1.5 dCi visokotlacna crpalka goriva

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
schkorc
Kraj: Prebold

1.5 dCi visokotlacna crpalka goriva

Odgovor Napisal/-a schkorc »

Zdravo

Mi lahko kdo (mogoce kateri izmed novomescanov) ugodno zrihta NOVO crpalko goriva za 1.5 dCi motor?

Ali so na 65KM in 82KM enake crpalke? Jst bi rabil za 65KM Cliota.

LP, Primoz
Avtoslalom? Več na www.amd-sempeter.si
Uporabniški avatar
d_leonit

Re: 1.5 dCi visokotlacna crpalka goriva

Odgovor Napisal/-a d_leonit »

schkorc napisal/-a:Zdravo

Mi lahko kdo (mogoce kateri izmed novomescanov) ugodno zrihta NOVO crpalko goriva za 1.5 dCi motor?

Ali so na 65KM in 82KM enake crpalke? Jst bi rabil za 65KM Cliota.

LP, Primoz
Iste so pri vseh 3 izvedbah 65hp,82hp,100hp ;)
Uporabniški avatar
schkorc

@compaq: Avto je letnik 2002 (modelno leto 2003). Crpalke so pri teh motorjih pogosto vzrok kaksnih drazjih popravil, ker rade (za)ribajo in se zato v celotnem vodu goriva znajdejo opilki. Najpogosteje zaradi okvarjene/zaribane crpalke pride do okvare sob (ki sploh niso poceni) kar v praksi pomeni strosek 1500-2500eur pri lokalnemu mehaniku. Potrebno je zamenjati crpalko goriva, zamenjati sobe, odstraniti rezervar ga ocistiti, ocistiti prakticno vse kjer se nahaja gorivo (razvodnica, vodi/cevi,....). Vecino stvari bi baje po renaultovo bilo potrebno zamenjati z novimi ampak potem je strosek baje okoli 4000eur (z novim rezervarjem, vsemi cevmi,... in delom na pooblascenem servisu bi to kar verjel).

Ker ima kolega doma servis in servisira vecinoma renoje, vem kako pogosta je okvara teh crpalk (pa ni iz kaksnega velemesta). Vmes so tudi avtomobili od prvih lastnikov z realnimi kilometri.

Ker ne bi rad na avtu zapravil vec kot je potrebno, bi crpalko menjal preventivno, upam da se prav cas. Vceraj mi je avto parkrat pocukal (cesar dosedaj nisem vajen) ampak nic kriticnega, no potem sem sel k omenjenemu kolegu na cvek in videl, da je na frisno dobil na servis 2 1.5 dCija z zaribano pumpo in sobami, potem sem postal panicen :). V teh dneh sem tako ali drugace nameraval narediti servis in bom preveril, ce je slucajno kaj opilkov med gorivom, vseeno pa bi se tudi v prihodnje bolje pocutil z novo crpalko :).

@d_leonit: Hvala za informacijo. Torej ni potrebno, da sem pozoren na oznake na crpalki, pac za 1.5 dCi, to je to?

Zgoraj omenjeni kolega kupuje crpalke na Renaultu. Oznake na eni, ki jo je menjal (sicer na 82KM) so: Delphi RD042A041A, 8200423059-A, 8200057225 . Cena je okoli 700eur (po enih informacijah bi naj bil to OEM del in bi naj bila kao original Renaultova crpalka cca 1200eur, po drugi strani je pa v skatli z Renault nalepko).
Naceloma se te crpalke v trgovinah z avtodeli ne dobi (vsaj kolikor sem spraseval naj ne bi bilo ne kopij ne OEM crpalk). Drugi kolega/mehanik pa bi jo kljub temu lahko dobil v eni trgovini z avtodeli za dobrih 500eur in nekaj popusta (baje Delphi).

Ce jo lahko kdo zrihta ceneje se res priporocam.

