Elektricni volan (npr. Clio II)

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
schkorc
Kraj: Prebold

Elektricni volan (npr. Clio II)

Odgovor Napisal/-a schkorc »

Zdravo

Zanima me, kako deluje električni volan recimo na Clio II. Oziroma vprašano drugače. Kaj potrebujem poleg volanskega droga, da bo zadeva delovala.

Drog mislim, da ima 2 konektorja, eden za el.motor, eden za krmilno enoto. Kaj pride priključeno na ta dva konektorja, ima kdo kakšno shemo? Ali je na drogu potreben še kak signal iz kakšnega računalnika? Ali je potrebna tista špula, ki je na volanu (tam kjer so kontakti za AB in ostalo)?

Najlepša hvala za informacije.

LP, Primož
Avtoslalom? Več na www.amd-sempeter.si
Uporabniški avatar
killah bee
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a killah bee »

Če rabiš drog mam jest enga :)
Uporabniški avatar
schkorc

@killah bee: Drog zaenkrat že imam, če bo uspešno zmontiran, bom pa verjetno potreboval še kakšnega :)....

@vsi: Torej na el.motor prideta dva debelejša kabla (rdeč, črn), ki drugega kot +- ne moreta biti, ampak ne stalni +, ker po mojem dela motorček samo ko se ga potrebuje. Na krmilno enoto pride prav tako rdeč in črn kabl torej spet verjetno +- (tukaj verjetno stalni +), potem sta pa še mislim da rumen in bel. Ta dva verjetno dajeta signal kaj se dela z volanom in ta potem verjetno vklaplja el.motor.

Zdaj pa me zanima, če imam prav z zgoraj napisanim, da ne bom po nepotrebnem kaj skuril s testiranjem :), in kaj dajeta ven tista bel in rumen kabel? Kam gre ta signal, v kak računalnik ali samo na kak rele, ki potem vklaplja motorček? Ali se volanu med vožnjo spreminja moč (meni se sicer ne zdi)?

V glavnem, če se komu vsaj približno sanja kako in kaj s tem električnim volanom (kaj je kam priklopljeno, itd....), se lepo priporočam za info., ker se dopust in s tem :a2_1serviser približuje :D. Pa ne ljubi se mi še daily driverja razdirat in vsega merit :).

Aja... preden bo sedaj polovica tistih, ki nimajo servota, začela predelovati avtomobile :!:! .... Vsako spreminjanje avtomobila (in njegovih delov) mora pregledati in odobriti za to pristojna služba :!:! Predvsem zavore in krmilni sistem so zelo pomembne pri vozilih, zato se sploh na vozilih namenjenih za cestni promet, ne preveč igrat z njimi :!:!

LP, Primož
r4tl

Odgovor Napisal/-a r4tl »

Debelejša kabla sta napajanje, tanjša pa sta za povezavo s ABS sistemom in sicer prejemata informacijo o hitrosti... tko, da ne vem, ce bo slo tko zlepa...ti pa zelim velik srece;)

r4tl
O?®e mi je zmeraj rekel:"Nikoli ne bo?° vedel usega..." in "Vse kar so sestavl skp, se da tud raztavt;)
Uporabniški avatar
schkorc

r4tl napisal/-a:Debelejša kabla sta napajanje, tanjša pa sta za povezavo s ABS sistemom in sicer prejemata informacijo o hitrosti... tko, da ne vem, ce bo slo tko zlepa...ti pa zelim velik srece;)

r4tl
Da je volanski drog (pri Cliotu II) povezan z ABS sistemom? Pa je to preverjena informacija? Kot rečeno meni se ne zdi, da se moč volana s hitrostjo spreminja.

Torej še vedno se priporočam za el.shemo oziroma za navodila, če kdo ve kam pride kaj priklopljeno.

LP, Primož
Uporabniški avatar
schkorc

Še vedno se priporočam za elektro shemo :(. Al pa če kak od revozovcev ve iz prve roke kako in kam je priklopljen električni servo pri Clio 2 in verjetno tudi pri ostalih. Ali če kdo ve kako sploh deluje ta motorček? Se vrti samo v eno stran in opravlja podobno delo kot hidravlika, ali se vrti levo in desno.

Lp, Primož
Zadnjič spremenil schkorc, dne 18 Sep 2009, 09:41, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
croma_man
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a croma_man »

za saxoja ti lahk v kratkem sporočim...
Slika
Fiat Coupe 2.0 16V Turbo SOLD
Volvo 850 2.3 T5 20V Turbo SOLD
Renault Laguna 2.0 RXE '94 SOLD
VW Passat 1.8 20V Turbo Variant
Renault Express 1.4 RT '99
Uporabniški avatar
Stupo
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Stupo »

Jaz mislim da je nekako povezan z računalnikom, glede na to, da se uravnava trdota volana sorazmerno s hitrostjo.
Slika
Uporabniški avatar
schkorc

Sem slučajno našel tole temo... servo volana še nisem zmontiral, tako da mi bo še vedno vsaka informacija prišla prav.

LP, Primož
Uporabniški avatar
Drmo
Kraj: Garage

Odgovor Napisal/-a Drmo »

Jst ti lahko samo povem kako je to pri peugeotu narejeno. Ubistvu rabiš samo plus in minus. Mislim da je plus vezan na ključavnico in potem ko avto vžgeš da stalni plus na elektromotor ki potem laufa ves čas. Jst imam podobno narejeno, s tem da imam vezano na rele bencinske pumpe. Je pa v orginalu dobil signal verjetno od ecu-ja, ker ko smo prešaltali na DTA S40 je pumpa ob kontaktu ves čas laufala in mi ni blo ušeč.
Enigma motorsport
Uporabniški avatar
schkorc

@Drmo: Pa to pri Peugeotu velja tudi za električni volan, ali za elektro-hidravlični volan oz. za električno servo črpalko?

LP, Primož
Uporabniški avatar
monaco

Odgovor Napisal/-a monaco »

Zanimiva tema (našel mi jo je pa google alerts, ker imaš v podpisu besedo avtoslalom :D ).

O podobni zadevi razmišljamo za na polota, le da bi dali gor el. servo od Lupota...
Odgovori