Prvi znaki okvare turbine

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
R-gorazd

Odgovor Napisal/-a R-gorazd »

Najlepše se vozi nad 2000 pa tja do 2500.
Tudi poraba je najboljša.
Tuki se pa ne morem strinjat. Sem poskušal menjat iz 6 v 5 in spremljat trenutno porabo. Čisto vedno je bila v 5. višja. Glede porabe tako zagovarjam da je najnižja takrat ko najman tiščiš gas pedal in gre avto čimhitreje - to pa je vedno v višji prestavi. Minimalna povprečna poraba na cel tank 4,5/100 in troletna povprečna cca 4,8 sta moj alibi :) S tem da mi računalnik kaže cca 5% preveč.[/quote]

Pa si ti prepričan da maš 1.9 dci laguno, al pa se z mopedom voziš?
Uporabniški avatar
WarpedOne
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a WarpedOne »

Verjamem, da ne moreš verjet.
Ko vidim folk kako vozi mi je čist jasno, da težko kapirajo da se da pridit tut pod 6, celo pod 5 s 120 konjsko mašino in 1,4 t težkim avtomobilom.

Si vljudno vabljen na demonstracijsko vožnjo. Če bi se rad kej nauču, to ne bo zastonj.
Laguna Coupe GT dci 180
Uporabniški avatar
Laky

Odgovor Napisal/-a Laky »

Seveda se da,sam po pameti je treba.Sam imam Laguno dci 2000 79kw karavan.pa sem jo spravil že na 5,1l.povprečne imam pa 5.5,novejši motorji so pa še toliko bolj varčni,tko,da se da vozit s tako porabo

lp Laky
R-gorazd

Potemtakem ste vi tisti moteči elementi na cestah, ki se vozjo 60 tam kjer je omejitev 90 km/h?

Vem da nisem ravno nek easy šofer, sem pa mel že marsikater avto tud lahuno 1.9 dci 120KM (kasneje tud z čipom), pa skor ni teorije da bi jo peljal kombinirano pod 6. Povprečno sem mel na 7,4-7,8 l/100. Edin kar mi je manj žrlo je bil golf 1.9 tdi 90KM, passat 2.0 tdi, pa še ti so nekje na 6-6,8 lit/100. Še stara katrca je več žrla.
etore

Odgovor Napisal/-a etore »

mal zašli iz naslova a :lol:
Uporabniški avatar
WarpedOne

Potemtakem ste vi tisti moteči elementi na cestah, ki se vozjo 60 tam kjer je omejitev 90 km/h?
Zakaj sm vedu da boš točno tkole sklepal?

Ker kot večini drugih ti ni jasno kaj pomeni tiščat gas in kaj pomeni gas spustit. Nekak se ti bliska le, da hitreje kot greš, več pokuriš.

Resnica je BISTVENO drugačna. Začne se s tem da šparaš BREMZE.
Laguna Coupe GT dci 180
R-gorazd

Ne skrbi za moje bremze, pr men niti ne trpijo.

Je pa tko, da že proizvajalc dost nerealno porabo prikaže, pa ne rabiš še ti.
:roll:
Uporabniški avatar
WarpedOne

Hja, kot sm napisu - kompjuter mi kaže še cca 5% višjo porabo kot pa tko čez prst preračunano. Tipično delam po 1300 km z enim tankom, not pa pol nalijem okol 58 litrov. Pa računaj :)

Ne gre se za trplenje bremz, gre se za minimizacijo kurjenja goriva za brezveze. Ko vidiš da maš čez 100m rdečo na semaforju al pa tablo za naselje, pač spustiš gas, ko obrati padejo blizu 1000, menjaš eno nižje in tako do semaforja/table. Z zavoro pol sam še korigiraš, kar ti z gasom ni uspelo.

Ko pospešuješ pospešiš na 90 oz mal čez, potem pa dvigneš nogo z gasa in poiščeš točko vzdrževanja hitrosti. Vedno furaš na minimalnih obratih, ki so še sposobni držat željeno hitrost brez pretiranih tresljajev - i.e. men pogosto uspe lepo v 5. in 1000 obrati prepeljati skozi celo mesto kjer je omejitev 50. Kompjuter pravi da je takrat poraba kakih 2,2l/1000.

Izven naselja itd pred ovinki pač spustiš gas, ne pa da tiščiš do 10m do ovinka pol pa polno po bremzah. Če furaš v koloni, si pustiš kak dodaten meter prostora pred sabo, da ko on pred tabo začne zavirat, ti samo gas spustiš in zaviraš z motorjem, ko pokuriš prostor seveda stopiš na zavoro.

Vožnja 60, kjer je omejitev 90, nima nič skupnega z varčno vožnjo ampak je to navadno zajebavanje ostalih.
Laguna Coupe GT dci 180
R-gorazd

To kar si sedaj opisal, je točno to čemur jaz pravim moteč element na cesti. Še posebno na lokalnih cestah polnih semaforjev.

