laguna dci 1.9 letnik 2000 (stari model)

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
primozb2005

laguna dci 1.9 letnik 2000 (stari model)

Odgovor Napisal/-a primozb2005 »

Pozdravljeni,
na laguni imam probleme, da mi pri nizkih obratih noce vleci, pa me zanima, ce je ze kdo imel podobne probleme. Problemi so se priceli pred kaksnimi 3 tedni.

Motor ima normalno odzivnost nad 1500 obr/min.
pregledam sem naslednje:
-zracni filter MENJAN
-naftni filter MENJAN
-pregledane cevi zraka od zajema do turbine in od turbine do motorja OK
-merilnik pretoka zraka OK

Iscem se kaj bi lahko povzrocilo ta problem, pa mi je zmankalo idej. :? Prosim za dodatne nasvete.
lp
Uporabniški avatar
Stupo
Kraj: Ljubljana

Re: laguna dci 1.9 letnik 2000 (stari model)

Odgovor Napisal/-a Stupo »

Mogoce je kriv EGR? Bilo bi super, ce bi ga lahko priklopil na racunalnik, bi moralo javiti kaksno napako.
Slika
primozb2005

Med prebiranjem postov na podobno temo sem opazil da je lahko zamazan sesalni kolektor. Pa me zanima ali je problem to scistiti.

Sesalni kolektor mislim da je privijacen z 8 ali 9 vijaki. Kako pa je z tesnilom med blokom in kolektorjem ali je potrebno to tesnilo zamenjati ob demontazi ali ne?

Mislim da bom naredil najprej to, ker ne verjamem da bi do sedaj kdo to scistil, avto pa ima sedaj 170 tisoc kilometrov.

lp
Uporabniški avatar
Bojci
Kraj: Maribor & skrajni severovzhod Prekmurja

Odgovor Napisal/-a Bojci »

tesnilo je boljse novo nabavit.
Hkrati se EGR vzemi previdno dol in ga spucaj...v bistvu celo pot od EGR do sesalnega.
Slika
primozb2005

Moram pri demontazi na kaj posebno paziti, razen EGR ventila da ga ne odlomim?
Ali je smiselno ob taksnem posegu se scistiti hladilnik zraka (intercooler), povezave od turbine do intercoolerja in nazaj do sesalnega kolektorja sem ze pregledal in ni nikjer vidnega spuscanja.
Scistil bi ga kar z visokotlacnim cistilcem (wapom),saj so se na njem v tem casu nabrala ze kar lepa plast umazanije.

In samo se eno vprasanje:
nisem strokovnjak samo laicno razmisljam, ce se sesalni kolektor zamasti, to pomeni da se taksna obloga oziroma ta prah nabere tudi v turbini ali se motim. Res je pred njim zracni filter pa vendar.

Med posegom bom malo poslikal, pa porocam
lp
primozb2005

Kako pa je z izpusnim kolektorjem ali tam ni potrebno nic scistiti?
Uporabniški avatar
Bojci
Kraj: Maribor & skrajni severovzhod Prekmurja

Odgovor Napisal/-a Bojci »

na turbini ne bi rekel, ker se sama vrti z ogromno hitrostjo in ne obstane noben delec gor.

Ostalo spucaj po potrebi, zu wapom pazi, ce bos intercooler pral...ne preblizu drzat curek.

Izpusnega ni nujno pucat...dela prevec, razen ce hoces.
Slika
primozb2005

Tako vceraj sem scistil egr ventil, ki je bil popolnoma zapacan in poln saj. Sedaj je odzivnost dosti boljsa.
Konec tedna pa ga bom se priklopil na racunalnik da vidim, ce je ostalo uredu. Med pregledom sem se ugotovil da bo potrebno menjati vse stiri diske in ploscice. Pri rahlem zaviranju mi trese volan.

Sedaj pa imam se eno vprasanje , pri nizkih vrtljajih okrog 900vrt/min se pojavi nadlezen hrup (zvok je podoben kot pri slabi izpusni cevi-vibracije ). Najprej sem mislim, da je izpusna cev vendar sem ga peljal na pregled izpusne cevi pa je mojster rekel da je z njim vse uredu. Sumi nosilec na motorju pa me zanima vase mnenje o tej povezavi. Zgornji nosilec sem pregledal in je uredu, za spodnjega pa ne vem kako bi ga preveril!? Nad 900 vrt/min pa je potem vse uredu.

lp
lightning

Odgovor Napisal/-a lightning »

Kot bi opisoval moj avto, ista laguna isti letnik, avto dela super, le slaba odzivnost v spodnjih obratih in to nadlezno vibriranje NECESA v nizkih obratih (prostem teku). Ko samo za mm pohodis plin vibracije prenehajo? Enako sem pomislil na izpusno cev ampak ce jo primem se nic ne spremeni. Poleg tega sem opazil se klasicno napako ki jo vsi opisujejo in sicer cviljenje/bremzanje stekla na voznikovi strani prvih nekaj cm. Potem tece normalno.

A je ker domaci mojster, ki bi mi pomagal pri tem EGR ventilu, da skupaj razdereva in scistiva. Po moznosti tak, ki je svojega ze ocedil:)?

Lep pozdrav,

Lightning!
lightning

Odgovor Napisal/-a lightning »

No tezava glede vibracij oz ropotanja pod stant gasom odpravljena. Pred dnevi sem opravil velik servis na 190k km in sedaj prede kot mucka. Menjal sem vse, kar je potrebno +sprednja amortizerja, koncnik, spona volana ali kaj je ze...Skratka 744eur na nepooblascenem servisu. Razdrte so bile tudi zavorne celjusti in spucane (neverjetno kako lepse oz hitreje primejo zavore). Enkrat ob priliki bi rad probal se s pucanjem EGR ventila, ce bo avto kaj lepse vlekel do 2000 obratov, ker do tja je bolj tko tko. No pa sej to je pri vseh razen pri TDI-jih, ki res vlecejo iz nule sam jih pa prej zmanjka.

LP; lightning
Odgovori