Clio I 1.8 16v, l.'92 - original

Predstavite Vašega Renault-a
Zaklenjeno
Uporabniški avatar
ktomass
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a ktomass »

Ja, ne vem.. sem ga imel v soboto gor in ni bilo čutit nikjer nobenih luftov, posebej ker smo se ravno s tem delom ukvarjali in iskali možne težave. V kolikor bi bili kje kakšni lufti bi jih verjetno odkrili.
Iz samega koncepta delovanja podvozja tudi ne razumem povsem kako je lahko normalno, da je luft v zgornjem vpetju amortizerja. Ob vsaki horizontalni obremenitvi, bi se potem to premikalo< posebej pri McPh. vpetju kot ga ima clio spredaj... Po moje.. ne vem no.
Uporabniški avatar
nightmare
Kraj: Cerknica

Odgovor Napisal/-a nightmare »

No jst sm tud stalno mislu,da se optika dela na tleh pa so mi pol drgač povedal.Tako,da sm sklenu zamenat tele gume.
Je pa glede na to da amortizer ubistvu niti ni pritrjen na avto vendar je tista matica na vrhu zgol varovalo da vseskupaj ne pade vn čist možno da je luft tudi v originalu vendar ševedno mislim da nebi smel biti.
Uporabniški avatar
Ziiga
Kraj: Ljubljana Bežigrad

Odgovor Napisal/-a Ziiga »

Zračnost zgornjih gumic se prever tako, da ko imaš amortizer dol, gumico prtegneno ne sme biti nič zračnosti. Če le ta je, je gumica fuč. IN NIKAKOR drgač...

tko kt je night povedu. tista matica je v bistvu varovalo. in je v zraku, tako da ko ti dvigneš avto gumica pade iz šalčke, Ima zračnost, ker se šalčki prilega celotna gumica in ne le steblo amortizerja, ki štrli vn :?

glede tvojega komentarja za mcpersonovo vpetje ... nima tukaj nobene veze. Sama teža vozila poskrbi, da je gumica amortizerja v šalčki. Pri horizontalni obremenitvi prav tako.
Uporabniški avatar
nightmare

Kako se prever gumico?Ko maš amortizer dol nrdiš kaj?Ne zastopm lih najbolš.
Glede na to da ma avto 150k km in sm že menjal prednje amortizerje je najbrž zelo možno,da so gumice fuč,vseeno pa jih ne bi rad menjal brez veze.
Aja pa še če ve kdo kje bi dobil tiste gumice ,ki so med stabilizatorjem in roko skozi pa gre šraufek in pa cena le tega.
Uporabniški avatar
Ziiga

jest sm jih ene par nekej cajta nazaj dubu iz revoza za 5€ kom... se prav trije gumjasti deli + vijak + matica... se pa dobi kolkr jest vem samo na uradnem.. se vrti okoli 10€

drugače pa ko imaš amortizer dol. če porukaš gumico ne sme imeti zračnosti. "luft" dobi med steblom amortizerja. Dejansko imaš tako nekako sestavljen amortizer. Zgornji sedež amortizerja, ležaj, gumica, puša ki drži to gumico na mestu in matica. Zračnost se ustvari med pušo in gumico, to poka čez luknje. Ko montiraš novo gumico te zračnosti ni. Če pa imaš nižji avto in stršan se pa kar sprijazni, da če hočš imeti avto kot se šika lahko menjaš te gumice letno :wink:
Uporabniški avatar
nightmare

No moj je le nižnji za 2cm in pa na originalnih amortizerjih tako,da bodo za vedno. :lol:
No tole zraćnost bom pa le kar se da hitro preveril in zamenjal vse skupaj če bo to le potrebno.Pa še gumice na stabilizatorju morm zamenat,sam se da kle na našmu servisu bol težko karkoli zment tako,da ne vem kdaj jih dobim.
Uporabniški avatar
ktomass

Sej ne vem, ampak po moje govorimo o dveh različnih stvareh (sam ne vem še o katerih dveh :) )... Če pogledamo komponente sklopa amortizer z vzmetjo od spodaj navzgor, ki so pritrjene na zgornjem delu:
- kovinski sedež vzmeti (oblikovan kovinski "krožnik")
- ležaj
- šalca amortizerja (guma)
- matica s kovinsko šalco (manjšo), ki celoten sklop drži skupaj v karoseriji

Zdej me pa zanima v katerem delu naj bi bilo normalno, da je luft (v smislu, da se nekaj premika), ko je zadeva zmontirana na avtu in avto dvignjen? Med matico s kovinsko šalco in šalco amortizerja? Tam pri meni ni zračnosti.
Uporabniški avatar
nightmare

Ja ko dvigneš avto se amortizer spusti in se vsede na matico.Takrat naj bi dobila ''šalca'' luft saj ne sedi več na svojem mestu.Če bi bil amortizer pritrjen kot naprimer pri 19ki tega ne bi bilo.Kle pa je gumjasta šalca narejena v obliki konusa ,ki se vsede na školko in tam ostane ko je avto spuščen.
Uporabniški avatar
ktomass

Potem sem prav razumel.. ampak moj tam nima nobenega lufta. šalca drži na karoseriji in se nič ne premika, razen če bi rabil bit zelo močan, da tole premikaš.
Uporabniški avatar
Ziiga

gumica amortizerja in matica, ki omejuje amortizer nista stisnjena ob šalico (malo me bega ker nimam pojma zakaj je zate vse šalica) oziroma ob košaro (večji sklop). Je nekakšna zračnost. Ko ti dvigneš vozilo se amortizer pomakne navzdol zaradi same teže gume, pesta, akse... itd.. Pred tem da pade izven šalice ga varuje zgornja matica. ker ta ni fiksna v šalici ima nekakšno zračnost... tako da če porukaš kolo ali amortizer ima zgoraj vpetje zračnost.

