Ruženje v menjalniku

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
bangolino

Ruženje v menjalniku

Odgovor Napisal/-a bangolino »

Mesec dni po nakupu avtomobila ( espace III, 1,9 dti - 2001letnik ) sem ugotovil, da nekje nekaj kovinsko ruži. Ko sem avto dvignil, sem ugotovil, da prihaja zvok ruženje nekje iz menjalnika. Ružilo je v vseh prestavah, najbolj pa se je slišalo pri najnižjih obratih ( ko sem se komaj dotaknil plina ) in to v prvi prestavi. Če si sklopko stisnil, ali pa če je bil avto v leru, je ruženje prenehalo. Avto sem najprej odpeljal k enemu popoldancu, ki je ugotovil, da je iz menjalnika pri manšetnah puščalo olje in ko je preveril še nivo olja v menjalniku, je rekel, da ga manjka skoraj en liter. Olje sva potem dolila, vendar se situacija ni bistveno izboljšala. Odločil sem se, da avto peljem na servis, kjer naj bi mi naredili remont menjalnika. Na servisu je mehanik po poslušanju zvokov ugotovil, da naj bi ružila oba ležaja na diferencialu ( veliki in mali ). Ko je menjalnik razdrl, je ugotovil, da sta zjebana tudi dva ležaja na oseh, sklopka , potisni ležaj, neke dihtunge skratka kar nekaj vitalnih delov menjalnika. Nato mi je vse te ležaje zamenjal ( tudi tista dva na oseh ), vsa tesnila, manšetne, lamelo ( bila že pri koncu ), potisni ležaj, pa še tesnilo karterja in manšetno na levi osovini pri menjalniku. Naj omenim, da je mehanik izredno dober strokovnjak in se spozna na svoje delo. V menjalnik je nato natočil original elf olje. Ko sem avto odpeljal iz servisa, je bila sklopka resnično mehka ( prej sem komajda pritisnil nanjo ), prestavljalo se je odlično - mehko ( s tem tudi prej nisem imel nikakršnih problemov ), se je pa malce še vedno slišalo tisto rožljanje ( za 70% manj kot pred popravilom menjalnika ) Najbolj me zanima, od kje pride to ruženje in me upravičeno skrbi, da se zadeva ne bo, kljub remontu menjalnika zopet ponovila. Ruženje se sliši resnično veliko manj kot prej, vendar se še kar sliši. Ali ružijo zobniki ali še kakšen ležaj ali kaj drugega - nimam pojma. Če bi zadeva ostala nespremenjena, me ne bi motilo, bojim pa se, da bo zvok zopet vedno glasnejši. Ne vem, če je strah upravičen, zato prosim za kakršnokoli mnenje. Kaj je lahko vzrok tega ruženja kljub kompletnemu razdrtju in obnovi menjalnika. Če pa sklopko stisnem ali avto dam v ler, ruženje preneha. Obnova menjalnika je bila pred približno enim mesecem. Hvala za odgovore!
Uporabniški avatar
andrej86
Kraj: Lenart v Slovenskih goricah

Odgovor Napisal/-a andrej86 »

zdaj ti še vedno poje diferencial,ki ga je tut načelo,tako da bo tudi ta začel vedno bolj tuliti in slej ko prej bo menjalnik spet crknil-tokrat do konca. držalo bo še kvečjemu 2 meseca pol pa bo fuč :?
bangolino

Si me pa dobro potolažil. Bi pa po mojem mnenju verjetno mehanik npr. opazil da so zobniki diferenciala prav tako zjebani, oziroma izrabljeni. Je pa zadeva podobna tej temi: http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... highlight=
samo s tem, da se pri meni njabolj sliši pri nizkih obratih. Pred posegom se je ruženje kar dobro slišalo, sedaj pa, kot že rečeno veliko manj in moraš dobro poslušati, da se ga sliši. Se pa še kar sliši.
Uporabniški avatar
schik
Kraj: Črnomelj

Odgovor Napisal/-a schik »

Pol lhk da je kaj čist drugega kar prej pač nisi slišal ker je iz menjalnika preglasilo.
Uporabniški avatar
sinko

Odgovor Napisal/-a sinko »

ej bangolino kaj ce bi ti ta jetra odpelo nazaj tam ko si kupo avto, pa jih malo z menjalnikom po buči nalomo? upam da si jim neso racun da ti povrnejo, ki to gre za skrite napake
Laguna II 2.2dCi INITIALE PARIS
R-gorazd

Odgovor Napisal/-a R-gorazd »

Eno vprašanje za poznavalce.
Espace 2.2 dci letnik 2004, avtomatski menjalnik.

Ali se na tem avtu menja olje v menjalniku ali ne? Avto ima cca 120.000km prevoženih. Na TPV tdijo da se ne.
Oziroma kaj priporočate.
Uporabniški avatar
umlinar
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a umlinar »

edini suhi menjalnik za kterga sm do zdej slisu je ducatijev :)
Renault Laguna II 2.2dci Privilege - What else is left for the great ones!?
Uporabniški avatar
Nejko

Odgovor Napisal/-a Nejko »

R-gorazd napisal/-a:Eno vprašanje za poznavalce.

