čiščenje injektorjev dci + menjava ojničnih ležajev

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
DonLuigi
Kraj: Ljubljana

čiščenje injektorjev dci + menjava ojničnih ležajev

Odgovor Napisal/-a DonLuigi »

Ker ima moj meganček že 165K km in mi tu in tam neenakomerno laufa pod obremenitvijo, sem razmišljal o preventivnih ukrepih:

:arrow: čiščenje šob - Ima sploh smisel? Je kdo že to dal delat? Menda se motor priklopi na eno mašino. Ali je bolje šobe dol pobrat in dat na ultrazvok?

Ne zanimajo me aditivi za gorivo, čeprav jih tudi Renault prodaja, ker tudi meni ni jasno, kam gre ta svinjarija, ko enkrat odpusti.

:arrow: menjavo ojničnih ležajev - A se dobijo aftermarket al bo treba Renaultove kupit? Granitura 8 kom na Renaultu je 140€. Še kakšen nasvet?

lp,
Luka
Uporabniški avatar
bruki1
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a bruki1 »

Edini način čiščenja je z ultrazvokom...pa še to je veliko takšnih ki pravijo da to delajo,oziroma imajo pripravo za to....pri čiščenju je potrebno šobe demontirat...jih dati v posebno komoro,kjer valovi razbijajo usedline...vendar to velikokrat ni uspešno....,seveda je potrebno imeti tudi testno napravo,na kateri se nato šoba preizkusi...pri teh km lahko da so tudi že obrabljene,v tem primeru ostane le zamenjava s drugimi.
Glede ležajev ....ni jih potrebno menjavati..kar tako iz preventive.

lp
dolenc

Odgovor Napisal/-a dolenc »

Denar raje porabi za kaj drugega.
Uporabniški avatar
Fan

Odgovor Napisal/-a Fan »

Pozdravljeni

Ležajev v motorju se NE menja iz preventive, temveč po potrebi ( kar pa se sliši ).

Lep pozdrav
Ker imam prepoved zasebnih sporočil, mi lahko vaša vprašanje pošljete na: [email protected]

https://www.facebook.com/Zavorni-Servis ... en-section" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
bundrov
Kraj: Tomažini

Odgovor Napisal/-a bundrov »

Ojnične ležaje, če je 1.9 dci kar zamenjaj, saj sem jih pri svojem espacu na 180k pred kratkim menjal, zgornji ležaj je kar lepo obrabljen, meritev pa pokaže, da ima še enkrat več zračnosti kot nov, ležaje se dobi neoriginal, (25€ komplet). Če misliš imet avto kar menjaj. Ko ležaj prime je strošek malo večji.
Uporabniški avatar
DonLuigi

bundrov napisal/-a:Ojnične ležaje, če je 1.9 dci kar zamenjaj, saj sem jih pri svojem espacu na 180k pred kratkim menjal, zgornji ležaj je kar lepo obrabljen, meritev pa pokaže, da ima še enkrat več zračnosti kot nov, ležaje se dobi neoriginal, (25€ komplet). Če misliš imet avto kar menjaj. Ko ležaj prime je strošek malo večji.
Točno to sem razmišljal. Sicer je 1.5, ampak vidim, da je tudi teh kar nekaj ribnilo zaradi ojničnih ležajev.
Kje pa si nabavil?

lp,
Luka
Uporabniški avatar
DonLuigi

Fan napisal/-a:Pozdravljeni

Ležajev v motorju se NE menja iz preventive, temveč po potrebi ( kar pa se sliši ).

Lep pozdrav
Kako pa se to sliši? Pod obremenitvijo se namreč tu in tam sliši kot neko nabijanje. Pa tudi zvok motorja v celoti se mi zdi, da je malo drugačen, da bolj rožlja.

lp,
Luka
Uporabniški avatar
DonLuigi

DonLuigi napisal/-a:
Fan napisal/-a:Pozdravljeni

Lep pozdrav
Kako pa se to sliši? Pod obremenitvijo se namreč tu in tam sliši kot neko nabijanje. Pa tudi zvok motorja v celoti se mi zdi, da je malo drugačen, da bolj rožlja.

lp,
Luka
Evo, bil na servisu, in KATASTROFA. Zgornji ležaji so bili že čisto na koncu. Še posebej na 3. ojnici, kjer zgleda da zdej še šoba zajebava.

