Clio II dci pri konstantni hitrosti vibracije v intervalih

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
rontajzel
Kraj: Krško

Clio II dci pri konstantni hitrosti vibracije v intervalih

Odgovor Napisal/-a rontajzel »

Pozdravljeni!

Pred kratkim sem si omislil Clia II Extrem l.o4 z 6ok prevoženimi kilometri in 1.5 dCi (82KM) motorjem.
Avto je res super, vendar me nekaj skrbi. Pri hitrostih nad 110 km/h in umirjeni vožnji, se pravi pri konstantni hitrosti, recimo na AC 130 km/h, od spredaj prihajajo neki šumi kot brnenje v intervalih dolgih približno dve sekundi (zzzzzzzzzzzzmm, pavza (normalno), pa spet zzzzzzzzmmmm) in to se skoz ponavlja, pod nogami je čutiti tudi majhne tresljaje kot neko brnenje.
Prej sem vozil clia bencinarja in tega pojava ni bilo, pa me zanima ali je to povezano z motorjem ali je lahko kaj drugega. Predvidevam, da če bi bil ležaj bi to tulijo skoz ali pa samo v ovinkih, omenjena zadeva pa se ponavlja. Ob večji hitrost se interval pojava NE spremeni.

Drugo pa me zanima, na avtu imam lita platišča 15" s pnevmatikami 195/50/15, pa se mi zdi servo volan precej težak, a obstaja možnost da je to zaradi širine gum? Ali se da to kako nastavit, da bi ga malce omehčal?

Hvala vsem za nasvete in lep pozdrav.
Zadnjič spremenil rontajzel, dne 08 Sep 2009, 21:22, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
schik
Kraj: Črnomelj

Odgovor Napisal/-a schik »

Glede brnenja ne vem. Probaj bolj natančno ugotovit od kod prihaja. Recimo kaj se zgodi če imaš vklopljeno/izklopljeno klimo, če ugasneš ventilator kabine.
Glede serva ne vem če se da kaj narediti. Edino preveriš lahko tlak v pnevmatikah.
Uporabniški avatar
rontajzel

schik napisal/-a:Glede brnenja ne vem. Probaj bolj natančno ugotovit od kod prihaja. Recimo kaj se zgodi če imaš vklopljeno/izklopljeno klimo, če ugasneš ventilator kabine.
Glede serva ne vem če se da kaj narediti. Edino preveriš lahko tlak v pnevmatikah.
Klima ali ventilator ugasnjena ali prižgana, ne spremeni stanja.
Težko je locirati izvor, saj cel avto zatrese (čisto na nežno), čutijo potniki spredaj in zadaj enako.
Lahko bi bili kakšni ležaji na pogonskih sklopih, samo predvidevam da ne kolesni.

Glede na to da menjalnik žene nekaj časa eno kolo, nekaj časa drugo, imam občutek da ko na eno kolo žene potem tuli, na drugo pa ne. To je zgolj moje mišljenje. Kaj menite?
Uporabniški avatar
lisko

Odgovor Napisal/-a lisko »

rontajzel napisal/-a:
schik napisal/-a:Glede brnenja ne vem. Probaj bolj natančno ugotovit od kod prihaja. Recimo kaj se zgodi če imaš vklopljeno/izklopljeno klimo, če ugasneš ventilator kabine.
Klima ali ventilator ugasnjena ali prižgana, ne spremeni stanja.
Težko je locirati izvor, saj cel avto zatrese (čisto na nežno), čutijo potniki spredaj in zadaj enako.
Lahko bi bili kakšni ležaji na pogonskih sklopih, samo predvidevam da ne kolesni.