Ali se na tem avtu menja olje v menjalniku ali ne? Avto ima cca 120.000km prevoženih. Na TPV tdijo da se ne.
Oziroma kaj priporoèate.
Jaz sem ga menjal pri cca 110.000km...oziroma mi ga je uporabnik baccara. Potem pa so mi ga še enkrat na servisu zaradi menjave hladilnika menjalnika. So pa tudi meni trdili na enem od servisov, da se olje ne menja.
BMW 323i (1983)
Grand Scenic 1,4TCE LPG (2010)
Uporabniški avatar
Shooter
Kraj: Podsreda

Odgovor Napisal/-a Shooter »

no jaz sem imel isti problem na cliotu,naceloma mislim da ti to ruzi lezaj na polosovinah,nisem strokovnjak ampak glede na tvoj opis,je bilo pri meni isto.baje se to kr rado dogaja,ce nebos zamenjal bodo lezaji dobili prevec "lufta"in ti bo vse zaruzilo.cena za cliota je bila 470eur na renault servisu.levi in desni lezaj plus delo in olje. :twisted:
Uporabniški avatar
baccara
Kraj: NM

Odgovor Napisal/-a baccara »

R-gorazd napisal/-a:Eno vprašanje za poznavalce.

Oziroma kaj priporočate.
NUJNO menjaj olje.
Sem že nekajkrat argumentiral zakaj in verjetno tudi zakaj na servisih trdijo obratno, se mi pa ne da pisat ali iskat.
Če rabiš literaturo kako menjati sporoči.

Priporočam dvojno menjavo, tako kot sem nejkotu.
Na svojem sem menjal 3x zapored, nekaj čez 4l olja gre na menjavo.
bangolino

Moram najprej pogledati na spisek, kaj vse so mi menjali in če mi niso slučajno ležaj na polosovini tudi zamenjali. Se pa ruženje sliši sigurno nekje okrog menjalnika. Najbolj pride zvok do izraza, ko speljem v prvi prestavi in malenkostno dodajam in spuščam plin. Zvok je sicer veliko manj izrazit kot je bil pred posegom v menjalnik, je pa še kar prisoten. Odločil sem se, da ga bom spremljal in čas bo povedal svoje. Če bo vedno glasnejši, potem bomo vsaj ugotovili, od kod prihaja. Me pa vse skupaj zelo živcira, saj me je poseg stal kar nekaj denarja. Me pa zanima, kaj bi še lahko bil vzrok ruženja okrog menjalnika in če je kdo pripravljen to pogledati.
bangolino

manšetna in semering na levi osovini sta bila tudi menjana. Na desni osovini ( pri menjalniku ) ni menjano nič. Homokinetični zglobi prav tako niso vzrok za ruženje. Zvok se od prestave do prestave tudi ne spreminja.Ko je avto na mestu in v leru ali pri stinjeni sklopki se ruženje nič ne sliši. Ko speljem, prične v nizkih obratih ružiti in potem konstantno ruži v vseh prestavah. Ko pritisnem sklopko in zamenjam zvok popolnoma izgine, ko pa sklopko spustim in dodam malo plina, se ruženje zopet začne. Se pa to ruženje kot že rečeno ne sliši tako glasno, vendar če ga sliši moja žena, potem je nekaj na tem. Se pa po remontu menjalnika sliši veliko manj, kot se je slišalo prej. Zadevo nameravam spremljati še naprej - če bo ružilo po malem, tako kot zdaj, se ne bom več nerviral, če pa bo zvok vse glasnejši, bo pa potrebno v Italijo po drug menjalnik ( če sploh je menjalnik ). Se pa nameravam prej pri kakšnem resnično dobrem mehaniku prepričati, kje tiči zajec. Če kdo katerega pozna, ki bi bil pripravljen zadevo preveriti, naj mi to prosim sporoči. Najlepša hvala za pomoč in odgovore.
bangolino

a mogoče kdo ve, kakšno je številka prestavnega razmerje v Espace III 2001 letnik, menjalnik ima oznako JC5 ( na menjalniku pa se na žalost ne vidijo ostale cifre ), ker bom mogoče potreboval drugega. Pa kje bi lahko dobil rabljenega. ( avtoodpadi Italija, Avstrija...pri nas???) Pravijo, da paše tudi od Lagun 1,9 dti???
Uporabniški avatar
[KEKEC]
Kraj: Slovenska Bistrica

Odgovor Napisal/-a [KEKEC] »

bangolino napisal/-a:a mogoče kdo ve, kakšno je številka prestavnega razmerje v Espace III 2001 letnik, menjalnik ima oznako JC5 ( na menjalniku pa se na žalost ne vidijo ostale cifre ), ker bom mogoče potreboval drugega. Pa kje bi lahko dobil rabljenega. ( avtoodpadi Italija, Avstrija...pri nas???) Pravijo, da paše tudi od Lagun 1,9 dti???
Glede prestavnega ramerja ni nič narobe zaradi tega bo menjalnik normalo delal in pasal na avto! Edina avto bo lahko malenkost hitrejši ali počasnejši!
bangolino

Ploščice, na kateri piše oznaka menjalnika ni nikjer. A bi bil mogoče kdo tako dober in mi sporočil, kateri menjalnik paše na Espace 1,9 dti, letnik julij 2001, katera je njegova oznaka in kje ga dobiti. Baje pašejo tudi od lagun?? Kekec, če prestavna razmerja niso problem, kateri menjalnik potem 100% paše, da se po domače povedano ne bi zajeba...
Odgovori