečem, da se pozna dere se pa sploh dobro.
Sem že mislil da so na zgornji sliki iTB-ji... Drugače pa ta "povečava" konj se že lepo sliši, ampak meni bi bilo bolj pomembno, kako se spremeni krivulja moči, koliko se zgubi zaradi prirastka zgoraj, v spodnjih obratih. Vsaj na daily driverju se mi zdi to pomembno, avto za na stezo pa je druga zgodba...
EDIT: http://www.youtube.com/watch?v=zvAqgvBj3v4
Skor kot trobentice.
Zaenkrat pravijo, da že brez mapiranja avto vleče bistveno bolje (od 4k RPM). Obenem se lahko obdrži vso napeljavo in injektorje kar je definitiven plus. Sem se pa malo uštel, spodnji del pod karbonskim kolektorjem je del od trobentic.
Skor kot trobentice.
Zaenkrat pravijo, da že brez mapiranja avto vleče bistveno bolje (od 4k RPM). Obenem se lahko obdrži vso napeljavo in injektorje kar je definitiven plus. Sem se pa malo uštel, spodnji del pod karbonskim kolektorjem je del od trobentic.
Ja zanimivo, un del od glave do karbonske škatle je dejansko del, ki se uporablja za ITBje. Update pa, ko bo kak graf in cena. Ker kot si napisal, če je predrago je potem že skoraj vseeno, če imaš ITBje razen, če bo konjenica dovolj blizu. Serijski 182 na ITBjih imajo cca 200hp, tole bomo pa videli.
Ja lahko, da bo ta kolektor super funkcijoniral, vendar sam mislim, da optimizirani iTB-ji v skoraj vsakem primeru premagajo kolektor z eno loputo. Pa tudi če kolektor z eno loputo v določenih primerih, da več konj je to v zelo ozkem območju, največkrat v zelo visokih obratih, seveda odvisno od dizajna in dolžine, kar pa je vprašanje koliko je uporabno.
Glede na to, da imajo RSi vsi manj konjev kot je nazivna moč in je zelo težko priti do takšnih cifer sem presenečen nad rezultatom!
Sploh všem mi je povečanje navora pri nizkih obratih saj ga zelo pogrešam (RL zaprti ovinki in pospeševanje iz njih!). Najbrž je naslednji korak menjava odmičnih, z njimi pa mora imeti avto pomoje že preko 200hp. Skratka fajn so se tole pri JMS spomnili.
PS: fanta vozita avte na tuje valjarje zato tudi dva rezultata.**********************************
FINAL RESULTS UPDATE
After taking our time to select the best course of action for the products final few stages of development and mapping we settled on RSTuning in leeds.
After the mix up with the results previously at SRR we were keen to attain a new base line unmapped, and work from there. Paul grappled with the car for a day finding a good wedge of torque throughout the RPM range and a hellish power delivery at the top end. Top work that man
I'm not going to bore you with the ins & outs as the Results speak for themselves.
Most straight forward are the power figures = Performance that comes within 2-3bhp of most ITB kits on the RSTuning rollers:
Next up the comparison between a healthy standard 182 and the 182 with the manifold fitted. The only differences between the two being the exhaust, the map & the manifold.
Not strictly accurate of course as it is not the same car - but it gives a strong indication of the massive performance gains the manifold provides - over 25bhp at certain points in the RPM range. The duration of the torque and not just the peak figures it achieves makes it incredibly smooth and progressive to drive.
For confirmation I then went too SRR today (this time with the CORRECT atmospheric conditions) and the results were within 2-3 bhp which gives you a good idea of the sort of small differences that can lie between two reputable RR setups. It's important to note that all our results are attained from independent testing facilities.
Big thanks to Paul for his work on the day & to Henk for getting us out of a pickle
Ja, zelo dobro jim je tole ratal. Zgleda je manifold ravno pravšnjih dolžin. Res lepe cifre in še lepše krivulje. Tu se res vidi, kako se lahko relativno enostavno popravi serijske napake. Ob tem se človek vpraša, kaj so v tovarni mislili. Koliko pa drugače stane ta kolektor? Symon, ali ga boš naročil tudi za svojega RS-a?
Zaenkrat je cena še skrivnost. Glede na povpraševanje in dobljene konje se bojim, da ne bo poceni tako, da ga najbrž (še nekaj časa) ne bom.
Neki namigi in prebliski so okoli 1000€. Sicer glede na dobljene konje v primerjavi z ITBji je nekje fer. ITBji so naprimer dražji za tistih 10 konjev več.
Je pa res zanimivo kako samo čisto drug sistem kolektorja toliko doda. Saj realno je sistem bliže ITBjem kot originalnemu sistemu. Pa dobro je, da ostane vsa original napeljava, so mislili tudi na to. Še čipiranje pomoje ni super nujno, pomaga pa za bolj varno mešanico.
Je pa res zanimivo kako samo čisto drug sistem kolektorja toliko doda. Saj realno je sistem bliže ITBjem kot originalnemu sistemu. Pa dobro je, da ostane vsa original napeljava, so mislili tudi na to. Še čipiranje pomoje ni super nujno, pomaga pa za bolj varno mešanico.