vprasanje glede olja+klenkanja

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
Bojci
Kraj: Maribor & skrajni severovzhod Prekmurja

Odgovor Napisal/-a Bojci »

Jaz ti bom rekel, da ne....
Lahko da ti pomaga recimo cistit masino od znotraj, vendar le-ta delujejo na osnovi kemikalij, ki ziher ne vplivajo najboljse na material...celo en mehanik je enkrat razlagal, da se ti tisto olje res nabere gor na kovino, vendar nikoli ne krozi....torej filtrira, hladi....se z drotpirsno verjetno ne gre dol...pol pa spet kemikalije za dol spravlat.....baje dihtunge nazira.

Raje tu pa tam zavrti motor do 7000 rpm in ti bo vsak delcek z umazanijo vred krozil okoli, kar je najvaznejse! :wink:
Pa redno olje menjavaj, ce teras masino!
Slika
Uporabniški avatar
VIA
Kraj: Mariborsko podzemlje

Odgovor Napisal/-a VIA »

Bojci napisal/-a: ...Raje tu pa tam zavrti motor do 7000 rpm in ti bo vsak delcek z umazanijo vred krozil okoli, kar je najvaznejse! :wink:
Pa redno olje menjavaj, ce teras masino!
He he he,zato pa meni vedno tak lepo krozi.. glede olja pa ja tu ne sparat (jaz osebno uporabljam elf cometition st,ki bi naj bil posebej predviden za sportno voznjo in relije)
Slika
lost1
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a lost1 »

Ej kako mas lohk bolan avto :roll:

A kiha tut kej?
....
Uporabniški avatar
VIA
Kraj: Mariborsko podzemlje

Odgovor Napisal/-a VIA »

To pa mors vedet-ce OPLA vozis!!!
Slika
lost1

Huh....smo nataknjeni proti drugim znamkam....

Upam da proti drugemu spolu niti tok nataknjen...
....
Uporabniški avatar
killah bee

Odgovor Napisal/-a killah bee »

lost1 napisal/-a:Ej kako mas lohk bolan avto :roll:

A kiha tut kej?
ka si se pa ti kle name spravu oplas :lol:

se slucajno poznava :roll:
Uporabniški avatar
Puhek

Odgovor Napisal/-a Puhek »

Si porihtal drocnik(e)?
Ponavad je tako, da samonastavljivi hidravljicni drocniki z leti zgubijo "dihtanje". In potem - sploh ko je motor (olje) hladen -, ne pride do zadostne kompresije olja v drocniku in zato ta ne ravna ventila pravilno ter posledicno "klavircek" ropota.
No, to je odmicno gred (rocice) precej slabo, drocnik je tako ali tako ze bogi, motor pa narobe dobiva/zgublja mesanico/izpusni plin.

Ponavadi se najprej slisi le, ko je motor hladen, potem pa le nekako nafila masina z oljem tisti drocnik. Ko se to slisi tudi pri delovni temperaturi motorja, je to zelo slabo.
Takrat je najbolje (pri hladnem motorju) sneti pokrov ventilov in s prsti (topo zelezno palico, ce drugace ne prides zraven) pritisniti drocnike proti dnu motorja. Tisti, ki se brez (ali z minimalnim) upora posede, tistega je obvezno potrebno zamenjati. Ne vem, koliko stroska prinesejo renaultovi, za neko drugo znamko je en drocnik cca 4000 SIT. Menjava sama ni problematicna, vendar je potrebno sneti odmicno gred.

Lahko pa se tudi vlije v motor bolj gosto olje, ceprav se mora voznik takrat zavedat, da s tem ni resil tezave, temvec jo le prelozil. Gostejse olje ne skoduje motorju v smislu pretocnosti. Tezava se pojavi, kadar pridemo do velikih obratov, ker olje nima viskoznosti, da bi dovolj hitro "reagiral" na mazanje sten bloka (ali pri renaultu pri nekaterih motorjih - sten pus), zato se vsa zadevscina hitreje obrablja, material trpi etc...
Torej, (pre)gosto olje - le za nizkoturazno voznjo.
lost1

killah bee napisal/-a:

A kiha tut kej?

Jz te ne poznam,verjetn vidl smo se ze kdaj ce si kej hodu na srecanje,drgac pa neve ce se poznava.Maybe se,kwa jst vem.
Sam izjava da je avto bolan me je pa nasmejala posteno :lol: :lol: :lol:
....
Uporabniški avatar
killah bee

lost1 napisal/-a:
killah bee napisal/-a:

A kiha tut kej?

