ABS
Globoko vdihni in izdihni! Ne jezi se, ker forum je za menjavo mnenj in vsak ima svoje mnenje.WarpedOne napisal/-a:Vsak dan sem na cesti in mam poln K prepotengnega folka, ki misli da so bogovi. Samo to. In ko mi zacne nekdo nakladat, da bo hitrej in bols reagiral kot avtomatika... oprosti, to je kreten. Ima svoje mnjenje ja, ampak je vseneo kreten in ga nocm srecat.
Vceri bi en tak kreten skoraj ubil celo familijo v avtu pred mano. Na ogromno sreco vseh nas je clovek pred mano uspel tega kretena vidit v ogledalu in ni zavil levo dol s ceste, kljub temu da je imel nasproti prazno cesto, za nami je bil pa ovinek. Ta kreten je sel prehitevat stojeco kolono v desni ovinek v naselju. Mimo nas je priletel vsaj 80.
Plus, vem kako dela ABS, vem kako dela ESP in vem kaj je fizika. Ko mi zacnes razlagat da se na suhi cesti z zablokirano gumo hitrej ustavis... Te stvari s v avtomobilih z zelo dobrim razlogom. Vendar pa majo ocitno prepotentni mulci problem s priznavnjem lastnih mej. Ker je pa problem drifat ce avto noce zablokirat koles, al pa noce postran skozi ovink. Pol babe nec ne gledajo, je treba najt izgovor da bojo gledale...
Drugace pa primer...
Vozis 50km/h, cesta je mastna... Pred sabo imas zid in zato zavijes desno. Ko zavijes volan v desno, se zaradi mastne ceste avto pelje samo naravnost. V tem primeru ESP popolnoma nic ne pomaga in veliko lazje spremenis smer vozila z rocno zavoro.
V ostalih situacijah, sploh ko je cestisce ledeno ali zasnezeno je pa ESP v veliko pomoc.
Drugace imas pa veliko testov zaviranja na razlicnih podlagah z in brez ABSa. Pri zaviranju brez ABSa se na grobi podlagi ustavis hitreje, ce je podlaga gladka, se pa sigurno z ABSom ustavis prej, poleg tega lahko se spremenis smer voznje.
ni brez razloga ze skoraj v vseh avtomobilih, tud v nizjem razredu serijsko ABS. v parih letih bo obvezen se esp v vseh razredih. tako da... sam vozim sluzben avto brez espja in absa (espace 92l), sam imam pa avto s esp,abs,asr in je vidna razlika v kasknih nepricakovanih situacijah, pri biusem meganu me je abs resil najmanj 3x na zaledeneli cesti, tako da osebno ne odobravam izklopa ABSa
Js temu recem "sok terapija". Clovek, ki je preprican, da je boljsi od avtomatike, na kej druzga kot "nasilje" sploh ne trza. Mrbit se bo mal ohladu ce mu das vedet da se ti jebe za njega in da te skrbi samo zase ker on s svojim ravnanjem ogroza tudi tebe.Vse lepo in prou sam mal min jeze in nasilja uporablej v svojih komentarjih,ker da nekomu zelis nesreco,zato ker ga zanima kako se sklop ABS je mal pretirano
@stupo:
Za cisto vsako zadevo se da najt kontra primer, kjer ta stvar poslabsa situacijo. Velja to za varnostne pasove, airbage, zimske gume, letne gume itd. Seveda tudi za ABS, ESP in brisalce na zadnjih sipah.
Razlika se pokaze skozi statistiko. Pravijo kako da so novejsi avti ful varni pa se ljudje se vedno pobijajo. Seveda se, ampak ob 50x vecjem stevilu vozil na cesti, je za pol manj mrtvih na leto. Temu bi js reku 100x vecja varnost. In ta vecja varnost pride predvsem od varnostnih pasov, airbagov, ABS, ESP, nekaj tudi konstrukcije skoljke (NCAP), itd.
Ce mas avto brez ABS je ta pac brez ABS. Pac starejsi avtomobil. Da pa ga mas in se trudis ga ugasnit pa pokaze na to, da ti ABS dela napoto, da zelis da ti kolesa lahko tut zablokirajo.
Kdaj je to koristno? Ob normalni voznji nikoli, le kadar zelis pocet pizdarije.
Voznike, ki zelijo pocnet pizdarije, pac ne spostujem in jih ne bom.
Laguna Coupe GT dci 180
Bi sli dirkat rally...
Samo potrjujes moje besede. Upam da te sreca pamet al pa da v svojem momentu ne srecas nobenga nedolznega
P.S. Naj ugibam: 19 let, pol leta izpit, 2000 prevozenih, fotr kupu 15 let star avto. Avto ma prevrtan auspuh pa sprotn filtr da bol potegne. Zimske gume se ne splacajo, letne so pa se cist dobre.
Moski mamo res dve glavi, pa prepogosto izpade kot da nimamo nobene sploh.
Samo potrjujes moje besede. Upam da te sreca pamet al pa da v svojem momentu ne srecas nobenga nedolznega
P.S. Naj ugibam: 19 let, pol leta izpit, 2000 prevozenih, fotr kupu 15 let star avto. Avto ma prevrtan auspuh pa sprotn filtr da bol potegne. Zimske gume se ne splacajo, letne so pa se cist dobre.
