TMC ( Traffic message channel)
TMC ( Traffic message channel)
Torej gre se za TMC, nobene teme še nisem zasledil na forumu. Bral sem po drugih forumih pa druga ne piše kot za after markt navi naprave ( Garmin, iGo, itd.). Se pravi navigacijska naprava mi omogoča sprejemanje TMC informacij, nastavim tudi lahko frekvenco kjer bi naj ponujalo te info rmacije o zastojih delih na cestih itd. ampak meni na Obali druga ne vleče kot Italijane, nastavim lahko samo Italijanske radijske frekvence, piše in riše oziroma obvešča pa nič, niti o dogodkih v Italiji. Letos poleti je ta TMC sistem bil zagnan tudi v Sloveniji, Radio SI bi naj bil med temi ki bi naj predvajal TMC, štos pa je v tem da frekvence od RSI ne morem nastavit v sprejem oziroma mi ga niti ne pokaže kot možnega. Zanima me če je komu uspelo na original navigaciji od renoja ( Carminat) usposobit ta TMC in če mu dela. Za garmine in druge navajajo da je potrebno met nove mape ki imajo ne vem kaj za ta TMC.
Laguna II 2.2dCi INITIALE PARIS
deluje deluje od letos poleti nekje, za garmine pravijo da moreš met zadnjo verzijo CN2010 al pa AR?? ne vem kolko pa da dela, tu pa jaz na tem facking Carminatu ne morem tega usposobit pa da me j...., saj pravim najde mi neke talijane ki bi naj oddajali ta šit kaže in obvešča pa nič

v kolikor je meni znano se zaenkrat pri nas prodajajo naprave z moznostjo TMC, ta funkcija pa se en cas naj nebi bila na voljo pri nas.
mogoce bo kaj letos.
bom malo povpracal kolega na garmin
mogoce bo kaj letos.
bom malo povpracal kolega na garmin
Renault Laguna Monaco GP 2.0t-NAPRODAJ-FOR SALE
Renault Megane Coupe 2.0 16V L96 - SOLD
clio 1.4 RT letnik 95 BUHTL - SOLD
Renault Megane Coupe 2.0 16V L96 - SOLD
clio 1.4 RT letnik 95 BUHTL - SOLD
Grega007 to bo pa res držalo
Slovenia
In June 2009 Slovenian national radio has started to broadcast traffic data every 15 minutes. Available for Monolit users, soon also for Garmin/Navteq users.
Očitno navteq pocasi pride, mogoče bo DVD V30 to že vseboval, v glavnem meni po sloveniji ne dela, sem 2 dni nazaj testiral od kopra do ptuja pa ni nič, TMC mi sveti zeleno ne najde pa nič
Slovenia
In June 2009 Slovenian national radio has started to broadcast traffic data every 15 minutes. Available for Monolit users, soon also for Garmin/Navteq users.
Očitno navteq pocasi pride, mogoče bo DVD V30 to že vseboval, v glavnem meni po sloveniji ne dela, sem 2 dni nazaj testiral od kopra do ptuja pa ni nič, TMC mi sveti zeleno ne najde pa nič
Zadeva mi ni dala miru, pa sem malo povprašal.sinko napisal/-a:Očitno navteq pocasi pride, mogoče bo DVD V30 to že vseboval, v glavnem meni po sloveniji ne dela, sem 2 dni nazaj testiral od kopra do ptuja pa ni nič, TMC mi sveti zeleno ne najde pa nič
Torej:
Na spletni strani DRSC sem prišel do naslednje novice:
Prometne informacije na napravah Garmin
Nekaj podobnega je tudi na spletni strani Radia SI:
Tudi Garmin v Sloveniji z RDS-TMC
Pa smo malo raziskovali, kako je s tem.
Na DRSC sogovornika ni bilo mogoče najti - nič novega
Pa sem klical na APEK - Radiodifuzija: Zadeva (regulacija) ni v njihovi domeni, saj gre za opravljanje storitev enega izmed ponudnikov - v tem primeru RTV SLO.
Pa kličem na oddajnike in zveze....po dolgem času pridem do alfe in omege (tako ga kolegi tam kličejo)....Zaključek najine debate: Sistem je res "up", ampak ni nikogar, ki bi vanj vnašal informacije.
Na Geosetu d.o.o. (zastopnik za Garmin) pravijo, da zadeva v Sloveniji deluje, v kolikor imaš nameščen City Navigator NT 2010.20, ali novejšo.
Garmin uporablja Navteq karte, Carminat uporablja Navteq karte....kaj je zdaj to ?
Moram ob prvi priliki pogledat, ali lučka za TMC res sveti.
