kako škatlo za woofer??

Vse o ozvočenju avtomobilov
Uporabniški avatar
wily
Kraj: Prebold

kako škatlo za woofer??

Odgovor Napisal/-a wily »

zdravo, zanima me kako naredit primerno škatlo za woofer, imam namreč od fusion 15ko pa zadi piše 1500w.koliko litrov je najboljš za tak woofer??
še drugo vprašanje, imam od magnata ojačevalc 2kanalc, na njemu piše samo classic1000 in nič druzga in me zanima če bo zadosti močen ta tak woofer in kako nej točno vežem,naj naredim mostiček??, vam bom slike prilepil pa pokazal kako zgleda ojačevalc, slike sem mogu iz neta dol potegnat, ker zdele ga nimam doma! woofer je pa že doma, edino še neki, prej je bil 2x2ohm zdej je pa 1x 1.4ohm in me še zanima, če je to res da zdej zdrži bolj in da špila bolj?
prosim za pomoč.

Slika
Slika
Slika
Slika
obi
Kraj: medvoški štajerc

Odgovor Napisal/-a obi »

Ojačevalec naj bi bil, če gre ebayu vrjet 2x335W RMS al 1x670 Watt Rms amapk to W-atov stare šole k so še avtoakustiko mal drgač delal :D, saj za moje pojme.

http://cgi.ebay.de/MAGNAT-CLASSIC-1000- ... 13003r5669

tak da amp bo čist vredu za ta zvočnik celo zna bit mal močn če je zaj zvočnik na 4 ohme vezan.

Za vuf pa nisem ziher če praviš da je previt na 1X4 ohme. Drugače so specifikacije
http://www.fusioncaraudio.com/europe/ca ... oduct.aspx

Če gre specifikacijam vrjet je potebno zadevco zapert v nasledne škatle

Ported PP-SW120 PP-SW150
Volume (litres)60
Volume (cu.ft.)2.2
Port diameter 101mm/4”
Port length 350mm / 13.75"
Tuned frequency (Hz) 38.5
Sealed
Volume (litres) 45.5
Volume (cu.ft.) 1.6
Tuned frequency (Hz) 80

Če boš dal kak liter več pri obeh nebi znal škodit. Pri bas refleks kišti se ti bo z višanjem volumna nižala tuning frekvenca kar ni nujno slabo :D
Štrom for wife, UPS for life.
Uporabniški avatar
wily

woofer je iz 2x2ohm navit na 1x 1.4ohm ni na 4ohme, je to zdej vredu?
obi

Odgovor Napisal/-a obi »

2x2 ohma navit na 1.4 ohma se pravi je bil previt na 1x1.4 ohma. OK. Nekje isti klinac se pravi uporabi podatke ki sem ti jih dal malo višje. Pr ojačevalcu ne pretiravat z gainom počas pa po pameti pa bo.
Uporabniški avatar
wily

tnx, sam me zanima kako dimenzijo škatle kako veliko? ker nevem točno kako naj izmerim tako litražo! pa kako točno, kak velek dam bassreflex pa kolk jih moram dat, imaš kak predlog imaš kako skico mogoče ali pa kak link, da bi ble dimenzije, zadeva gre pa v mojga clia1 noter
Uporabniški avatar
matej007

Odgovor Napisal/-a matej007 »

če veš kolk litrov rabi woofer si lahk s tem pomagaš...

http://www.reaudio.com/speaker_box/LPort_Box_Calc.html

sam mere so v inčih pa kubičnih footih. maš tle še converter

http://www.digitaldutch.com/unitconverter/
Uporabniški avatar
oasis91
Kraj: ilirska bistrica

Odgovor Napisal/-a oasis91 »

64l ti je naprimer škatla 40x40x40 cm, če hočeš pa kako drugo obliko najdeš formulo za prostornino telesa in vstavljaš mere dokler ne prideš na 60 ali malo več kot je reku obi :) jest imam kvadratno in notranje robe zaobljene, pa mi dela ok, no za moja ušesa, je pa približno istih mer..

