Poraba goriva

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
mega

Poraba goriva

Odgovor Napisal/-a mega »

Pozdravljeni
Pred nekaj meseci sem kupil Espaca 2,2 dci l.2002. Na internetu sem zasledil, da je poraba nekje 7l/100 km. Po mojih izracunih pa je skoraj 10l/100 km, mesane voznje. Kje je vzrok za 3l vec. Avtomobila ne nabivam na obrate vozim okrog 2000 vrt/min. Pa se to enkrat pa sem moral pohodit plin, v hrib in v ogledalcu zagledal gost crn dim za mano in ostal kar negativno presenecen. Kaj je narobe? To je moj prvi dizelas tako, da bi mi kaksen nasvet prisel zelo prav.

Hvala in lp
Uporabniški avatar
Stupo
Kraj: Ljubljana

Re: Poraba goriva

Odgovor Napisal/-a Stupo »

Ce vozis vedno pri nizkih obratih, je cisto normalno, da avto malo bolj zakadi ko ga pohodis. Koliko ti pa kaze porabe po BCju?
Vzrok za veliko porabo bi bil lahko v premalno napumpanih gumah, ce je kaksna soba malo zamasena se lahko tudi poveca. So bili narejeni vsi servisi (menjani filtri)?
Slika
mega

Kaj je to BC? Gume so uredu napolnjene, olje in filtre pa menjam ta mesec. Pa se to kaksno olje priporocate?

LP
Uporabniški avatar
umlinar
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a umlinar »

BC - Bodr Computer - potovalni racunalnik.
Poraba lagune II 2.2dci (1.480kg) je od 5,5 - 7l tak da definitivno je nekaj narobe sploh ce res pazis na voznjo.
Ce se nisi dal avta priklopit na racunalnik pol to nared najprej in ne sprasuj kaj je dokler ne vidis kaj bo pokazal.
Renault Laguna II 2.2dci Privilege - What else is left for the great ones!?
R-gorazd

Odgovor Napisal/-a R-gorazd »

Espace ma skor 2 T, in se nobenga "modela", ki ma tak avto nisem slisal da bi pil manj kot 9l/100km, v vecini primerov majo porabo na espacih od 9 do 11l, avtomatik se kak liter vec. Men naprimer je pil v povprecju 9,6l, odkar mam cip (box) not pa med 8,6-9, pa mam dost tezko nogo.
Kako pa se sploh vozis s takim avtom na samo 2000 obr.?
mega

Od kolegov sem dobil nasvet, da dizla ni treba briganjat v visoke vrtljaje ker ima navora dovolj pri nizkih in da tudi ni priporocljivo vozit na visokih obratih. Kje pa se dobi ta cip (box) in seveda koliko stane ali je to navijanje motorja?

LP
danlok

Odgovor Napisal/-a danlok »

R-gorazd napisal/-a:Espace ma skor 2 T, in se nobenga "modela", ki ma tak avto nisem slisal da bi pil manj kot 9l/100km, v vecini primerov majo porabo na espacih od 9 do 11l, avtomatik se kak liter vec. Men naprimer je pil v povprecju 9,6l, odkar mam cip (box) not pa med 8,6-9, pa mam dost tezko nogo.
Kako pa se sploh vozis s takim avtom na samo 2000 obr.?

Moj espace 1.9 ki ima tudi skor 2T pije od 6,5 do 7,5l/100km mesane voznje pa imam tud tezko nogo!
mega

umlinar pravis, da bi bilo dobro avto priklopit na racunalnik. Kaj pa lahko tam pokaze ali odkrije?
LP
Uporabniški avatar
WarpedOne
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a WarpedOne »

Pocutm se k instruktor; vrjetn pa govorim to kar se ve
Klinca, 90% folka nima tri ciste kako se splaca peljat oz. varcuje z gorivom. So sposobni trdit, da ti bo po klancu navzdol masina crknila ce bos spusti gas, da ti bo utrgalo jermen, ce bos z masino zaviral, etc.

Gume napumpaj na max priporoceno al pa se kak "decibar" cez.
Na potovalnem racunalniku si vklopi prikaz trenutne porabe in treniraj spremljaj porabo.