LP, Primoz
Uporabniški avatar
broker

Odgovor Napisal/-a broker »

Kontaktirej me jutri,..pa bom preveril, ce jo lahko se ugodno dobim.
Zadnjič spremenil broker, dne 14 Nov 2012, 22:24, skupaj popravljeno 1 krat.
[email protected]
Clio RS II PH2 s.n. 000001 :)
Uporabniški avatar
DonLuigi
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a DonLuigi »

Zanimiva tema. Samo ne vem, ce bos z menjavo kaj naredil? Namrec, slisal sem, da ni nekega pravila, kdaj ta Delphijeva jajca crknejo - lahko po 30,000 ali pa 140,000.

Ce imas kaj vec informacij iz servisa, prosim napisi (km, letnik, motor). To se zgleda precej dogaja, stroski so nenormalni, pa se o tem na forumu zelo malo pise :?: :?: :?:

Vprasanje je tudi, ali je Delphi kaj izboljsal lezaj, ki je menda glavni razlog, da se crpalka razleti. :shock:

Sicer pa tudi mene zelo zanima okvirna cena, za koliko se da dobiti nova. Moj Megane ima namrec ze skoraj 150,000 km :?

lp,
Luka
Uporabniški avatar
schkorc

Za tisto moje cukanje je bil kriv EGR ventil, ki po ciscenju deluje na momente se slabse :), tako da se ni straha.

V glavnem cenejse crpalke (se) nisem nasel.

Kot je ze bilo omenjeno v tej temi ni pravila kdaj bo crpalka odpovedala, jaz imam trenutno se prvo (knock, knock). Videl sem pa pri kolegu, ki na veliko sraufa te dCi-je tudi recimo 05 letnike z okoli 80.000 (prvi lastniki) in okvaro crpalke in vedno tudi sob. Poleg tega je rekel, da pri vecini ko dela servis (menja filter goriva) iz firbca zlije nafto iz filtra v kaksno crno posodo in so skoraj brez izjeme v gorivu opilki.

Dejstvo je, da crpalke odpovejo, ene prej druge kasneje. Tudi nove so baje isto sranje, po najnovejsih (nepreverjenih) informacijah je baje Delphi (ki jih dela) sel v stecaj, tako da vprasanje kaj bo sedaj.
En drug kolega, ki dela na Bosch servisu pravi, da so testirali tudi nove crpalke in so zaribale na testu, zato oni vgrajujejo samo crpalke, ki jih oni obnovijo. Baje bi se naj obnesle bolje od novih. Kako merodajen je ta podatek je tezko recti, ker bo potrebnih recimo dodatnih 100.000km, da se bi videlo dejansko stanje.

V glavnem vseeno pride popravilo cca 2keur (crpalka, sobe, ciscenje), kar je na avtu vrednemu cca 4keur malo nesmiselno. Sploh, ce predpostavljas, da se bo zadeva ponovila cez kaksnih 100k km.

S svojim avtom sem zelo zadovoljen, je res lepo ohranjen in redno servisiran, porabi mi recimo 4.5l/100km (vecinoma s 17") kar mi je vec kot ugodno. V lanskem letu sem recimo za nafto zapravil cca 3000eur, z bencinarjem bi jih cca 5000eur (2keur razlike).
Recimo, da mi crpalka odpove, dam 2keur (kar je ravno toliko kot tiste razlike pri porabi) za popravilo. Letno naredim nekaj cez 60.000km in mi po dobrem letu spet odpove?!?!? Je potem sploh smiselno imeti dCi-ja?

Nocem strasiti lastnike in bodoce lastnike 1.5 dCi-jev. Meni zaenkrat avto dela BP in sem z njim zelo zadovoljen, sploh nad motorjem, ki kljub samo 65KM nudi cisto dovolj oziroma dosti vec "agresivnosti" kot bencinarji, sploh pri tako smesni porabi, ampak me pac skrbi, kaj ce. Je res edina resitev zame "pumpe-dize"?

Komentarji in ideje zazeljene.

LP, Primoz
Zadnjič spremenil schkorc, dne 05 Mar 2010, 09:14, skupaj popravljeno 1 krat.
iro

Odgovor Napisal/-a iro »

JTD je edina resitev....
Odgovori