Sinko, izgleda, da si imel delno celo prav
Citiram iz objave na spletni strani DRSC:
Če ima kdo omenjene škatlce, naj prosim proba, da vidmo, kje smo.Od 15. januarja 2010 je servis prometnih informacij na voljo tudi na navigacijskih napravah Garmin. Za sprejem je potreben TMC sprejemnik (modeli cestnih naprav z oznako T ali s TMC sprejemnikom kot dodatno opremo).
Slovenske prometne informacije za navigacijske naprave pripravljajo ekskluzivno v uredništvu Radia Si, v sodelovanju s podjetjem TrafficNav. V navigacijskih napravah boste tako deležni informacij Prometno informacijskega centra in vse številčnejših informacij, ki jih Radiu Si sporočajo vozniki iz vse Slovenije.
Preden si uporabnik na napravi lahko ogleda prometne informacije za Slovenijo, mora imeti nameščeno zadnjo kartografijo Evrope - City Navigator NT 2010.20. Verzija nameščene kartografije se lahko preveri v GPS napravi: Orodja > Nastavitve > Zemljevid (ali Karta) > Inf (ali O zemljevidih, O kartah).
Če je naprava nova in uporabnik nima te verzije kartografije, je 60 dni od nakupa naprave upravičen do brezplačne nadgradnje evropske kartografije preko sistema nüMaps Guarantee. Če do brezplačne nadgradnje ni upravičen, bo novo verzijo kartografije moral kupiti. V tem primeru predlagamo nakup sistema nadgradenj nüMaps Lifetime.
Za sprejem slovenskih prometnih informacij na napravi Garmin je potrebno nadgraditi TMC sprejemnik. Do 30. aprila 2010 je ta nadgradnja brezplačna, po tem datumu bodo prometne informacije plačljive. Naročnina za slovenski prometni servis bo tovarniško vključena v Premium TMC sprejemnikih (trenutno priložen modeloma nüvi 1490T in nüvi 465T, kasneje pa še nüvi 1390T Premium).
TMC sprejemnik je dodan vsem Garmin navigacijskim napravam z oznako T (traffic). Vsa navodila z nadgradnjo TMC sprejemnika oz. za nastavitev prometnih informacij dobi uporabnik na spletni strani www.garmin.si.
LP
Espi 1,9 dci v penziji...trenutno 5008 1,6 HDI ==> Upam, da spet Espi, kmalu...
Lahko ti potrdim da meni dela TMC v Italiji!
Dela pa tako da moraš imeti vključeno vodenje in samodejno pove samo prometne informacije na tvoji poti. Nisem pa ničesar nastavljal ampak samo izbral nov cilj in ko je izračunal pot mi je čez nekaj sekund posredoval še prometne informacije za to pot.
Lp
Dela pa tako da moraš imeti vključeno vodenje in samodejno pove samo prometne informacije na tvoji poti. Nisem pa ničesar nastavljal ampak samo izbral nov cilj in ko je izračunal pot mi je čez nekaj sekund posredoval še prometne informacije za to pot.
Lp
Renault Laguna II Initiale Paris 2.0dci 127kW l.2007
Andyr26 in Sinko:
TMC načeloma nima zveze s poslušanjem radija, ima pa jo z vnešeno "ruto".
Če so kode v mapi (Carminat), potem navigacija po definiranju trenutnega položaja iz kod ve, katero radijsko postajo mora loviti - oziroma njen RDS signal. TMC se oddaja v okviru RDS-sa. Seveda navigacija radijskega programa ne predvaja, ona zgolj "pobere" iz signala, kar potrebuje in predvaja uporabniku.
Moram malo zaslišati odgovornega mariborčana (Rasio SI Int.) kako zadeve sedaj laufajo - koliko natančno je pozicioniranje ( vsaj za njihov domač teren - Maribor).
Tolk zaenkrat, moram nekaj nardit za Kripov kozolc...
TMC načeloma nima zveze s poslušanjem radija, ima pa jo z vnešeno "ruto".
Če so kode v mapi (Carminat), potem navigacija po definiranju trenutnega položaja iz kod ve, katero radijsko postajo mora loviti - oziroma njen RDS signal. TMC se oddaja v okviru RDS-sa. Seveda navigacija radijskega programa ne predvaja, ona zgolj "pobere" iz signala, kar potrebuje in predvaja uporabniku.
Moram malo zaslišati odgovornega mariborčana (Rasio SI Int.) kako zadeve sedaj laufajo - koliko natančno je pozicioniranje ( vsaj za njihov domač teren - Maribor).
Tolk zaenkrat, moram nekaj nardit za Kripov kozolc...
Espi 1,9 dci v penziji...trenutno 5008 1,6 HDI ==> Upam, da spet Espi, kmalu...