Poškodovana pnevmatika

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
n-dre
Kraj: Novo mesto

Poškodovana pnevmatika

Odgovor Napisal/-a n-dre »

Pozdravljeni!

Danes sem se končno spravil zamenjat letne gume z zimskimi, ko pa sem pregledoval v kakšnem stanju so letne sem opazil tole poškodbo:

Slika

Slika

Še close-up:

Slika

Pa me zanima če ima kdo kakšno podobno izkušnjo, od česa naj bi to nastalo (čudno mi je tudi to da je poškodba samo na enem mestu ne pa okrog in okrog)?

Guma je skoraj nova GY Eagle F1, vožena 3mesece cca 3k km (dot je 1609), prednja desna, poškodba pa je na notranji strani. Naj še omenim da nikoli, ampak res nikoli ne plezam po robnikih. Sicer vem da je guma dokaj mehka, ampak vseeno česa podobnega še nisem doživel :?

Torej naj jo nesem nazaj k vulkanizerju in probam reklamirat, ali naj enostavno kupim novo ko bo sezona?

Lp,

Andrej
Uporabniški avatar
umlinar
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a umlinar »

hm...groba voznja po cesti, trga gumo na grobem asfaltu, kamenckih....?
ugibam?
Renault Laguna II 2.2dci Privilege - What else is left for the great ones!?
Uporabniški avatar
R19
Kraj: Sentjur / Celju

Odgovor Napisal/-a R19 »

Poizkus reklamiranja pnevmatike bo vstran vržen čas
Zaradi česarkoli se že pač to zgodilo pnevmatika je ok zrak drži zato vozi jo naprej :) Daj jo na zadnje kolo in lahko si brez skrbi ... Ni tako? Potem pa kupi novo :twisted:
Uporabniški avatar
Laky
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a Laky »

R19 napisal/-a:Poizkus reklamiranja pnevmatike bo vstran vržen čas
Se strinjam,ker to je poškodba,ki se je naredila med vožnjo in ni proizvajalčeva napaka,tako da jo daš lahko zadaj in voziš naprej :wink:
bobo.89
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a bobo.89 »

živjo! ponovno ubujam staro temo...zanima pa me zakaj je prišlo do te poškodbe? se komu kaj sanja zakaj se je to naredilo? pnevmatike so letne, stare drugo sezono, menjane v soboto, pri premontaži so bile ok, poškodbo sem opazil danes. vožnja z avtomobilom je bila te dni normalna. zaletu oz butnil nisem z gumo nikamor.
slike:
http://www.shrani.si/f/3c/8m/Zi6VVc2/002.jpg
http://www.shrani.si/f/3A/dX/2jcP5DoA/003.jpg

je mogoče poškodba zaradi tovrstnega parkiranja?
http://www.shrani.si/f/1I/zI/49kn5ZFl/001.jpg
bobo.89

še nekaj...popravilo tega ni mogoče ane? rešitev je samo nakup novih dveh pnevmatik. drži?
Uporabniški avatar
Borut Povše
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a Borut Povše »

Na prvi sliki se polg bul na felnah vidijo rajse. To ponavadi nastane ko pripelješ preblizu robnika in gumo nekako stisneš. Če je to prehudo tudi poči. Če bule ne bojo šle naprej in če ti avta nič oz. ne preveč trese se lahko voziš, vedi pa da guma ni več 100%, ker ima poškodovan rob (same žice v gumi), zato tudi pritisk v njej to naredi. Za easy fjako jo good, za avtocesto pa ti je ne priporočam.
LP Borut
ESPACE 4 2.0 dci INITIALE Proactive
bobo.89

ok, hvala za odgovor! ker je po večini avtocestna vožnja, bolje da zamenjam.
Uporabniški avatar
Zmaj
Kraj: Camnique

Odgovor Napisal/-a Zmaj »

Dvomim da ti je tole nastale od rahlega dotika robnika (kot je razvidno na 3. priloženi sliki), je pa tako kot pravi soimenjak (očitno tudi sokrajan) 2 objavi višje, da je poškodovana notranja struktura gume, tako da z "bulasto" gumo se ni najbolj pametno okol furkat! :?

Pa srečno vožnjo!

B.

P.S. - Bobo, če imaš tole montirano na Galuni II, imaš gumo s previsoko bočnico, kokr vem imamo predpisano 225/45/17! :lol:
bobo.89

JožaGulikoža napisal/-a: P.S. - Bobo, če imaš tole montirano na Galuni II, imaš gumo s previsoko bočnico, kokr vem imamo predpisano 225/45/17! :lol:
hehe jožagulikoža vedu sem da boš odpisal in napisal spodi ta komentar, to sem tudi čakal :smt042 hec
to je ubistvo avto od očeta ( volvo s80 ), moja galuna ma tiste renojeve privilege feltne, ki nevem trenutno kako sem jim reče

v glavnem ja...vsekakor bo potreben nakup nove gume. povejte mi še, se lahko kupi oz splača kupit nova guma in enostavno zamenja, seveda popolnoma enaka guma, enake dimenzije, znamka, profil...samo bila bi pač novejša in pa imela več profila. te gume so vožene že cca 25.000km. ali se splača nakup novih obeh prednjih pnevmatik?? računajte da je ena guma vredna slabih 200 eur. edino če mi gdo lahko dobi ceneje? častim pivo, dva, tri takoj :D
Uporabniški avatar
WarpedOne
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a WarpedOne »

Menjaj obe gumi na isti osi.

Z ob/rabo se manjša oprijem gume. Če daš samo eno novo, bo ta mela precej več oprijema kot starejša. Posledično te bo ob zaviranjih močno vleklo v eno smer. Enako ob pospeševanjih ampak to ni tolk problematično.
Laguna Coupe GT dci 180
bobo.89

WarpedOne napisal/-a:Menjaj obe gumi na isti osi.

Z ob/rabo se manjša oprijem gume. Če daš samo eno novo, bo ta mela precej več oprijema kot starejša. Posledično te bo ob zaviranjih močno vleklo v eno smer. Enako ob pospeševanjih ampak to ni tolk problematično.
ok, bom upošteval nasvet, hvala!
Odgovori