Meglenke

Homologacije, zakoni, predpisi
Uporabniški avatar
IcEm4n
Kraj: LJ kotel

Odgovor Napisal/-a IcEm4n »

ce bi folk poznal zakone glede meglenk bi bil tud svet lepsi :lol: :lol: :lol:
Uporabniški avatar
slovenc
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a slovenc »

ja mene tud totalno motjo...in ponava ze na 500m veselo blendam :wink: ponoc pa potem se ene 2km napol slep furam dalje.l
Slika
Uporabniški avatar
MaT3y
Kraj: Radeče

Odgovor Napisal/-a MaT3y »

Tut mene motjo meglenke u dezju oz. ko je moker asfalt, ker te zaslepijo! se bolj me pa motjo zadnje meglenke, ko tazga srecam bi pa kr popizdil! (Primer: Uceraj zvecer ob 20.30 se peljem po avtocesti iz Ljubljane proti Trebnjem, vsak drugi avto je imel prizgane zadnje meglenke, pa ni blo ne dezja in ne megle) za popizdit! Je pa tudi to res, da jih veliko ne ve kaj je pomen meglenk!
Uporabniški avatar
Tadej
Kraj: Kočevje

Odgovor Napisal/-a Tadej »

Zadnje meglenke so res obup, samo mene sprednje se nikoli niso zmotile, veliko bolj me moti k ma folk eno luc visje usmerjeno k drugo al pa kak fake xenon, ampak meglenke me pa se nikoli niso motile. Ponoci pa vidim res lepse z meglenkami...
Uporabniški avatar
MaT3y
Kraj: Radeče

Odgovor Napisal/-a MaT3y »

To se tut strinjam! Visoke luci in fake xenon so pa se podnevi lahko motece! :evil:
Uporabniški avatar
plantn
Kraj: Novo mesto

Re: Meglenke

Odgovor Napisal/-a plantn »

Bom kar tukaj postavil vprašanje da ne odpiram nove teme BV. Upam da mi bo kdo znal pomagat.

Stvar je sledeča... Zanima me če je pri nas s kakršnim koli zakonom ali predpisom določena barva luči za meglo? S tem imam v mislih nekoč zlo številčne rumene meglenke. Pač malo sem googlal in točno zakona nikjer nisem našel tko da če se komu posreči najt karkoli o tem bi prosil da link prilepi tukaj, sem pa našel nekaj odgovorov strokovnjakov (očitno le nisem edini, ki ga to zanima):
Prednje meglenke so podobne žarometom z enonitno žarnico.
Dajejo simetričen pramen, ki je v horizontalni smeri precej širši od kratkega pramena.
Tudi svetlobni pramen meglenk mora imeti ostro svetlotemno mejo s pomočjo katere jih
usmerimo po vertikalni smeri pri meritvah in na avtomobilih .Barva svetlobe pri
meglenkah je lahko tudi rumena, kar lahko dosežemo z rumenim steklom-lečo, posebnim
filtrom v meglenki ali pa z rumenim balonom žarnice.
Žarometi za meglo na cestnih vozilih lahko oddaja svetlobo bele ali rumene barve.
Zakaj me to zanima in bi rad dobil točno napisan zakon? Kolega je imel na Citroen ZXu serijsko luči za meglo v rumeni barvi in mu je gospod v modrem zagrozil z odvzemom tablic ne glede na to da je to bila serijska oprema na avtu.
Uporabniški avatar
Stupo
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Stupo »

Če so serijsko take, mislim da nebi smelo biti težav.
Po tej logiki tudi tehničnega pregleda nebi naredil z rumenimi meglenkami.
Slika
Uporabniški avatar
Drejchi
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Drejchi »

Kaj je res tako težko googlat ali gre le za lenobo?

tukaj imaš ZVCP pa čitaj...
Slika
Odgovori