pa če rabiš kak mdf povej, dobim kakršnega hočeš po zlo ugodni ceni ;)
obi

Odgovor Napisal/-a obi »

Daj povej točno za kter avto rabiš pa bomo spacal neki.
Uporabniški avatar
wily

ja rabim točen za svojga clia 1, zdej sem pa tud slišal da bi bilo najboljš ene 100L škatla ali pa celo več za dober bass! je to res? včem je zdej ful razlika med 60L in 100L glede bassa, kak zvok bassa je boljši od teh dveh navedenih litraž? pa zanima me kej dobit un bass port ali bass reflex, pa kake morem to dat noter pa kolk jih morem dat, enga dva??

prvič delam zase tako škatlo in me morte zastopt da velik sprašujem, ker nisem tolk izkušen z takim računacim.
Uporabniški avatar
jero_13

Odgovor Napisal/-a jero_13 »

če rabiš port mam jzt enga 150mm od dls-a dam za 10€.glede litraže pa pomoje da najbl da kr obija poslušaš če ti on reče 60l, pol je 60 idealno ;) Men verjam.
Slika

Drive it like you stole it.

Član Renault kluba Slovenije
obi

Odgovor Napisal/-a obi »

ajoj ti nis normaln. 100 litru za tole malo pokalico. Dva taka bi komi dal v 120 litru kaj šele enega. Lej nared si uslugo pa ne.... . Bom jutr preračunu mal pa ti dal podatke. Kar se tiče materiala MDF dobiš v vsakem bauhausu al pa kaki podobni trgovini. Glede portov pa ni hudič če nimate v Cel kake trgovine z avtoakustiko čene se pa do Lublane prpel ( Prebold je itako skor na sredin :D) tu so pa vsaj 3. Seveda pa ti še vedno ostane nakup preko spleta. www.caraudioempire.com. Počak najprej do jutr da ti preračunam pa ti vržem točno kolk mora bit vse dolgo in to je to.
Glede 100 litr in pa 60 litru pa ne mislim predolgo razlagat. Večja je litraža pri fiksnih dimenzijah porta, nižja je tuning frekvenca, nižja je tuning frekvenca.... Mah ne da se mi. Počak do jutr.
Uporabniški avatar
wily

15ka pa glih ni neki mala pokalica :D
obi

Odgovor Napisal/-a obi »

Zame je. :lol:.
Uporabniški avatar
wily

ka pa 50cm woofer je mali tud zate?? to sem mel prej v avtu, sam v original škatli :D
Slika

tkle je bla original škatla:
Slika
obi

Odgovor Napisal/-a obi »

Lej, ne mislim nabijat postov in ja tudi to je malo zame. Tega k si dal tule na sliki sm mel priložnost poslušat in sm se smejat začel ko sm slišal. Potem pa sem modela peljal poslušat svojo no name komaj 300W rms-a 12˝ ko ja pa model utihnu, sklonu glavo, skril rep med noge ter šel papa.

Ok evo prepračunano.
notranji volumen škatle mora bit tam 70 litrov port pa mora bit fi 100 dolg 250 - pri tem volumnu in portu bi morala bit frekvenca nekje 32 Hz kar bo zate čist ok.
Za primerjavo pri 100 litrskem boksu zgleda karakteriskika kot kranjska klobasa zanivmia na pogled vendar skor nič vredna.

Torej tako kot sm napisal škatla NOTRANJI volumen 70 litrov (lahko je tud 65) pa aero port fi 100 dolg 250.
Za kaj bolj natančnega bi mogu met pa maksimalne mere (se prav kolk je maneverskega prostora v prtljažniku globina, višina, širina pri taki litraži lih ni problem) od cliota 1 pa seveda še kako hočeš met zadevo obrnjeno. Slike prtljažnik pa povej kam bi rad mel obrnjeno zadevo in mere dopiš pa se bo neki sčaral.
Odgovori