Če bi še čakal, bi sigurno uničil mašino, ko bi se prvi obrnil v ležišču.

Problem, ki ga imam je, da so ležaji poglodali ležišča na glavni gredi. Glavna gred na 1.5 dci ni kovana - ampak samo vsebuje tanko naparjeno plast trdega materijala, tako da se ne da pobrusiti na dimenzijo debelejših ležajev.

Prevelika toleranca povzroči slabo mazanje ležajev, tako da tudi nove čedalje hitreje pobira.

Samo da smo si na jasnem: ojnične ležaje - predvsem zgornje - uničijo slabe šobe s svojim nenatančnim delovanjem. Dejstvo je, da Delphijev vbrizgalni sistem ni pol ku*** vreden, tako šobe kot visokotlačna črpalka. Že samo dejstvo, da kitajci najprej naredijo šobe, potem pa izmerijo tolerance in lastnosti, jih barvno zakodirajo, in jih je treba vnesti v CPE, da vse to poizkuša kompenzirati, pove svoje. Iz za ta jajca od šob računajo 250€.

V glavnem, tole je v opomin vsem lastnikom 1.5 dci - po mojem je potrebno ojnične drsne ležaje zamenjati ali pa preventivno pregledati vsaj na 120K km.

Dela ni toliko, firma Glyco, ki dela original ležaje za Renault, pa jih bo dala v prosto prodajo menda enkrat aprila.

Če bom šobo zrihtal, se bom enkrat v bližnji prihodnosti lotil menjave glavne gredi.

Tako da, če kdo ve, kje dobiti šobo (rabljeno ali novo z rabatom) za 1.5dci 60KW in pa ohranjeno glavno gred, naj se prosim javi. Šobo bi rabil čim prej, gred pa kasneje.

lp,
Luka
dolenc

Odgovor Napisal/-a dolenc »

Zdej si me prestrašu. Moja Laguna ima 220k km. Kako veš da so ojnični ležaji hin???
Uporabniški avatar
DonLuigi

Ležaj ima dve plasti - trda, ki predstavlja ohišje ležaja, in pa mehkejša (drsna), ki je nanešena na notranji strani. Vsaka ima svojo barvo.

Ko drsne plasti ni več (oz. takrat je že pozno), je potrebno ležaj zamenjati.

Govorim za 1.5, kako natačno je pa na tvojem, pa ne vem. Sam tvoja laguna verjetno nima Delphija.

Pri meni je imel motor mogoče malenkostno drugačen zvok. Sicer sploh ne bi šel menjavat, če mi ne bi mehanik težil.

lp,
Luka
Uporabniški avatar
compaq

Odgovor Napisal/-a compaq »

Pozdravljeni!

Bom povedal še mojo izkušnjo. Imem 1.5 Dci 100KM in mi je pri 130 kkm motor zropotal, vzrok ojnični ležaji. Menjal sem glavno gred, ojnice, ležaje, oljno pumpo (zaradi opikov), vsa tesnila. :cry:
Motor sedaj lepo dela, razen ko je mrzel (približno 20 sekund) mi bolj glasno dela oz. bolj ropoče kot da bi tolkel po kovini, pred generalno tega ni delal, ko je topel dela zelo lepo. Sumim da je to zaradi šob.
Sedaj menjam olje na 10 kkm. Upam da se nebo ponovilo.
Sedaj me pa zanima če je možno da zaradi šob mrzel motor je glasen, in kaj naj naredim, čiščenje ali menjava ???
Katero motorno olje mi priporočate ???
Bi aditivi v olje preprečili generalne in kateri je dober ???
Kater aditiv v gorivo mi priporočate ???

LP
Uporabniški avatar
DonLuigi

compaq napisal/-a:...
Sedaj menjam olje na 10 kkm. Upam da se nebo ponovilo.
Sedaj me pa zanima če je možno da zaradi šob mrzel motor je glasen, in kaj naj naredim, čiščenje ali menjava ???
Katero motorno olje mi priporočate ???
Bi aditivi v olje preprečili generalne in kateri je dober ???
Kater aditiv v gorivo mi priporočate ???
Servisni interval je del te zgodbe, 30K je absolutno preveč. Jaz sem menjaval na 15K, pa po prvih 3K, ko je bil avto še nov.