Upam da se sedaj bolje zastopiva

Kar se pa tiče med vožnjo je pa problem gumice v tem, da v centru le te premika puša, s pušo pa tudi amortizer. Pri raznih udarcih začne butati puša ob gumico, ker nista gumica tik ob puši. Tu nastane problem, ker postane zgornje vpetje nesigurno in nestabilno, še posebej tako kot si rekel v ovinkih pod popolno obremenitvijo in amortizer lahko malo zdrsne, kar se odraža kot precej nesigurn sprednji konec.

Jest upam, da sem tokrat napisal razumljivo :)
Uporabniški avatar
Ziiga

na hitro sem v slikarju spacal skico zgornjega vpetja v katerm delu prihaja do zračnosti. Je pa tista zloglasna puša skicirana s poševni črtami. in med njo ter gumo prihaja do zračnosti v obliki ropota pri vožnji, še posebej pri luknasti cesti

Slika
Uporabniški avatar
ktomass

Ziiga napisal/-a:gumica amortizerja in matica, ki omejuje amortizer nista stisnjena ob šalico (malo me bega ker nimam pojma zakaj je zate vse šalica) oziroma ob košaro (večji sklop). Je nekakšna zračnost. Ko ti dvigneš vozilo se amortizer pomakne navzdol zaradi same teže gume, pesta, akse... itd.. Pred tem da pade izven šalice ga varuje zgornja matica. ker ta ni fiksna v šalici ima nekakšno zračnost... tako da če porukaš kolo ali amortizer ima zgoraj vpetje zračnost.

Upam da se sedaj bolje zastopiva
Sej ni vse šalca :) sam take oblike so vsi tile kosi (da so lahko šalce in krožniki) :) ... Sej pravim, da zdej nekak zastopim, kje naj bi bila ta zračnost.. sam pri meni je bilo tole brez premikanja. tista zgornja matica je itak integrirana v tako kovinsko "šalčko" z gumico ob robu (širine cca 0,5cm) in to vidiš z vrha v motornem prostoru. In ta pač drži a karoserijo sklop amortizer/vzmet in preprečuje, da bi padel ven, ampak šalca amortizerja je pri meni stisnjena na karoserijo in se ne premika.

No bistvo je da zdej ne kipa več :) Nightmare bo pa zdej začel počas rihtat podvozje :)

P.S: e super si tole narisal :!: .. no men se šalca ne spusti tako dol, ampak ostane ob karoseriji.
Uporabniški avatar
Ziiga

jest te čist nč ne zastopm :lol: si gostinc mogoče? ni vse kar se sveti šalca

edit: vem da ne. GUMICA AMORTIZERJA pri vožnji ostaja v ŠALICI AMORTIZERJA, ki je del KOŠARE. VAROVALNA MATICA se vsede na ŠALICO AMORTIZERJA le v primeru skoka ali dvignjenega kolesa
:lol:

upam da se sedaj razumeva 8)
Zadnjič spremenil Ziiga, dne 13 Sep 2009, 23:41, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
nightmare

Ja jst morm 3/4 zamenat.Bo smešn k bom zamenu te gumice,pa une na stabilizatorju,naredu optiko in k bom kupu nove gume jih ne bom mogu prehvalt kako dobr držijo a zdej je krivo to da je podvozje tam kjer je. :lol:
Uporabniški avatar
ktomass

Ziiga napisal/-a:jest te čist nč ne zastopm :lol: si gostinc mogoče? ni vse kar se sveti šalca

edit: vem da ne. GUMICA AMORTIZERJA pri vožnji ostaja v ŠALICI AMORTIZERJA, ki je del KOŠARE. VAROVALNA MATICA se vsede na ŠALICO AMORTIZERJA le v primeru skoka ali dvignjenega kolesa
:lol:

upam da se sedaj razumeva 8)
:lol: :lol: :lol: :lol: grem jest kr spat :) sploh ne vem več kaj je gumica amortizerja in kaj šalca amortizerja (šalca je zame tist gumijast del, ki je nad ležajem) :D Ampak ok.. tista slika pove vse in tko kot se tam spusti celoten sklop dol (stran od karoserije kakorkoli že tistemu polkroglemu delu rečeš :) ) se pri meni ne spusti ampak ostane v kontaktu in fiksno :)

Vidim da me mal terminologija baše :) oz naju baše, ker zgleda kot bi govorila vsak po svoje :) in ne nisem gostinc :D
Zaklenjeno