Grand Scenic 2 1.9 dci - 120KM

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
TheEdge
Kraj: Ljubljana

Grand Scenic 2 1.9 dci - 120KM

Odgovor Napisal/-a TheEdge »

Postal sem lastnik Grand Scenica 2 z dizelskim motorjem 1.9 dci. Potreboval bi par koristnih nasvetov glede voznje dizla-je namrec moj prvi. Do sedaj sem vozil samo bencinarje in imel nizko porabo, nimam tezke noge in vozim umirjeno.

Kako je najbolje voziti dizla (pri kaksnih obratih). Vem, da je potrebno pocakati da se lepo ogreje.

Hvala za nasvete!
Everything you know is wrong!
Pudl
Kraj: Velenje - Dražgoše

Odgovor Napisal/-a Pudl »

Zdravo.
Da bo turbina dlje zivela, upostevaj nekaj nasvetov:

- nikoli ne priganjaj mrzlega motorja; pocakaj, da se kazalec za temperaturo vode premakne na sredino ter pocakaj se malo casa, saj se olje ogreje pocasneje od vode

- po daljsi voznji ali priganjanju ga ne ugasni takoj ampak pocakaj se kaksne pol minute, da se turbina upocasni

- NIKOLI ne delaj tega: polni plin ter takoj za tem izklop motorja (turbina se vrti zelo hitro ter potrebuje nekaj casa, da se zmanjsajo obrati - po izklopu motorja ni vec mazanja turbine)

- NE tankaj bencina :lol: (lastne izkusnje - ne gre)

Idealni obrati za ta motor so nekje med 1.800 ter 2.500 obrati.
Prevec umirjena voznja tudi ni dobra, saj se umazanija (saje) nabirajo po EGR ter ceveh. Po mojih izkusnjah je koristno vcasih hitreje stopiti na plin, da se motor ocisti (po 250.000 km v Cliu je EGR se prvi).

Pa srecno voznjo.
Ajd.
TheEdge
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a TheEdge »

Najlepsa hvala za res izcrpen pregled napotkov.
Everything you know is wrong!
Odgovori