Glede na to da menjalnik žene nekaj časa eno kolo, nekaj časa drugo, imam občutek da ko na eno kolo žene potem tuli, na drugo pa ne. To je zgolj moje mišljenje. Kaj menite?
Ok si me nasmejal.....od kod teb ideja oz. podatek da menjalnik žene enkrat eno kolo drugič drugo?:) V menjalniku je diferincijal , ki "deli" navor motorja na 50:50 razmerje , če imata obe kolesi enak oprijem (recimo asfalt....v bistvu enaka podlaga obeh koles). Ko določeno kolo zgubi oprijem pa zgubi tudi razmerje moči.....kolo , ki ima manj oprijema bo deležno večjega navora in se pač preprosto zavrti v prazno ( tuakj pride prav špera ki združi obe kolesa al tega navadni cestni avti nimajo....)
Torej na kratko: menjalnik oz. diferncijal hkrati poganja obe kolesi....

Na hitro čez tipkovnico bi pa rekel , da jezi ali razcentrirane gume ali pa rahlo zvita kak felna....obisk pri vulkanizerju bi po moje rešil tvoj problem.
Moj nasvet je , da prvo obiščeš vulkanizerja in preglejta vsa štiri kolesa.
Uporabniški avatar
rontajzel

lisko napisal/-a:Ok si me nasmejal.....od kod teb ideja oz. podatek da menjalnik žene enkrat eno kolo drugič drugo?:) V menjalniku je diferincijal , ki "deli" navor motorja na 50:50 razmerje , če imata obe kolesi enak oprijem (recimo asfalt....v bistvu enaka podlaga obeh koles). Ko določeno kolo zgubi oprijem pa zgubi tudi razmerje moči.....kolo , ki ima manj oprijema bo deležno večjega navora in se pač preprosto zavrti v prazno ( tuakj pride prav špera ki združi obe kolesa al tega navadni cestni avti nimajo....)
Torej na kratko: menjalnik oz. diferncijal hkrati poganja obe kolesi....

Na hitro čez tipkovnico bi pa rekel , da jezi ali razcentrirane gume ali pa rahlo zvita kak felna....obisk pri vulkanizerju bi po moje rešil tvoj problem.
Moj nasvet je , da prvo obiščeš vulkanizerja in preglejta vsa štiri kolesa.
Od kod ideja, ideja ravno iz stališča, da v primeru dvignjenega enega kolesa, se vrti le ta in je avto še vedno na mestu, ravno tako naglo speljevanje (samo eno kolo vrti v prazno). Hvala za dodatna pojasnila o delitvi navora na obe kolesi hkrati.

Hvala za nasvet, bom šel do vulkanizerja, pa da vidimo, če je problem v tem.

A obstaja sicer še kakšna druga možnost?
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator
Kraj: Bloke

Odgovor Napisal/-a kmetek »

Če bi bilo kaj narobe z ležaji ali pnevmatikami, se ta zvok po moje ne bi slišal po intervalih. Če ležaj tuli, tuli ves čas. Če je guma slabo scentrirana, ponavad trese volan in to ves čas pri določeni hitrosti. Tak da tale intervalni zvok more bit od nekje drugje. Si že probal sklopit čist vse el. porabnike, je kaj drugače? je kaj razlike če malenkost popustiš ali dodaš gas? ampak res čisto malenkost. Probaj še narahlo pritisnit na zavoro, sklopko, rahlo zavit, ne vem...probavaj malo pa boš mogoče kej ugotovu :wink:
Kar izgubim na ravnini, nadomestim v ovinku :D
Uporabniški avatar
schik

Mogoče polosovina ali pa kak nosilec motorja?
Uporabniški avatar
rontajzel

schik napisal/-a:Mogoče polosovina ali pa kak nosilec motorja?
A lahko to opazim kot laik ali je potreben obisk serviserja?
Uporabniški avatar
schik

Ne vem kako bi. Jaz imam občutek kot da je ta tvoj problem vezan na obrate ne pa na neko hitrost. Probaj na istih obratih vozit v kaki nižnji brzini umirjeno in konstantno.
Če tega pri nižjih hitrostih ni potem možno tudi da ti nekje zrak "uhaja" noter. Recimo če je bil avto razbit in niso vrata dobro nazaj postavljena. Ali pa mogoče niso katera zaprta do konca. Med vrati poglej če je kje kaka večja rega - luft kot običajno.
Samo dvomim da bo to drugo ker pol verjetno ne bi bilo tresljajev.
Uporabniški avatar
rontajzel

No da napiše še malo naprej...

