Scenic-cuka?

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
soso

Scenic-cuka?

Odgovor Napisal/-a soso »

Pozdravljeni,

imam scenica 1.6 90 KM, l. 97 , prevoženih 180.000 km. Pojavil se je problem, da pri cca. 130 km/h začne cukat, ampak ne vedno, drugič spet bolj , naslednjič malo manj, kak mu je :). Bral sem nekje ,da naj bi bilo potrebno zamnjati neke gumice pri motorju, ampak ni napisano katere. MI lahko kdo pomaga?
Druga težava pa je, da obrati v prostem teku , ko je motor segret počasi padajo. Nekje do 1500 lepo pade vmes včasih malo zaniha tudi do 2000, potem pa rabi cca. 5-10 sec ,da pade na normalno okoli 750. Pomoč prosim?

Hvala
LP
Uporabniški avatar
schik
Kraj: Črnomelj

Odgovor Napisal/-a schik »

Za nihanje obratov ti je kriv motorček prostega teka. Motorček se sname in očisti.
Za cukanje je pa možnih več dejavnikov. Lahko da so slabe svečke in pri višjih vrtljajih cuka. Lahko da prebijajo kabli (ponoči v trdni temi dvigni pokrov motorja in zalaufaj avto ter opazuj kable, če vidiš iskre pol bo treba menjat). Pol je spet možnost da je tuljava itd.
Recimo svečke so dokaj poceni in če že en čas niso bile menjane bi bilo dobro na začetku to naredit. Za kable sem ti napisal kako jih preveriš.
Poglej pa tudi malo zračni filter če ni zabasan. Dobro bi tudi bilo če bi preveril še kdaj je bil menjan bencinski filter ker na to serviserji radi pozabijo.
soso

Svečke že nabavil,samo zamenjam še. Se pa mi zdi, da je to cukanje bolj pogosto, ko je vlažno vzunaj.
bojanc

Odgovor Napisal/-a bojanc »

da, vlaga vsekakor doda olje na ogenj....
100% težave z elektriko...vžigalni distributor po domače razdelilna kapa mogoče ???
Uporabniški avatar
schik

Lahko tudi da so kabli. Probaj tisto ponoči kar sem ti predlagal.
soso

Evo svečke nove , problem glede cukanja rešen , no saj zdi se mi , amapk za ziher bom vedel ko sem spet na avtocesti in je hitrost okoli 130, takrat je bilo to opazit.
Sedaj pa glede nemirnega teka. Očistil loputo in motorček , odklopil akum. , priklopil nazaj in pustil ,da lepo padejo obrati. Peljem en krog in zdi se mi da je vse ok. NO drugi dan pa vse po starem. Torej je kriv motorček ali je lahko še kaj drugega? Obrati zanihajo med 1500-2000 ,ampak ne vedno ,občasno. Kakšne ideje?
Hvala
Lp
Uporabniški avatar
Dawid

Odgovor Napisal/-a Dawid »

Jaz sem imel enak problem z nihanjem obratov, sicer ne na renoju, ampak na fiatu, sem tudi očistil motorček, itd, ampak je stanje enako. Problem je bil v motorčku prostega tega, nekako ni delal, nato sem avto malce vozil na obrate tam nekje do 5k in glej ga šmenta sedaj deluje normalno.

Po vsej vrjetnosti bo motorček prostega teka.

lp D
Uporabniški avatar
schik

Bi rekel da je motorček prostega teka. To ga moraš res fajn očistit. Drugače se zgodi to kaj si napisal. Mogoče ga bo pa treba tudi menjat.
soso

Evo zamenjal motorček z novim,ampak avto še vedno laufa na 900-1000 obratih. Zanimivo je tudi to, da med vožnjo obrati ne padejo lepo ,tudi ko se ustavim je nekje na 1300-1500 po parih sekundah komaj pade na teh dobrih 900. Še vedno se mi zdi ,da bi mogo laufat na 750 ali se motim?
Še kakšne ideje?
LP
Uporabniški avatar
oorosh
Moderator
Kraj: Akina

Odgovor Napisal/-a oorosh »

Meni pride na misel samo še TPS senzor (če ga sploh ta motor ima). :?
HTWC Dual VVT-i inside

武士道
soso

Jutri grem na tester pa bomo vidli ,če bo kaj pokazalo. Poročam.
Lp
soso

Evo spet jaz :)

Bil na testerju, nobene napake ne pokaže! Se pa je ročno nastavil prosti tek in avto ogret zelo lepo laufa na 750 obratih. Je to premalo za te motorje al je ok? Pojavila pa se je druga težava. Ko avto stoji in je motor hladen ne laufa v prostem teku hladen lepo na 1100 kot prej, ampak na 500 in v križišču, dokler se vsaj malo ne ogreje mi ugasne. Ker nisem gledal kje je nastavljal me zanima ali se da zaug kje nastavljat? Če ja, kje ima kakšen vijak?
Hvala
dolenc

Odgovor Napisal/-a dolenc »

Kolkr jaz vem se obrate štela prek računalnika. Madona al to ni moped.... :)
soso

Zadeva porihtana :)
Potrebno je bilo zamenjati motorček. Še za ostale ,če boste imeli enake težave kot jaz, ker malo sem že popi... ,ko kljub po mejavi ni bilo sprva ok.
Torej najprej ščistil loputo in motorček. Kjub čiščenju ni bilo nekih opaznih sprememb, samo mrzel je lepše laufal. Potem zamenjal motorček z rabljenim zadeva dosti boljša , lepo hladen laufa na 1100 ampak še vedno daleč od tega kar bi moglo bit, seveda topel spet zaj... Nato si sposodim nov motorček v upanju ,da bo vredu,zamenjam ,ampak še vedno ne OK :). Grem na tester, dam nazaj rabljen motorček ,kot že napisal tester ne pokaže nobene napake in mi mehanik ročno nekaj štela , mislim da loputo in spravi lepo obrate nekje na 750. Jaz cel vesel plačam tistih 15 eur :), drugi dan hladen ugaša, po parih minutah, ko se segreje spet lepo laufa na 750 kot treba. Meni že lasje pokonci, jezen na vse skupaj, pa si še enkrat sposodim nov motorček, vstavim in sedaj dela kot je treba . IN jaz sem vesel :)
Za tise ,ki ste čistli loputo in po čiščenju obrati narastejo (sem na večih forumih zasledil ta problem) je to baje posledica tega, da je noter svinjarija , loputa se razštela, da dobi več zraka,da motor dela in je po čiščenju potrebno ročno nastavit.
Lp
Odgovori