No evo bom napisal postopek (sicer bolj kratek) za Clio II ph1, sej ostali majo verjetno dokaj posodno.
Za pritrditev sem uporabil že obstoječa mesta, torej ni potrebnega nič vrtanja, rezanja ali česar drugega in ko jih snamemo nazaj dol, je vse tako kot je bilo prej.
Materjal za 1 stran:
1x 6mm vijak dolžine 35-40mm
1x 6mm vijak dolžine cca. 25mm
1x 4mm vijak (redek navoj) dolžine 15-20mm
3x 6mm matica
3x mala podložka
3x velika podložka (zunanji fi vsaj 10mm)
1x distančnik 23mm za 35mm dolg vijak (jaz sem uporabil kar plastično cev za pnevmatiko)
Orodje:
2x 10mm ključa (vsaj 1 viličast)
10 torx
nož
navadni izvijač
klešče
vrtalnik
flumaster
mogoče še kaj...
Za začetek ovijemo 2 vijaka (10mm ključ) spodaj na pragu, ki držita blatnik.
Nato odvijemo vijak (torx 10) na robu blatnika ki drži skupaj plastiko in kolotečno plastiko, ter z izvijačem in kleščami odstranimo 2 plastična čepa ki držita kolotečno plastiko na karoseriji.
Ostane nam tole, kar je fajn spravit za čas ko bomo dali to nazaj:
Nato blatnik malo "odtegnemo" in povlečemo kolotečno plastiko naprej (v smeri vožnje) tako da dobimo dostop do zgornje luknje na karoseriji, kjer je bil pritrjen plastičen čep. Tam sem doživel še manjša presenečenje, ker je bilo zadaj na vsaki strani cca. pol kile svinjarije, stare verjetno toliko kot avto, se splača spucat.
Jaz sem za pritrditev uporabil naslednji materjal (1 mala podložka in mali vijak sta nadomestila tistega starega rjastega s torx glavo):
Luknje pa so razporejene približno tako:
Začnemo z zgornjo pritrditvijo in sicer najprej samo fiksiranja vijaka v luknjo na karoseriji (tam kjer je bil prej čep), potrebujemo (1x dolg vijak, 1x matica, 2x velika podložka):
Vijak skupaj s podložko damo skozi luknjo iz zadnje strani (zato smo morali sneti kolotečno plastiko) in nato iz sprednje strani damo gor še drugo podložko in matico, ter to močno zategnemo.
Nato lahko zmontiramo nazaj kolotežno plastiko in blatnik fiksiramo nazaj z dvema (10mm ključ) vijakoma ki smo jih najprej odstranili. Na vijak damo še distančnik (tako dolg da nam ostane še dovolj prostora za podložko, zavesco in matico).
Za pritrditev spodnjega mesta potrebujemo:
V tej fazi lahko narahlo pritrdimo zavesco na zgornjem vijaku in nato še s tem spodnjim (vijak, podložka, zavesca, luknja v karoseriji, velika podložka in matica). Na koncu še mali vijak in podložko pritrdimo luknjo kjer pride vijak s torx glavo.
Na koncu še vse skupaj dobro zategnemo in zadeva je končana.
V bistvu čisto enostavno ko enkrat zgruntaš kako narest. Za levo stran sem rabu dobro uro da sem zgruntal, desno sem končal v 20min ko sem točno vedel kaj narest.
Če komu pomaga, da je zavesca toliko ven kot blatnik...:
...mora bit rob zavesce 14cm oddaljen od tistega roba na pragu.
Od tal je oddaljena 8cm, lahko bi bila manj.
@schik, jaz sem jih nabavil v Avtostilu in dal 24€

, na bolhi mislim da so okrog 18€. To je cena za par.