Alternator ali kaj drugega?
Alternator ali kaj drugega?
lp, torej na cliotu 3 1.2 16v sem opazil eno zanimivost glede štroma...in me malo skrbi ker je napetost kar visoka, in to celo tam do 15.2V, nekje konstanto pa 14.7, pade celo na 13.0V pri prižganem avtu...je to normalno ali ne?naj povem da sem opazil tudi da ko avto pade na štangas, luči svetijo občutno manj kot če samo rahlo pohodim gas(nekak tak recimo kot na skuterjih ko brez gasa luči ne svetijo, ampak ne tako intenzivno)
avto je bil na servisu, našli niso nič...
avto je star 3 leta, 38Kkm...
kaka ideja?
avto je bil na servisu, našli niso nič...
avto je star 3 leta, 38Kkm...
kaka ideja?
Pri prižganem motorju 14,4v brez porabnikov. Kar je več prebija alternator (regulator, dioda,..) in ti lahko vse skuri. Smo mel dva taka primera. Enemu je skurilo računalnik, števce, polomilo brisalce itd. Drugemu pa na srečo nič, ker je zrihtal pravočasno. Če je napetost okoli 12v pri prižganem, to pomeni da ne polni alternator. Tako ali tako pa bi se lučka za akumulator prižgala če nebi delal alternator.
Enigma motorsport
To z lučko pa ne drži. Pri meni je šel rotor oz. neko vezje se je premaknilo da ni bilo stika, pa lučka ni svetila kljub temu, da alternator ni polnil. Štos je pa v tem, da ko daš kontakt se mora lučka za akumulator prižgat in potem ugasnit. Če se na začetku lučka sploh ne prižge to pomeni tako težavo kot pri meni. Druga možnost je pa da lučka skoz sveti, ampak to pomeni drugo napako na alternatorju.
hm torej čimprej na servis zrihtat ne?spada še to menda pod garancijo ne?
sj ne polni skos 15.xV ampak občasno skoči ma 15, 15.2V, zatem pa takoj na nekje 14.6-8V...pri ugasnjenem avtu je nekje 12.5V(+/-1V)
sicer še pa morm z pravim instrumentom jutri pomerit, ker tile ko so kao dodatni niso najbol natančni...ampak vseeno skoraj za 0.8V pa tut ne laže...
lp
sj ne polni skos 15.xV ampak občasno skoči ma 15, 15.2V, zatem pa takoj na nekje 14.6-8V...pri ugasnjenem avtu je nekje 12.5V(+/-1V)
sicer še pa morm z pravim instrumentom jutri pomerit, ker tile ko so kao dodatni niso najbol natančni...ampak vseeno skoraj za 0.8V pa tut ne laže...
lp
ahjej moja napaka...mislo sm 0.1V
tak da akumolator ni...bo treba malo pomerit če ne pa na servis...čeprav itaq nikol nič ne najdejo...al bo pa takrat ko bom peljal tja vse vredu(ker se to samo občasno dogaja zdaj ene 2-3 dni)
se mi pa zdi da zjutraj ko grem na šiht(kake pol 6h zjutraj ko je bol mrzlo še) je nekak preveč V, popoldne ko se malo otopli je malo bolše...ampak kot rečem...1x ja drugič ne skače nič...
lp
se mi pa zdi da zjutraj ko grem na šiht(kake pol 6h zjutraj ko je bol mrzlo še) je nekak preveč V, popoldne ko se malo otopli je malo bolše...ampak kot rečem...1x ja drugič ne skače nič...
lp
lp, torej danes sem po malo daljši turi opazil nekaj glede moje napetosti...pri konstanti vožnji po AC, ali po magistrali, je napetost normalna(torej 14.4V), hude padce in vzpone sem opazil pri padanju obratov...npr. ko se pripeljem v križišče in stisnem sklopko, ko obrati padejo na štangas...takrat se pojavi al padec na recimo 13V ali pa vzpon na 15.x V...med samo vožnjo je vse ok...se komu kaj sanja kaj povzroča to?in pa še to...recmo ko sem žel iz MB proti domu(cca 50km) sem imel lepo napetost 14.4V...nato je avto kako urco stal...ko sem šel ven, je napetost padla že na 14V...in zatem na 13.8V ali 13.9V pri konstanti vožnji...res mi ni več jasno...je možno da je aku že kaj slab?je še prvi orginalni(torej nekje 3 leta star)...opazil sem tudi recimo na štangasu če vklopim ventilacijo, luči utripnejo in napetost pade za celi volt(torej nekje na 13.0)
ne vem ali naj grem sploh na servis ali ne...ker 1x je vse ok, drugič pa skače in pada za pop*zdit...ker se zna zgodit da ko bom peljal avto tja da nebo nič narobe...
lp
ne vem ali naj grem sploh na servis ali ne...ker 1x je vse ok, drugič pa skače in pada za pop*zdit...ker se zna zgodit da ko bom peljal avto tja da nebo nič narobe...
lp
Nič se ti ne bo skurilo, verjetno je že tri leta tako pa sploh opazil nisi. In meni se zdi normalno da napetost pade ko vklopiš nek drugi uporabnik.... Tako da ti preveri po kontrolni lučki (če prižge in ugasne), da veš če ti alternator fila,... pol pejt pa res na pir
LP
Napetost 15V je malo sumljiva. Če voltmeter kaže točno (ne vem s kakšnim meriš), bi lahko bil problematičen regulator.
Če je avto v garanciji, pojdi takoj na servis, naj ti avtoelektričar (ne mehanik!) še enkrat pregleda in obenem pove, v katerem območju lahko napetost niha.
Če na Renault servisu ni avtoelektričarja, pojdi k avtoelektričarju drugam.
LP
Če je avto v garanciji, pojdi takoj na servis, naj ti avtoelektričar (ne mehanik!) še enkrat pregleda in obenem pove, v katerem območju lahko napetost niha.
Če na Renault servisu ni avtoelektričarja, pojdi k avtoelektričarju drugam.
LP
ja sj zto...ampak po dalši turi sem opazil da ne fila skos 15, ampak normalno ,med 14.0 in 14.4...na 15V vrže samo recimo takrat ko recimo padejo obrati iz 2000 ali več na štangas...takrat napetost pade na 13.3 recimo, se sliši da se nekaj vklopi, naraste na recimo 14.8,15, nato pa se spet povrne na 14.4...zato me samo zanima ali ima pač renault kako tehniko da pač ko fejst pade, da uravna z hudim vzponom in nato vrne na normalno, ker na fordu prej tega nisem opazil pa sem isto imel voltmeter vgrajen in kalibriran.
meril sem z pravim multimetrom, vgrajenim voltmetrom digitalnim, in pa še na radar detektorju mi prikazuje...zato sem tudi opazil tako nihanje...lahko da je že prej skos blo tak...ampak zaj kak teden imam ta detektor ki prikazuje napetost zato sem tudi opazil.
lp
meril sem z pravim multimetrom, vgrajenim voltmetrom digitalnim, in pa še na radar detektorju mi prikazuje...zato sem tudi opazil tako nihanje...lahko da je že prej skos blo tak...ampak zaj kak teden imam ta detektor ki prikazuje napetost zato sem tudi opazil.
lp