Do sedaj sem vedel, da je bil Renault ustanovljen kakih 10let pred letom 1900 in da sta ga ustanovila brata Renault. Poznal sem tudi nekaj redkih starejsih modelov in vse, od leta 1970 dalje... Zelja po dodatnem znanju me je danes pognala na Google, prva stran ki jo kliknem mi ze postreze z osupljivimi podatki in izredno lepo zbrano preglednico! Priporocam ogled... Link bom nalimal na konec posta.
Nekaj malenkosti, ki sem si jih zapomnil:
-Druzina Renault je stela oceta Alberta Renaulta in mamo Louis, ter pet otrok... O hcerkah nisem zasledil nic, bratje pa so bili Marcel, Fernand in najmlajsi Louis. Slednji je vsega kriv in slava torej, LOUISU RENAULTU!!
-Louis je vedno nekaj ustavrjal, motorji in elektronika sta bila njegov konjicek... Motor je posadil povsod kjer ga je lahko, tako je leta 1898 iz njegovega motornega tricikla, nastal prvi stirikolesni renault! Ta isti je imel prvi na svetu menjalnik, ki ga je izumil Louis!! Neverjetno kajne? Skoda ker mu ga ni uspelo patentirati...
-Kasneje sta starejsa brata res dala podporo Louisu in skupaj so odprli Renault Brothers Company v letu 1899 (torej so bili trije)...
To je tako zacetek nase priljubljene znamke... Zapisal sem ga da ponovim znanje in za hiter pregled
Se nekaj zanimivosti poleg prvega menjalnika na svetu
-Louis Renault je patentiral prvi Turbo na zemlji (sem vedel da je nekje razlog za toliko Turbo modelov v preteklosti in danes... ponos
-Louis in Marcel sta vozila mnogo dirk v letih okrog 1900 in jih ogromno zmagala... Narocila za Renaulte so rasla iz zmage v zmago! 1903 Marcel umre v dirkalniku, tako tudi Louis preneha in najame profesionalce
-Renault je naredil ogromno taxijev za Pariz (cca 400) in druga mesta (London...)... Ki so med 1. Sv. vojno prevazali vojake in pripomogli k zmagi - ti taxiji so dobili naziv "marne taxies".
-Louis Renault je skonstruiral in sestavil prvi lahki oklepni tank za vojno "FT17"... Ki je pripomogel k zmagi eni kljucnih bitk!!
-Louisu ni zmanjkalo idej, renault je v tistih letih delal kamijone, taxije, avtomobile, motorje za letala, ladje, celo traktorje... Skratka vse kar je potrebovalo motor!!
-Z Louisom na celu je Renault osvojil mnogo Rekordov! Tole bom kar citiral ker je res zanimvo:
The era of records
Renault engineering was everywhere - on the ground, in the air and on water - and continued to beat records. Paris-Warsaw in 43 hours non-stop in a 10CV, beating the "Nord Express" by five hours, in 1922; a world water-speed record of 140 kph for a Farman hovercraft with a 300CV Renault engine; a world altitude record in 1923 for a Bréguet-Renault (5,381 metres with a payload of 500 kg), then, two years later, a non-stop distance record (3,166.3 km in 24 hours). In 1928 Jean Mermoz flew over the Andes in a Latécocre 25 fitted with a Renault engine. Renault cars set new records too: a fuel economy record in Finland in 1925 with a 6CV doing 100 km on 3.6 litres, and, in the same year, a world land-speed record in a 40CV that covered 3,385 km in 24 hours on the Montlhéry circuit, near Paris, at an average 141 kph, while another 40CV won the Monte Carlo Rally ...
Tako, postajam zaspan... Upam da vam bo zanimivo branje, ostalo pa tukaj: http://www.renault.com/default.html?/gb ... stoire.htm
Jaz sem tule ocitno opisal "the beginning"
Lp