Prometna nesreca v zimskih razmerah

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
djordjevic
Kraj: Slovenska Bistrica

Prometna nesreca v zimskih razmerah

Odgovor Napisal/-a djordjevic »

Vecer!

Zanima me, ali kdo ve, kaj se zgodi, ce nimas zimske opreme, oziroma imas letne pnevmatike z vec profila kot predpisanih 3 mm, in imas prometno nesreco. Situacija je zgolj teoreticna. Zadnje case se ne vozim vec toliko kot nekoc in zaradi precej profila na letnih pnevmatikah razmisljam, da bi vrgel v prtljaznik kar ene kvalitetne verige in mir. Skrbi me edino, da bi v primeru (bognedaj, sicer) kaksne prometne nesrece komplicirala zavarovalnica. Ima kdo kaj informacij, kako je s tem?
Uporabniški avatar
[KEKEC]

Odgovor Napisal/-a [KEKEC] »

Ce ni snega na cesti nerabis verig na avto! Ce je pa sneg na cesti pa morejo bit namescene snezne verige!
Uporabniški avatar
CliYo II

Odgovor Napisal/-a CliYo II »

[KEKEC] napisal/-a:Ce ni snega na cesti nerabis verig na avto! Ce je pa sneg na cesti pa morejo bit namescene snezne verige!
tako nekako ja :)
c4nk4r
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a c4nk4r »

mislim da ne bi smelo biti problemov, ampak mores upostevat dolocbe pravilnika:

"Zimska oprema motornih vozil so pnevmatike za zimsko rabo (M+S) na vseh stirih kolesih, ali poletne pnevmatike na vseh stirih kolesih in snezne verige v priboru vozila. Snezne verige morajo biti v zimskih razmerah namescene na pogonskih kolesih. Pnevmatike, ki stejejo za zimsko opremo, morajo imeti najmanj 3 mm globoke zlebove na celotni tekalni povrsini. Zimska oprema tovornih vozil in avtobusov vkljucuje tudi lopato. (8. in 9. clen Pravilnika o napravah in opremi vozil v cestnem prometu, Ur. list st. 17/2000 in 45/2004)"

Mislim da se steje za tiste prave zimske razmere takrat, ko se snez ze oprijema cestisca, in ce takrat nimas gor verig in zletis iz ceste, lahko imas probleme z zavarovalnico.

vec informacij najdes na: http://www.policija.si/si/preventiva/pr ... prema.html

upam da sem ti pomagal!
Renault Megane II 1.5 dCi
Uporabniški avatar
djordjevic

Hvala vsem za pomoc. Saj tiste clene iz zakona in sestavek na strani od policije sem si ze prej prebral. Me je dejansko zanimalo zgolj za primer prometne. Ni panike. Bom videl, ce mi grejo stare verige gor. Ce ne, bom verjetno probal najti rabljene felne in gor nove gume. Ker 60-70 evrov za kao kvalitetno verigo ne dam.
dolenc

Odgovor Napisal/-a dolenc »

Jaz sem slisal takole, da je eden od primerov ko ti kasko ne velja, ce se razbijes na snegu brez ustrezne zimske opreme t.j. zimske gume z dovolj profila, ali letne gume z ketnami gor tudi ce je ena snezinka na cesti.

Za tvojo varnost (in za druge) je da montiras zimske gume. Ce ne vozis veliko lahko kje kupis rabljene. Ker ravno ko bos moral nekam skocit, bo zunaj 10 cm snega in zihr ne bos verige montiral.
Uporabniški avatar
djordjevic

Pa saj to je ravno. Vedno pizdim, ko vidim, da folk na gumah spara, pa so super zadovoljni, ker so dali za minimalno bruseljcenov neko znj firmo. Problem je samo v tem, da mam rahli credit crunch, ker se nisem prejsnjega avta prodal in se kesiram samo tam, kjer je res nujno potrebno. :D Idealna situacija je itak, da dobim kje rabljene felne do 100 eur za vse stiri, pol pa gor UG7+, pa mam glede na moje relacije tri leta mir. :P
dolenc

Odgovor Napisal/-a dolenc »

Ko bos razbil novi avto na prvem snegu jih bos sel lahko kupit.
Uporabniški avatar
djordjevic

Qrc, po temeljitem razmisleku sem narocil gume, zdaj rabim samo se felne, pol pa do vulkanizera in bo mir.
Uporabniški avatar
ZZ-717
Kraj: Ljubljana - Šentvid

Odgovor Napisal/-a ZZ-717 »

kok mm profila morjo met letne pnevmatike ce se vozimo z njimi pozimi ?
Slika
Uporabniški avatar
RoZleht
Kraj: Trebnje

Odgovor Napisal/-a RoZleht »

86-4PJ napisal/-a:kok mm profila morjo met letne pnevmatike ce se vozimo z njimi pozimi ?
iz amzsjeve strani:

- 4 letne pnevmatike z min. globino profila 3mm + snezne verige v priboru.

Vse o obvezni zimski opremi: http://www.amzs.si/?podrocje=7&novica=157
Lp RoZleht
Uporabniški avatar
Liquid
Kraj: Tolmin

Odgovor Napisal/-a Liquid »

86-4PJ napisal/-a:kok mm profila morjo met letne pnevmatike ce se vozimo z njimi pozimi ?
3mm

edit:Rozleht...si me prehitel :)

2 poucna linka z avtomobilizem.com

http://www.avtomobilizem.com/modules/ar ... rt_id=2030
http://www.avtomobilizem.com/modules/ar ... rt_id=2033

lp
1991 R19 GTS 1.4
1999 Megane RT 1.6 16V
2011 Megane Grandtour GT-line 1.5 dCi
2010 Trafic Passenger 2.0 dCi
2013 Laguna Grandtour Black Edition 4Control 2.0 dCi
Uporabniški avatar
ZZ-717
Kraj: Ljubljana - Šentvid

Odgovor Napisal/-a ZZ-717 »

4 zimske pnevmatike (M+S) z min. globino profila 3mm ali
4 letne pnevmatike z min. globino profila 3mm + snezne verige v priboru

pol je isti qrac a mas letne al zimske sam za letne rabs se ketne :?
Slika
Odgovori