Renault Laguna - par vprasanj

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
laguna10

Renault Laguna - par vprasanj

Odgovor Napisal/-a laguna10 »

Dober dan vsem skupaj!

Sem novopeceni lastnik Renaulta Lagune letnik 2000. Med spoznavanjem avtomobila se mi porajajo razna vprasanja na katere si ne znam odgovoriti in surfam po netu za odgovori. pri tem sem uletel na ta forum, ki se mi zelo dopade. Da ne utrujam prevec, bi kar vprasal par stvari.

1. Navodil za uporabo nisem dobil zraven. Ali se dajo kje zloudati iz interneta, ali se bolje dobiti kje v slovenskem jeziku? Ce se ne da, ali bi mi jih bil kdo pripravljen posoditi, da si jih skopiram?

2. Zraven vozila sem dobil en daljinski kljuc in en normalen kljuc. Ce zaklenem vozilo s tem normalnim kljucem, se preostala vrata vozila ne zaklenejo centralno, temvec ostanejo odklenjena. Ce stisnem tisto tipko za centralno zaklepanje znotraj vozila, se vozilo zaradi odprtih voznikovih vrat noce zakleniti. Je na kaksen nacin mozno centralno zakleniti vozilo brez daljinskega kljuca?

3. Koliko bi prislo, ce bi dal delati se en daljinski kljuc? Se da to narociti nekako mimo pooblascenega servisa, saj se bojim da bi me tam odrli kot zmesani.

4. Ali se da na tem vozilu spremeniti govor iz italijanskega v angleski jezik? Sem ze vprasal na dveh pooblascenih servisih v moji okolici. Pri enem so mi rekli da se to na teh starih modelih Lagune ne da spreminjati, docim na drugem servisu so mi rekli, da bi se pa morebiti dalo, vendar bi za to bila potrebna cela kolobocija (odklopiti akumulator in potrositi eno uro dela), za kar bi se moral narociti, pa se to ni glih ziher da bi delalo. Skratka, prosil bi ce mi poveste ali se to da narediti ali ne (imam obcutek da noben servis ni imel interesa se spustiti v to). In ce se da, kateri servis na stajerskem bi mi to napravil brez jamranja da se ne da, da ne vedo ce se da, da se pa mogoce le da in ne vem kaj se vse.

5. Zanima me kaj vse govorno javlja moja nova Laguna? Zaenkrat sem ugotovil le, da opozarja na neprivezanost z varnostnim pasom, na odprta vrata in prizgane luci ob ugasnjenem avtu. Ali javlja morebiti tudi napake kot so recimo pregorena kaksna zarnica spredaj/zadaj, ce je kaj narobe z vozilom, motorjem, elektroniko,...

6. Ali je mozno glasnost govora pojacati? Sem mi zdi da je zelo tiho.

Za vse koristne odgovore se vam najlepse zahvaljujem, ce se kje srecamo pa na juris castim pijaco!
Uporabniški avatar
Stupo
Kraj: Ljubljana

Re: Renault Laguna - par vprasanj

Odgovor Napisal/-a Stupo »

Pozdravljen na forumu!

1. Vprasaj strica Googla, ce bo kaj nasel. Drugace je pa uporabnik Sescar prodajal navodila, ampak mislim da samo za novejse modele.

2. To da je en kljuc dalinski in drugi navaden je normalno. 2 daljinska kljuca so imeli samo tisti modeli, kateri so imeli blokado motorja - z navadnim kljucem nisi mogel zalavfati avta, ker se je blokada izklopila, ko si avto daljinsko odklenil.
Drugace se je pa pri cliotu dalo zakleniti avto tako, da si voznikova vrata odprl in ko si pritisnil gumb za zaklep, so se ostala vrata zaklenila. Potem pa zapres se svoja vrata in jih zaklenes s kljucem.
Kakor smo ugotovili na forumu, imajo renaulti od leta 1996 naprej narejeno tako, da se zaklenejo samo tista vrata, katera zaklenes s kljucem.

3. Vprasaj na reanult servis, na pamet recem okoli 70eur.

4. Kakor sem jaz seznanjen se da spremeniti jezik, vprasaj se pri kateri drugi avtohisi.

5. Javlja ce nisi pripet, ce so odprta vrata, ce pustis prizgane luci, ce je premalo bencina ali olja, ce se avto pregreva, pa se kaksna stvar bi se nasla :)
Slika
laguna10

Hvala lepa za odgovore!