Danes sem bil pri vulkanizerju in smo centrirali vse gume, pa ni pomagalo, potem smo dali avto na optiko, sicer malenkost ga je bilo potrebno nastaviti, vendar problem še vedno ni rešen.

Sedaj pa še testi. Povezave z obrati ni, sem poizkusil voziti v nižjih prestavah in v enakem območju vrtljajev vendar se pojav pojavlja le v 5 prestavi pri hitrost nad 120 km/h, tudi če v 4 prestavi pospešim na hitrost recimo 130km/h se pojav ne zgodi. Torej predvidevam, da je izvor menjalnik natančneje 5 prestava. Pojav je le pri enakomerni vožnji, če pospešujem se čuti vibracija motorja (kar je za dci normalno), pri zaviranju z motorjem in pri stisnjeni sklopki pa avto lepo teče.

Glede zraka. Avto ni bil poškodovan, ni nobene reže širše od original, pa tudi predvidevam, da zrak ne bi mogel povzročati vibracij pod nogami.
Uporabniški avatar
lisko

Odgovor Napisal/-a lisko »

kmetek: Tole glede gum in feln se motiš:) Lahko prideš do mene in grema na raid s povitimi felnami (zvite toliko da se dajo še "zravnat" z u težmi). Pri vožnji 30-40 cel avto rahlo pleše (tako da takoj veš da je felna zvita) +, pri 90 se pelje popolnoma normalno.....pri 120 pa se začnejo vibracije v intervalih.....večja ko je hitrost višji so intervali...ne trese pa skoz.

rontajzel: Poglej še okoli izpuha...preglej nosilce motorja....preveri zračnosti v vseh gibljivih sklopih. Nekje mora nekaj odtsopat in to pripelje do resonance. Po moje menjalnik tu nima veze....saj če bi slišal "škrtanje" zonmikov bi bilo rahlo nelogično....zobniki nardijo tisoč+ obratov v minuti....torej bi treslo ves čas ne pa samo po intervalih....enostavno nekaj "zaoscilira" in pojavi se čudežno tresenje.....
Uporabniški avatar
bfranc
Kraj: Dobrepolje/Kompolje

Odgovor Napisal/-a bfranc »

Če se ti ta zvok pojavlja samo na AC ,bi to lahko bilo od ograje ob cesti ali pa črte.Probaj če maš zaprta vsa okna ali pa odpri okno na levi ali pa na desni strani, pa poslušaj če je kaj razlike.
Uporabniški avatar
rontajzel

Avta sicer nimam kje dvignit, ampak kolikor se sem se uspel splazit pod, nisem opazil nič nenavadnega, prav tako nosilci in puše kot nove.

Vibracije se pojavljajo ne glede na vozno površino (AC z ograjo, brez, navadna cesta), pomembno je le razmerje hitrosti v območju od 120km/h do nekje 150km/h (potem je motor glasnejši in se ne čuti več) in 5. prestava.
Če odprem okno je rez zraka glasnejši.
mirovnik

Odgovor Napisal/-a mirovnik »

živjo...

verjetno imava isti problem...kolikor sem jaz ugotavljal pride zvok verjetno iz števca ven...tko da če se ti da odklopit števec...pa se zapeljat nekaj km...pa mi potem sporoč..:) pomoje je to...
Uporabniški avatar
rontajzel

mirovnik napisal/-a:živjo...

verjetno imava isti problem...kolikor sem jaz ugotavljal pride zvok verjetno iz števca ven...tko da če se ti da odklopit števec...pa se zapeljat nekaj km...pa mi potem sporoč..:) pomoje je to...
Glede na to, da ne gre samo za zvok, ampak vibracije pod nogami, ki posledično povzročijo nekaj malega hrupa, in da se tako volan oz. armatura s števcem ne ujema z vibracijami, torej ne more biti števec, vseeno hvala za idejo.
Odgovori