Megane RS, tuning debata

Modifikacije vozil
Odgovori
Uporabniški avatar
Sokol

Odgovor Napisal/-a Sokol »

Zdaj ko je zamenjan je precej lepša krivulja, sploh v spodnjem delu vrtljajev kjer ni več takšnega sunka kot prej.Zdaj precej lepše lahko nadzoruješ trakcijo.V zgornjem delu vrtljajev, pa je bolj konsistenten, plus tega ni več zamikanja predvžiga zaradi visokih temperatur.

Kar se pa stage 2 mape tiče pa še ni končana, ker moram nardit še par meritev.O številkah pa je zdaj brezpredmetno govoriti.
Tako na grobo je avto 2 sekundi hitrejši on 100-200 v četrti prestavi, naprem prej, ko sem začel z tretjo prestavo pospeševat proti 200.
Slika
RenaultSport all the way!!!
Pancho
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Pancho »

Je kar prijetno sledit eni takšni predelavi in komentarjem, kaj se z avtom dogaja pri kar zajetnem prirastku moči. Vsekakor verjamem, da je avto komaj s to predelavo (čakam samo še 1 ali 2 popravka, da bo zadeva dokončno uglašena) dobil tisto piko na i, ki je Renault pač ni dodal zaradi masovne proizvodnje avta. Si pa kar predstavljam kako to zdaj izgleda; precej manj civilizirano kot prej, ko je avto samo enakomerno vlekel v manjšem razponu vrtljajev (brez večjega pritiska na telo), pitisk/pospešek na telo je verjetno komaj zdaj tisti pravi, ki daje čutiti, da to ni samo avto za vsakdanjo rabo, ampak pravi dirkalnik, ki se z lahkoto kosa s kar precej zmogljivejšimi športnimi avti. In vse to za veliko, veliko manj denarja.
Uporabniški avatar
Sokol

Pancho, lepo si to napisal :).
Ja, je res precej manj civiliziran.Te zna kar presenetit, ko pride na boost.
Je pa fajn, ker imaš še skoraj 1000 vrtljajev več za poigravanje.
Slika
Uporabniški avatar
B-Stard
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a B-Stard »

Lepo da si tudi sam zmontiral :wink:
Uporabniški avatar
mali
Kraj: Dobova

Odgovor Napisal/-a mali »

Meritve so opravljene. Sedaj sledijo popravki mape (Stage 2), kaj več bo pa Sokol povedal. Slike in video pa še pridejo.

Slika
Slika
Pancho
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Pancho »

Če temu, kar sem videl lahko sploh rečemo meritve.
Sem pričakoval, da imamo v Slo vsaj kakšnega tapravega "tunerja" z valji kot se spodobi.
Vsekakor je moč (pa recimo, da je 3% nižja od izpisane) že precejšnja, predvsem pa navduši krivulja navora in "delovanje" turbine skozi večje območje vrtljajev. Vsekakor pa po slišanem predvidevam, da je avto s to "motorno" predelavo postal tisto pravo kar je manjkalo RS-om; po preizkusu z R26 R, lahko rečem, da me je nekako razočaral ravno pri motorni moči oz. po ne ravno navdušujočem pospeševanju (pač podvozje zmore več kot tistih skromnih 230km). Verjamem, da je ta stage2 mapa, pika na i in avto ne potrebuje ničesar več.
Upam, da mi bo uspelo zapeljati to Sokolovo zverino in bom lahko popolnoma potrdil tole pisanje.
Uporabniški avatar
Drmo
Kraj: Garage

Odgovor Napisal/-a Drmo »

Pancho napisal/-a:Če temu, kar sem videl lahko sploh rečemo meritve.
Sem pričakoval, da imamo v Slo vsaj kakšnega tapravega "tunerja" z valji kot se spodobi...
Imamo ja...takega, ki lahko nastavi vbrizg in vžig v katerih koli vrtljajih (odvisno od elektronike), pri različnih stopnjah load-a (ne sam full throttle), boost po prestavah (odvisno od elektronike) in še marsikaj. Valji, ki so tega sposobni se jim reče valji z zavoro. :lol:

Mal te hecam. :D So majstri, so pa tud taki, ki samo mislijo da obvladajo.
Enigma motorsport
Uporabniški avatar
Sokol

Evo to je meritev.....
baje ni mogel zmeriti AFR-ja od 5k obratov naprej, ker od tam gre avto pre bogato???
Pa če ima moj avto 274 KM pol pa res ne vem...