Ravno sem se se spomnil se ene zadeve... ne dela zunanja utripalka, ki se nahaja na okrasni letvi prednjih vrat. Ali je potrebno za zamenjavo zarnice sneti celo letev, ali samo tisto oranzno stekelce?

lp
Uporabniški avatar
denisn
Kraj: Lendava

Odgovor Napisal/-a denisn »

Samo oranzno steklo. S spodnje strani zacni 8) bos hitro pogruntal
denisn
Laguna II 1.8 16V - Privilage
Slika
Uporabniški avatar
denisn

Javlja vse zivo: vse kar ste navedli +
zategnjena rocna
pregorela zarnica
izklopljen esp
.
.
.
denisn
Slika
Uporabniški avatar
vepar
Kraj: nm

Odgovor Napisal/-a vepar »

+ premal olja v bremzah
premal vitrexa
vel satis 2.2dci privilege fahrer----hvalabogu nič več :D
Uporabniški avatar
denisn

Nekaj mi ni cisto jasno. Pises, da ima avto kljuc in da ima govorne ukaze? Je to potem laguna I phII? Koliko vem, je laguna II prisla leta 2001, ali se motim? Je imela Laguna I phII govorne ukaze? :shock:
denisn
Slika
Uporabniški avatar
Tommy30
Kraj: Domzale

Odgovor Napisal/-a Tommy30 »

denisn napisal/-a:Nekaj mi ni cisto jasno. Pises, da ima avto kljuc in da ima govorne ukaze? Je to potem laguna I phII? Koliko vem, je laguna II prisla leta 2001, ali se motim? Je imela Laguna I phII govorne ukaze? :shock:
Ja ....

Laguna RXE Letnik 1 9 9 4 je ze imela govorne ukaze.....gospa se pogovarja s tabo.....:)

( pa 2 DIN CD radio itd...)
GOLF VI. 1.2 TSI + 2.0 TDI
Uporabniški avatar
denisn

Spet vem nekaj novega, hvala.
Pa so bili "ukazi" isti, kot jih ima Laguna II?
denisn
Slika
Uporabniški avatar
denisn

Neka navodila za Laguno I (izbira; poljsko, rusko...) :lol: http://rapidlibrary.com/index.php?q=ren ... filetype=0
denisn
Slika
laguna10

Hvala vam lepa za vso pomoc!

Moram reci da je ta Lagunca super avto. Pospeski ga sicer malo matrajo, saj s svojimi dizelskimi 110 konjici glede na veliko tezo vozila ne leti glih kot sneta sekira, vendar pa me to ne moti. Rabil sem udoben in varen druzinski avtomobil za umirjeno voznjo/potovanja, z ne veliko porabo goriva, za malo denarja, in tu je Laguna perfektna. Tam za neke 3-4 jurje lahko dobis ze tako lepo ohranjeno, da si prste polizes.

Drugace pa smo doma nekoc ze imeli Laguno. Kupili smo tisto prvo takoj ko je pri nas prisla na trzisce tam nekje leta 1994 ce se prav spomnim. To je bil takrat orenk avtomobil. No ta, ki sem jo kupil zdaj pa je znotraj ze malo modernejsa, zunaj pa razen drugacnih luci mislim da ni razlike. Nimas kaj, pravo gosposko vozilo. Samo da se poslihtam tisti govor, dam delati se enega daljinca, se dokopljem do slovenskih ali angleskih navodil za uporabo, pa sem zmagal.

lp
Uporabniški avatar
denisn

Se popolnoma strinjam s tabo, Laguna je zakon (vsaj za mene) glede cene, udobja, porabe, opreme...

Bi pa tudi jaz nekaj vprasal; se da pri Laguni II preko testerja izklopiti funkcijo varnostnih pasov? Meni ne javlja kontrolna lucka, ce sem privezan, ne delajo avtomatski zategovalniki pasov, govorni ukaz ne pove nic...
denisn
Slika
Uporabniški avatar
F3KO

Odgovor Napisal/-a F3KO »

ne delajo avtomatski zategovalniki pasov, ???

Kako pa to preveris ce dela? je to dodatna oprema?
Uporabniški avatar
denisn

Ne vem ce je dodatna oprema. To je zelo dobra stvar. Ko malo bolj stisnes na bremzo, cutis, da se pas sam zategne.

Nek pdf sem nasel. Je proti koncu napisano in narisano.
http://www.shrani.si/f/18/13Y/4jOCkDrp/ ... ult-la.pdf
denisn
Slika
laguna10

Sem pogledal ta navodila za uporabo, pa ne zastopim skoraj nic. :?

Morebiti kdo ve, kje bi lahko z neta snel navodila za uporabo vgrajenega originalnega avtoradia Philips 22DC278?

Koliko vatov ima pravzaprav sploh ta radio? Meni se zdi sibak kot strela. To bi na originalnih zvocnikih moralo bolj spilati. Basov ni nobenih, kljub temu da jih pojacam na ful, ko pa dam radio naglas pa zacnejo zadnji zvocniki na karavanu zabijati (ne folgajo)...
Odgovori