ESP?

Vse ostale teme
Uporabniški avatar
NIXI
Kraj: Tržič

ESP?

Odgovor Napisal/-a NIXI »

Pozdravljeni mi lahko kdo razlozi kaj je ESP in zakaj se uporablja?Lp :roll:
Uporabniški avatar
vepar
Kraj: nm

Odgovor Napisal/-a vepar »

Uporabniški avatar
Stupo
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Stupo »

Po domace povedano je to sistem, ki ti poravna avto, ko ga zacne zanasati. Zraven imas pa najbrs tudi ASR, ki ti prepricuje, da bi se ob speljevanju kolesa vrtela v prazno.
Super zadeva, sploh za po snegu.
Slika
Uporabniški avatar
RoZleht
Kraj: Trebnje

Odgovor Napisal/-a RoZleht »

Stupo napisal/-a:Po domace povedano je to sistem, ki ti poravna avto, ko ga zacne zanasati. Zraven imas pa najbrs tudi ASR, ki ti prepricuje, da bi se ob speljevanju kolesa vrtela v prazno.
Super zadeva, sploh za po snegu.
Ă—2 :wink: ... v snegu in spolzkem cestiscu res prov pride ... Sm gledu zadnjic po tvju eno oddajo, pa je reku eden, ce bi mel tole v vsakem avtu, bi se stevilo prometnih nesrec velik zmanjsal ...
Lp RoZleht
Uporabniški avatar
slovenc
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a slovenc »

A ne bo to obvezno v EU...zdaj enkrat v kratkem?
Slika
Uporabniški avatar
NIXI
Kraj: Tržič

Odgovor Napisal/-a NIXI »

Ne ASR nimam mam sam ESP ki se sam priklaplja oz. se trikotnik uklaplja ko vrjetno zdrsava avto ali pa imam tipko ko je stalno uklopljen je to za v sneg prav tako dobra stvar?
Uporabniški avatar
jurre
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a jurre »

seveda je :wink: na snegu ti ravno tako poravna avto, ce ti ga zacne odnasat. ASR je ponavadi tud vkljucen in preprecuje kopanje koles - za v sneg super za voznjo v klanec.
Uporabniški avatar
Stupo

Ravno v snegu je super, sem probaval ce je mozno da ti zavrti avto, pa je res nemogoce. Tudi ce pri 100km/h v snegu hitro zasukas volan za cetrt obrata v levo in nato v desno avto takoj poravna, pravtako ce zapeljes v plundro ali ce je ena stran avtomobila na zvozenem snegu, druga pa v celem.
Slika
Uporabniški avatar
ZZ-717
Kraj: Ljubljana - Šentvid

Odgovor Napisal/-a ZZ-717 »

Stupo napisal/-a:Ravno v snegu je super, sem probaval ce je mozno da ti zavrti avto, pa je res nemogoce. Tudi ce pri 100km/h v snegu hitro zasukas volan za cetrt obrata v levo in nato v desno avto takoj poravna, pravtako ce zapeljes v plundro ali ce je ena stran avtomobila na zvozenem snegu, druga pa v celem.
d se novs ti enkt PREVEC zanesu na tale ESP :roll:
Slika
Uporabniški avatar
SebastjanM
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a SebastjanM »

Na kratko si lahko predstavljas ESP tudi na primeru nakupovalnega vozicka. Tam vsa kolesa zavijajo po svoje, kar ti simulira drsenje avtomobila. Ko ga pozenes naprej in hoces da zavije levo, zavres vozicek na levi strani kjer ga drzis in sprednji konec lepo zavije v levo. Seveda pri avtomobilu to naredi racunalnik s pomocjo zaviranja posameznih koles, za ustrezno situacijo.
To je osnovni princip.
Audi A6 2.4 Quattro Limo LPG
Uporabniški avatar
jurre

Uporabniški avatar
Stupo

Nic bat, sem probaval na taki "cesti", kjer ni bilo nobenih nevarnosti :wink:
Jurre, fajn filmcke si najdu 8)
Slika
Uporabniški avatar
jurre

to se na vseh avtih tako slisi :wink:
Uporabniški avatar
Stupo

clio open napisal/-a:Sam, men je ta ABS ful cudn (na mojem avtu); k zahodm dela trtrtrtrtrtrtrtrt... Mislm, prou obcutk sm dobu, k da ne zavira nc :?
Mogoce si probaval na kaksnem gladkem asfaltu.
Drugace se pa na grobem asfaltu ustavis malenkost hitreje brez ABSa, v mokrem in ce je se kaksna ovira na cesti je pa ABS zelo fajn zadevca.
Edina graja na ABS iz moje strani je, da ce zabremzas ravno na tistem delu ceste kjer je jasek, samo trese pedalo in se peljes se kaksen meter naprej, potem pa sele zagrabi.
Slika
Uporabniški avatar
denisn
Kraj: Lendava

Odgovor Napisal/-a denisn »

Jaz imam ESP tipko, nimam pa ASR tipke. Je mozno to, da je pri Laguni to skupna tipka, ker meni se ni uspelo "skopati", ko sem imel vklopljen ESP. Brez pa se da lepo :scatter:
denisn
Laguna II 1.8 16V - Privilage
Slika
Odgovori