Moski mamo res dve glavi, pa prepogosto izpade kot da nimamo nobene sploh.
Laguna Coupe GT dci 180
[quote="WarpedOne" Vendar pa majo ocitno prepotentni mulci problem s priznavnjem lastnih mej. Ker je pa problem drifat ce avto noce zablokirat koles, al pa noce postran skozi ovink. Pol babe nec ne gledajo, je treba najt izgovor da bojo gledale...[/quote]
Glej, ce je to z babami letelo name. naj ti povem, da imam druzino, dva majhna otroka, da sem takrat sel z druzino na izlet, da ta mondeo je bil 1.8 td - 90 konjev, norenje meni ne odgovarja.Ko kupujem avto, gledam da ima nekje 90 konjev, da je dizel, da ima cim vec varnostne opreme...
Sem imel pa takrat sreco, da ravno ko sem izklopil abs, mi je stara zenska zapeljala iz leve na desno, Tista zarnica pa me je motila ker mi je svetila v armaturi, na servisu pa mi je rekel 50000 sit senzor.Oprosti za taksen denar se raje najem.Pol sem ga dobil na odpadu za 10000sit.Ja pa ta zenska je najprej vozila po levi strani, potem pa je pocasi zavijala na desno, tako da sploh ni pogledala nazaj.Ves strosek popravila sem placal jaz okoli 2000 eur.
Ce pa hoce kaksen mulc noreti po cesti, naj samo da mene ne bo zraven ali mojih otrok.Pa ceprav jih je v nasi vasi se kar nekaj, ostali so se polomili ali ubili.Ko pa klices policaje, ti pridjo z radarjem, merijo pri nasi hisi, 500 metrov naprej pa visi kartonska tabla radar.
Ce imase kdo kaj pametnega gleda abs povedat naj, jaz sem dal samo primerjavo kaj se lahko zgodi, ker vsak avto je opremljen z tisto varnostno opremo, ki bo sigurno pomagala v kaksnem takem primeru kot je bil moj.Zato pa imajo teste.
Glej, ce je to z babami letelo name. naj ti povem, da imam druzino, dva majhna otroka, da sem takrat sel z druzino na izlet, da ta mondeo je bil 1.8 td - 90 konjev, norenje meni ne odgovarja.Ko kupujem avto, gledam da ima nekje 90 konjev, da je dizel, da ima cim vec varnostne opreme...
Sem imel pa takrat sreco, da ravno ko sem izklopil abs, mi je stara zenska zapeljala iz leve na desno, Tista zarnica pa me je motila ker mi je svetila v armaturi, na servisu pa mi je rekel 50000 sit senzor.Oprosti za taksen denar se raje najem.Pol sem ga dobil na odpadu za 10000sit.Ja pa ta zenska je najprej vozila po levi strani, potem pa je pocasi zavijala na desno, tako da sploh ni pogledala nazaj.Ves strosek popravila sem placal jaz okoli 2000 eur.
Ce pa hoce kaksen mulc noreti po cesti, naj samo da mene ne bo zraven ali mojih otrok.Pa ceprav jih je v nasi vasi se kar nekaj, ostali so se polomili ali ubili.Ko pa klices policaje, ti pridjo z radarjem, merijo pri nasi hisi, 500 metrov naprej pa visi kartonska tabla radar.
Ce imase kdo kaj pametnega gleda abs povedat naj, jaz sem dal samo primerjavo kaj se lahko zgodi, ker vsak avto je opremljen z tisto varnostno opremo, ki bo sigurno pomagala v kaksnem takem primeru kot je bil moj.Zato pa imajo teste.
bfranc, niti pod razno nism mislil tebe.
Tvoj primer je tipicna iskusnja, kaj je smisel ABS-a in ostalih pripomockov. Cist lepo si napisal da si ABS ugasnu zarad okvare. That's life.
Cisto druga liga je ugasanje teh sistemov, ker da "ovirajo" voznjo in da sam itak bolje odreagiras. To drugo kaze odnos do voznje, ki ga ne prebavljam.
Tvoj primer je tipicna iskusnja, kaj je smisel ABS-a in ostalih pripomockov. Cist lepo si napisal da si ABS ugasnu zarad okvare. That's life.
Cisto druga liga je ugasanje teh sistemov, ker da "ovirajo" voznjo in da sam itak bolje odreagiras. To drugo kaze odnos do voznje, ki ga ne prebavljam.
Laguna Coupe GT dci 180
WarpedOne izpit mam 5 letz pa prevozenih mam okol 130k km vsak dan sem na cesti. Poleg tega sm reku da se to ne zanimam zame ker pac jaz itak nimam ABS-ja. Glede rallyja kaj je pa z tem narobe??? A bi koga ogrozal ce bi dirkal, razen sebe kokr bi se ze??? tko d ne nabijej nekih bednih stvari. Ce ga pac tip noce ga noce ane. Jaz sem samo vprasal kako se da izklopit pa ce ga je ze kdo.