Primer1: se ti pelješ pred menoj, pridemo pred semafor, ti se pelješ naravnost jaz pa bi rad zavil levo, ker je rdeča ti že pred časno začneš zavirati in mi tako zapiraš pot za razvrščanje na pas levo, ko se končno postavim na pravi pas imam pa že rdečo. In moram potem čakat cel cikel (kar konc koncev tud kuri gorivo)

Primer2: zastoj na avtocesti, stojimo v koloni, se pomikamo po polžje par KM, stojim, se par metrov premaknim spet stojim... in kaj pogruntam po parih km takega cijazenja, NIČ še manj mi je jasno kaj se dogaja, saj ni nobene ovire, oba pasa sta prosta, edin na odstavnem pasu je kombi darsa ki kaže zožanje ceste (zaradi odstavnega pasa), tako sem se par dni nazaj peljal 20min od enega do drugega tunela če greš od Lj proti dolenjski, pa je vse skup en 5 km razdalje.

2,2l/1000 ok tole je najbrž pomota ampak tud /100 je malo verjetno, razen če se ne pelješ samo v dolino, ali pa te kdo šlepa, mogoče pa celo rini. Mogoče pa ti celo avto na hlape dela, kaj veš?

Vglavnem težko me boš prepričal v tele tvoje teorije. Če bi rekel kako cifro nad 5,8 lit/100 bi ti še nekje verjel, čeprav bi bil mal skeptičen, ampak se vsaj oglasil ne bi. Tole pa mi je res za lase privlečeno.

Kar se pa zadnjega stavka, ki si ga napisal tiče, se pa bolj ne bi mogel strinjati, čeparav se mnogi niti ne zavedajo da je to zajebavanje.
Mislim, da bi moral naši vrli modri začet sankcionirat tudi prepočasno vožnjo, ne samo prehitro, pa tud oviranje prometa v križiščih.

"Voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. Kadar se za vozilom, ki vozi na čelu kolone s hitrostjo, ki je nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, nabere kolona vozil in ni mogoče takega vozila varno prehiteti, mora voznik na prvem primernem kraju zapeljati toliko izven vozišča, da ga kolona varno prehiti ali pelje mimo.
Kadar je hitrost vozila, za več kot 50 % nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, mora voznik takega vozila vklopiti vse štiri smernike. Ko se za njim nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, mora zapeljati na prvem primernem kraju izven vozišča in pustiti mimo kolono vozil. "
Tole je iz CPP
Uporabniški avatar
WarpedOne

Glede Primer1:
Prvič, redki so semaforji, kjer je naravnost rdeča, levo pa zelena, običajno sta kr obe barvi enaki.
Drugič, kjer pa so že, je pas za levo precej dolg, ker se smatra da se morjo vsi za levo umaknit tistim, ki grejo naravnost in imajo zeleno.
In tretjič zaradi 100m vožnje na puf namesto "pod gasom" boš zgubu glih par sekund, daleč od tega da si zarad tega zaumudu interval.
Js se zavedam prometa za sabo in zarad take vožnje, še nihče ni nikamor zamudu.

Glede primer 2: kaj si hotu sploh povedat?

2,2 je seveda na 100, trenutna ko se cijaziš 50 skozi naselje po ravnini. Lej, če mi ne moreš verjet, si vljudno vabljen da se pelejš z mano iz zasavlja v ljubljano al pa nazaj. Trenutno mam povprečno poprabo na prvo polovico tanka glih 4,6l/100. Ker bova v avtu dva, bo seveda poraba par deci višja ampak še vedno daleč od tvojih 5,8.
Laguna Coupe GT dci 180
Jernej87
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Jernej87 »

i.e. men pogosto uspe lepo v 5. in 1000 obrati prepeljati skozi celo mesto kjer je omejitev 50. Kompjuter pravi da je takrat poraba kakih 2,2l/1000.
hmm meni moj ne leti pod 2000 obr. :evil: bol goniš majn pije

p.s. sicer pa nevem kaj se kregate liter gor al dol. Če ti avto 12l pije te se lahko začneš sekirat.
Renault Clio 2011
Oprema Expression
1.5 dCi 75KM DPF al FAP (sej ne vem nora tehnika)
lament

Odgovor Napisal/-a lament »

Liter gor, liter dol - pri 15000km letno je to ~150E. Sicer se slisi malo, ampak to je letna vinjeta + en poln tank :)

LP
R-gorazd

Ne gre se tu za liter gor ali dol, gre se za realne cifre.

Konc koncev pa naj verjame kdor če, pr men pač tale zgodba ne bo potegnila.
Uporabniški avatar
WarpedOne

15.000? Js delam po 40k letno. Za nafto dam cca 1700€/leto, če bi mel povprečno 5,8 pride to 2300 €. 600 € prihranka samo zato ker ne tiščim brezveze je lep "pocen" prihranek. Poleg tega pa še ves ostal material manj trpi in je posledično manj okvar. Nekdo nekje je pljuval Lagune kako da imajo zanič bremze, ker je moral menjat ploščice že po 30.000 prevoženih. Js sm ploščice menjal pri 85.000, danes mam pa že 189.000 in še iste ploščice. Grejo počas proti koncu, ker mi tm okrog 100 včasih že mal trese.

Še vedno pa ni junaka, ki bi bil prpravlen svojo nejevero postavt na test in se v živo prepričat in se mrbit še kej naučit in pršparat. Sej, vaš denar.
Laguna Coupe GT dci 180
Odgovori