Olje sem notri dajal to, kar Renault priporoča: Excellium LDX, zdej pa Evolution SXR.

Prav tako sem danes usul v olje dodatek, ki naredi debelejši film, ker imam večjo toleranco, kljub temu da so ležaji novi. Ampak če je vse, kot je treba, je ta dodatek odveč.

Moje mnenje je, da so glavni krivec za uničene ležaje šobe, in tega noben aditiv ne odpravi. Če se jih pravočasno zamenja, škode na drugih komponentah ni.

Aditivov za gorivo pa nisem nikoli uporabljal. Dvomim, da so učinkoviti.

lp,
Luka
Uporabniški avatar
schkorc
Kraj: Prebold

Odgovor Napisal/-a schkorc »

Je pa tudi dejstvo, da je teh dizlov (sploh pri Renaultu) precej več kot včasih, ko so prevladovali bencinarji. Že v osnovi to pomeni večji delež okvarjenih dizlov. Predvsem pa verjetno zaradi tega opažam, da nekateri nimajo pojma kakšna je razlika med dizlom in bencinarjem in tako vidiš ljudi, ki so prešaltali iz bencinarjev in tiščijo te dCije tja v rdeče obrate v vsaki prestavi. Že od nekdaj pa je veljalo da so dizli bolj "neuničljivi" ravno zaradi nizkih obratov na katerih se vrtijo.

Vsekakor je na prvem mestu zgrešen servisni interval na 30.000km z navadnim oljem.

Poleg tega sedaj večina ne pozna več šibke za olje. Če ob zagonu avta napiše "oil ok", potem me ostalo ne zanima. Mogoče par ljudi pritisne takrat še na gumb da vidi "dejansko" stanje olja in če nariše vsaj kakšen OOO___ potem bo že še do naslednjega servisa.
Koliko ljudi dejansko pogleda na šibko olja? Mogoče ne bi bilo slabo kdaj preveriti šibke in kdo bi potem mogoče začudeno ugotovil, da pa tisti računalnik to kdaj malo po svoje kaže. In če imaš po računalniku olje na polovici ni nujno da je tako tudi v resnici in ni nič čudnega, če je dejansko stanje olja na minimumu.
No mogoče vsaj tisti, ki redno ob zagonu pritiskajo gumb in spremljajo "dejansko" stanje, potem ko zmanjka kakšna "črtica" preverijo dejansko tudi na šibki. Tisti ki pa vedno spremljajo samo "oil ok" in čakajo da bo avto napisal "oil not ok" pa mislim da bodo dočakali kvečjemu kak zariban motor.
Namreč "oil ok" vam avto napiše tudi, ko v njem ni nič olja... poskusite pri naslednji menjavi olja :).
Če so včasih avti zdržali tistih 10-15k km z malo ali skoraj brez olja, potem je sedaj teh 30k km res malce preveč za tiste, ki se ne dotikajo avtov izven servisnih intervalov.

Pa naj še kdo reče da je Renaultov 1.5 ali 1.9 dizel slab :). Nekateri zdržijo 200.000km z intervali na 30.000km. S tem da nekateri od takšnih avtov pridejo na tisti servis na 30.000km praktično brez olja, kako dolgo potem delajo ti motorji brez olja?

LP, Primož
Avtoslalom? Več na www.amd-sempeter.si
Uporabniški avatar
lisko

Odgovor Napisal/-a lisko »

schkorc napisal/-a:J
Namreč "oil ok" vam avto napiše tudi, ko v njem ni nič olja... poskusite pri naslednji menjavi olja :).

LP, Primož
Tole pa ne vem če bi ti verjel....
Uporabniški avatar
RobMayth
Kraj: ...It's Balkan you know, i change Bentley to Lada...

Odgovor Napisal/-a RobMayth »

lisko napisal/-a:
schkorc napisal/-a:J

LP, Primož
Tole pa ne vem če bi ti verjel....
Na Meganu 99' ko je olje čez noč ven steklo mi je napisalo no oil plus oranzna lučka se je prižgala, tak da ti tega ravno ne bi verjel...
My penis is so polite, it stands up so girls have a place to sit down...
Odgovori