Moja lagunca 1.9 ma povprecno porabo 4.4 po kompjuterju, zracunano pa 4.1. Je pa res da vecinoma furam po regionalkah cca 90.
Laguna Coupe GT dci 180
R-gorazd

Odgovor Napisal/-a R-gorazd »

[Moja lagunca 1.9 ma povprecno porabo 4.4 po kompjuterju, zracunano pa 4.1. Je pa res da vecinoma furam po regionalkah cca 90.[/quote]

To ti pa skor ne morem verjet, sem mel laguno brake 1.9 dci 2000l pa ni teorije da bi jo spravil pod 6l, najveckrat je blo povprecje okol 7.4-7.l
mega

Nekaj sem bral o EGR. Ali to kaj vpliva na porabo? Na forumih od fiat in opel pravijo da ga je bolje bolje izklopit. Je to prav in kaksen poseg je to?
lp
Uporabniški avatar
umlinar
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a umlinar »

gre gorivo not seveda gre, sicer bi ugasnla. pusti recimo bencinerja celo noc uzganga in grej na polno (govorim iz lastnih izkusenj) pol se pa cudi zjutraj ko bo cetrt kesla manj :)

Zakaj na racunalnik? ker ce ti je kaj sumljivo ti bo tam po vsej vrjetnosti pokazalo ce bo kaj narobe. ce nebo nic pol pac nimas druge kot sam iskat oz. sprasevat dalje kaj bi lahko blo.

EGR odklopit ali ne odklopit. vsaka stvar na avtu ima svoj namen. ce bi bil slab, nebi bil na avtu. V svojo korist in v korist avta bos tezko dosegu z odklaplanjem in spreminjanjem cesarkoli. Mislim pa da manjse porave goriva ne mores z nicemer drugim dosezt kot s pravilno voznjo (razn ce je kaj narobe).

Poraba 4.1l pri porabljenem celem keslu - ne verjamem!

LP
Renault Laguna II 2.2dci Privilege - What else is left for the great ones!?
Uporabniški avatar
exr

Odgovor Napisal/-a exr »

umlinar napisal/-a:gre gorivo not seveda gre, sicer bi ugasnla...
ce je avto v gibaju ne gre 0 goriva ko bremzas z motorjem. o tem je tudi bilo govora, ne o laufanju na mestu kar je drugo :wink:
We are forced to act as if we are free...
Uporabniški avatar
Tommy30
Kraj: Domzale

Odgovor Napisal/-a Tommy30 »

umlinar napisal/-a:gre gorivo not seveda gre, sicer bi ugasnla. pusti recimo bencinerja celo noc uzganga in grej na polno (govorim iz lastnih izkusenj) pol se pa cudi zjutraj ko bo cetrt kesla manj :)

Zakaj na racunalnik? ker ce ti je kaj sumljivo ti bo tam po vsej vrjetnosti pokazalo ce bo kaj narobe. ce nebo nic pol pac nimas druge kot sam iskat oz. sprasevat dalje kaj bi lahko blo.

EGR odklopit ali ne odklopit. vsaka stvar na avtu ima svoj namen. ce bi bil slab, nebi bil na avtu. V svojo korist in v korist avta bos tezko dosegu z odklaplanjem in spreminjanjem cesarkoli. Mislim pa da manjse porave goriva ne mores z nicemer drugim dosezt kot s pravilno voznjo (razn ce je kaj narobe).

Poraba 4.1l pri porabljenem celem keslu - ne verjamem!

LP
Ne zastopis. Med voznjo po klancu navzdol, ce je avto v prestavi in ne dodajas plina, se pravi umaknes nogo z gasa, je poraba 0,000000 litra na 100km. V leru je pa tko k ti pravis od 0,7 - 1,5 litra na uro ( ne na 100km ).
GOLF VI. 1.2 TSI + 2.0 TDI
weta

Odgovor Napisal/-a weta »

za tak avtobus je 10 litrov kar normalno. brez panike in ne poslusat prevec tistih s porabo 5,6643 litra na sto zraven pa se vecina po mestu in s tezko nogo.

to pac ne gre. da pa bos na board gledal koliko trenutno kuri, bos prisparal pol litra, delal kolone in se na koncu se kam zakantal.

espace bo pil 7 litrov, ko bos sel na dopust in vozil po AC 100 km/h.

zal do danes se niso nardili avtov, ki ne bi pili nic.

PS: sam imam megana 1.5...vsi so vedno trdili kak sparovcek je to....okoli 5 litrov porabe, prej manj kot vec....ja itak.....vozim normalno, varcno, nikoli ne pretiravam z obrati, ne v visine ne navzdol...tako, da motor lepo tece....pa mi kuri povprecno 6.3. ( na 10000 km)

podobno porabo pa imajo tudi primerljivi dizli ostalih proizvajalcev (opel VW, PSA itd) razlika je edina, da je renojev mogoce malce tisji kot drugi.
Odgovori