Jz te ne poznam,verjetn vidl smo se ze kdaj ce si kej hodu na srecanje,drgac pa neve ce se poznava.Maybe se,kwa jst vem.
Sam izjava da je avto bolan me je pa nasmejala posteno :lol: :lol: :lol:
mah to je pa tko ce ti je avto kul(ga imas zgolj zaradi ljubiteljskih namenov ne pa da ga tisim vse povprek po Lublan, no sej gdaj ga je treba :twisted: ), pol ti ze prirase k srcu in ze uporabljas take izraze :oops:

ce se pa ne poznava se pa se vedno lahko :wink: :lol: ,vidim da si iz LJ,in da si oplas, no sej mamo tud mi astro doma :twisted: (1.6i) 8)

sam men drugace tale moja 19-ka rocks tha road all the way tko da jo bo treba mal na operacijo pelat :lol:

in fajn je ce se kdo kdaj komu nasmeji,sem se jest ze tud komu :lol:
lost1

Sej 19ke so cist kul.Ma sodelovc eno,pa 2 kolega tut.Cist luskan avtocek,sploh sedezi 8) .

Pr teh avtomobilih me sicer moti to,ker so kolektorji zadaj (pregrevanje) in pa tut nasploh je vse tako grdo nabasno,da moras za vsako neumnost celo masino vn snet.
Recimo kako bi menjal alternator,se mi tud sanja ne,upam da se ga da vn dobit ce das samo sesalni kolektor dol,drugace pa cela masina vn,pa veselo na delo. :roll:

Vsec so mi pa locene parabole, mi je kr zal k tega nimam tut sam v svoji astri.

Kaksne mas pa stevce notr?Analogne pa digitalnega za bencin ali imas tudi za bencin analognega?
....
Uporabniški avatar
croma_man
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a croma_man »

a zdej pa slavnega opel fahrerja zanimajo ze renaulti ???
Slika
Fiat Coupe 2.0 16V Turbo SOLD
Volvo 850 2.3 T5 20V Turbo SOLD
Renault Laguna 2.0 RXE '94 SOLD
VW Passat 1.8 20V Turbo Variant
Renault Express 1.4 RT '99
lost1

Nebos verjel,sem se vozil tudi z Renojem neki casa (ne povem s cigavim, bo ze sam/a ce bo hotel.) ,pa sm bil cist zadovoljen.

Sploh nevem zakaj je en folk cist zagrizen v svoje znamke( BMW je zakooooooooon, Honda je zakooooooooon, Renooo je zakoooooooon, Alfa je zakoooooooon,.........)

Vsi avti so kul ubistvu,sam odvisn kok so ti usec.
Od Renoja recimo mi je Megan cist kul,pa kaksn lep modr clio tut 8) ,nebi se branu met Cliota 3.0,k sm zadnjic ga gledu pr mehaniku v KR, sm bil cist slinast skor :lol:

Skratka, pomir se pa bo.Znamka gor dol.
....
Uporabniški avatar
killah bee

lost1 napisal/-a:Sej 19ke so cist kul.Ma sodelovc eno,pa 2 kolega tut.Cist luskan avtocek,sploh sedezi 8) .

Pr teh avtomobilih me sicer moti to,ker so kolektorji zadaj (pregrevanje) in pa tut nasploh je vse tako grdo nabasno,da moras za vsako neumnost celo masino vn snet.
Recimo kako bi menjal alternator,se mi tud sanja ne,upam da se ga da vn dobit ce das samo sesalni kolektor dol,drugace pa cela masina vn,pa veselo na delo. :roll:

Vsec so mi pa locene parabole, mi je kr zal k tega nimam tut sam v svoji astri.

Kaksne mas pa stevce notr?Analogne pa digitalnega za bencin ali imas tudi za bencin analognega?
a mojo kolegi tud 16V, ker teh avtov zelo malo vidim vozit se po Lj,

ce so pol smo ze 4-je :twisted: , bi lahko eno srecanje 16-ventilerc nardil :lol:

drugace imam board computer ja :wink:

samo za enkrat je moj avto se v zacetni fazi rihtanja, kot ti je ze znano , motor treba porihtat da bo spet lepo predel+servo ki ga neki je.e :? ,

lahko bi se pa pozanimal pri kolegih kje oni dajo kej popravt,oz. kerega mehankarja bi priporocili za moj motor :roll:

LP Killah bee :lol:
lost1

Kaj ti pa ne dela pri servo volanu?
A ti poka na mestu?

Glede popravil,tko ti bom reku,ni enega mehanika za vse.Odvisno kaj ti nagaja,potem se pa da najdt mehanika k bi ti porihtu uredu.

Za vsako stvar je svoj clovek,tko kot verjetno za polaganje parketa in montazo oken nebos najel istega cloveka?
....
Uporabniški avatar
killah bee

servo oziroma volan se mi ne obraca nazaj v ravno lego po ovinku,

recimo ce zavijem levo se volan ne vrne v raven polozaj, po ovinku v desno se spet vrne normalno v raven polozej, drugace lufta ni, pa zdaj ne vem ker je to tud servo se mi zdi da je volan malo pretrd,ne vem ker se nism probal v drugi 19-ki,kako je tam

drugace je to ena cudna napaka,ki jo za enkrat niti na servisu niso znali opredeliti kaj bi bilo narobe

vec o tem pa na tem linku,ker se mi ne da spet pisat :lol:

http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... ight=servo

mah sej bom pocas vse popedenu,sam mal $$$ bo treba zbrat, in pol gasa k mehanikom rihtat :wink:
Odgovori