Slika
Slika
Uporabniški avatar
mali

Pa še en vroč posnetek :rainbow1: ...

http://www.youtube.com/watch?v=S8ZsBTsAx-Y
Uporabniški avatar
Drmo

Sokol napisal/-a:Evo to je meritev.....
baje ni mogel zmeriti AFR-ja od 5k obratov naprej, ker od tam gre avto pre bogato???
Pa če ima moj avto 274 KM pol pa res ne vem...

http://www.shrani.si/f/T/hP/3oph1cSz/meritev-large.jpg
Jest iz tega grafa ne znam razbrat kolk ma AFR, uglavnem če je manj kot 12 potem je že res prebogato, samo tisto da je pa kriza je pa 10 in manj.

Tudi če pogledaš spodaj koliko je na kolesih (199ps) potem vidiš da tukaj neki ne štima. Če preračunava po metodi +10/0,9 potem pride ven 232hp, če pa po /0,8 pa 248hp. To je nekje za orientacijo, ni pa čist točno. Pojdi izmerit k ercu in ti bo tud pogledal kakšen je AFR pri določenih obratih. Če je ta "stage 2" mapa sploh za kej.
Enigma motorsport
Uporabniški avatar
Sokol

to sem tudi jaz rekel, da v bistvu sploh ne moreš videt koliko je AFR, če pa skozi oscilira. (pa to ni zaradi mape)
Drugače pa imajo ti megani že serisko 10.5 AFR (pri cca 6000 vrtljajih) , tako, da ni to nič čudnega, če je AFR blizu seriskega.Sicer pa je to komaj base mapa in ta je narjena malo bolj bogato zaradi varnosti.

ERC je sicer tudi varianta ampak, ko sem ga klical je rekel, da mi ne more izmeriti AFR-ja....zakaj? po pravici povedano ne vem.
Slika
Uporabniški avatar
Drmo

Madona so zaliti te motorji :roll: bogi cilindri...skor tako kot pri supri ki je serijsko 9:1 AFR, honda integra type r 11:1. Čemu ne vem in Erc tudi ne. Je pa res da so vsi motorji bolj zaliti serijsko, samo ne toliko, ker kar je manj kot 12 je brez pomena. Samo zgubljaš na moči in bencin spira olje iz sten cilindrov.

Ponavadi se dela AFR za civilna vozila 13,5 (pri full throttle), tudi zaradi porabe, dirkalna pa nekje 12,5-12,8, zaradi varnosti, ker bencin tudi hladi motor.

Mogoče si ga narobe zastopil, ker pri vsakem tuningu se more spremljat Afr, brez tega ne gre. Edino če ima megane tko narejen izpuh da se ne da natačno merit, ker sonda mora bit čimbolj notri, da se pravilno izmeri. Verjetno je Ervin imel to v mislih. Jest recimo, imam narejen navoj na cevi, da se lahko wideband lambda montira.
Enigma motorsport
Uporabniški avatar
Sokol

Slika

Slika

To je avto od lastnika RSTuninga.Seriska turbina in motor razen intercoolerja injektorjev in izpušnega sistema od turba nazaj (brez cat-a )
Tako mimogredi...to je meritev :). Če bi kje blizu bil kakšen dyno dynamics valji, bi se takoj zapeljal tja.

Sicer pa se lepo vidi da je AFR nekje med 11.7 do 11. (govorim od 5k obratov naprej)
V glavnem ta boga turbina v meganu se kar namatra in tudi iz tega vidika so ti avti malo bolj zaliti .

Sicer pa tudi novi seriski mini dosega nekje med 11 in 10.5 AFR.
Slika
Uporabniški avatar
mali

Tako, projekt zaključen. S Sokolom sva dosegla lepo število konjev. V kratkem pa še v slikovni obliki.
Tukaj pa malo za pokušino...

Slika
Slika
Slika
Slika
Uporabniški avatar
schkorc
Kraj: Prebold

Odgovor Napisal/-a schkorc »

Moram pohvalit, super projekt :smt009. Škoda, da ni takšnega (turbo) motorja v Cliotu 3.
Drugače pa komaj čakam, da vidim avto v akciji ;), no ja tudi Sokolovega se ne bi branil :P :).

LP, Primož
Avtoslalom? Več na www.amd-sempeter.si
Odgovori