Navijanje graficne
Navijanje graficne
Rabil bi pomoc kakega experta za kompe. Ker se ze dolgo ne ukvarjam vec z navijanjem mi malo manjka info. Recimo zakaj ko poizkusam naviti mojo grafo Nvidia 8800GTS z programom performance od nvidie ne naredi nic. Nastavim mu visjo frekvenco, dam apply in mi vrze vse skup nazaj na original. A imajo tle tudi kake fore z zaklepanjem al kako?
Clio 2.0 16V Williams 94'
"Moj avto zgleda serijski od daleč, a je daleč od serijskega..."

- killah bee
- Kraj: Ljubljana
Poskusi z programom PowerStrip. Downloadas lahko tukej:
http://www.download.com/PowerStrip/3000 ... 25384.html
Tega sm jst uporabljal, pa ni blo nikol problemov. Ceprov tud jst ne navijam ze nekej casa, za prebiranje forumov pa tko ne rabis nekih extremov.
Lahko pa da je zaklenjena, ceprov dvomim...
Potem ko instaliras, se ti na desni strani v osnovni vrstici pokaze ikona, desni klik - performance profiles - configure, pa nastavljas.
Pa obvezno v kaksnemu 3dmarku pol prevert nastavitve, da ni prevec navita zadeva.
Mas pa se par drugih programov ala nTune, RivaTuner, Ati Tool...
http://www.download.com/PowerStrip/3000 ... 25384.html
Tega sm jst uporabljal, pa ni blo nikol problemov. Ceprov tud jst ne navijam ze nekej casa, za prebiranje forumov pa tko ne rabis nekih extremov.
Lahko pa da je zaklenjena, ceprov dvomim...
Potem ko instaliras, se ti na desni strani v osnovni vrstici pokaze ikona, desni klik - performance profiles - configure, pa nastavljas.
Pa obvezno v kaksnemu 3dmarku pol prevert nastavitve, da ni prevec navita zadeva.
Mas pa se par drugih programov ala nTune, RivaTuner, Ati Tool...
Če je ravno, ni zabavno.
Power strip je po mojih izkusnjah najbolsa zadeva. Lahko tudi malo povecas voltazo na graficni, pa pri navijanju malo pazi, ker lahko v najslabsem primeru odkuris graficno. Poskrbi tudi za hlajenje, ceprav nevem koliko se da kaj pri te grafi narediti.
Na GF4200ti imam hladilna rebra za rame, pa od zalmana bakren hladilni sistem in laufa navita ze par let bp.
Na GF4200ti imam hladilna rebra za rame, pa od zalmana bakren hladilni sistem in laufa navita ze par let bp.
Mam tud jst 4200ti, poskrbljeno za hlajenje, pa se nic ne pritozuje ze par let. Laufa pa na 290/580mhz.Stupo napisal/-a:Power strip je po mojih izkusnjah najbolsa zadeva. Lahko tudi malo povecas voltazo na graficni, pa pri navijanju malo pazi, ker lahko v najslabsem primeru odkuris graficno. Poskrbi tudi za hlajenje, ceprav nevem koliko se da kaj pri te grafi narediti.
Če je ravno, ni zabavno.
No pa zacnimo...
Navijanje grafe je zelo zapleten in dolgotrajen postopek, kajti ni nujno da navijes rame in proc na grafi na max kolikor se da in bo delalo najboljse. Ujeti moras pravo razmerje med ferkvenco ramov in procesorja!
Prvo kar je si poberi iz neta zadnje driverje za tvojo grafo ( http://downloads.guru3d.com/ ) Malo si preberi keri so najboljsi in kateri se najvec uporabljajo.
Nato si potegni kaksen program za testiranje grafike ker samo tako si bos zagotovil da tvoja grafa dela brez napak ( jaz uporabljam 3Dmark05 in 3Dmark06 ).
Dobro je imeti tudi kaksen program za spremljanje temperature grafe, da ne presezes kriticne meje. V novejsih gonilnikih je ta addon ponavadi ze zravn.
Za navijanje pa se za Nvidine kartice najpogosteje uporablja RivaTuner, katerega uporabljam tudi sam in se se najbolje obnese od vseh. Program najdes na zgoraj omenjenem linku.
Ko imas vse kar potrebujes se lahko lotis navijanja. Navijaj postopoma ram in procesor za 5-10MHz in po vsaki spremembi naredi test v 3Dmark-u. Ce test opravi brez napak lahko navijas naprej. Spremljaj tudi koncni rezultat v 3Dmark ker bos tako najlazje videl koliko si pridobil. Spremjaj tudi temperaturo po koncu testa, ker ko se izvaja test je graficna 100% obremenjena in bos videl koliko se ti segreva grafa pri polni obremenitvi. Ponavljaj postopek dokler se ti ne zacnejo pojavljat kaksna popacenja v 3Dmarku. Prvic ko opazis kaksen crn kvadratek ali pa kaksno cudno piko, ki je prej ni bilo prekini test in odvij rame in procesor za 20MHz. To bo maximum tvoje grafe.
p.s.: ko navijas z RivaTuner-jem nastavis ferkvenco, nato stisnes spodaj gumb Test in sele nato Save. Obkljukan mora biti tudi okvircek Apply overclocking at Windows startup!
Toliko o varnem navijanju
Za poskodbe grafe ne odgovarjam
LP
Navijanje grafe je zelo zapleten in dolgotrajen postopek, kajti ni nujno da navijes rame in proc na grafi na max kolikor se da in bo delalo najboljse. Ujeti moras pravo razmerje med ferkvenco ramov in procesorja!
Prvo kar je si poberi iz neta zadnje driverje za tvojo grafo ( http://downloads.guru3d.com/ ) Malo si preberi keri so najboljsi in kateri se najvec uporabljajo.
Nato si potegni kaksen program za testiranje grafike ker samo tako si bos zagotovil da tvoja grafa dela brez napak ( jaz uporabljam 3Dmark05 in 3Dmark06 ).
Dobro je imeti tudi kaksen program za spremljanje temperature grafe, da ne presezes kriticne meje. V novejsih gonilnikih je ta addon ponavadi ze zravn.
Za navijanje pa se za Nvidine kartice najpogosteje uporablja RivaTuner, katerega uporabljam tudi sam in se se najbolje obnese od vseh. Program najdes na zgoraj omenjenem linku.
Ko imas vse kar potrebujes se lahko lotis navijanja. Navijaj postopoma ram in procesor za 5-10MHz in po vsaki spremembi naredi test v 3Dmark-u. Ce test opravi brez napak lahko navijas naprej. Spremljaj tudi koncni rezultat v 3Dmark ker bos tako najlazje videl koliko si pridobil. Spremjaj tudi temperaturo po koncu testa, ker ko se izvaja test je graficna 100% obremenjena in bos videl koliko se ti segreva grafa pri polni obremenitvi. Ponavljaj postopek dokler se ti ne zacnejo pojavljat kaksna popacenja v 3Dmarku. Prvic ko opazis kaksen crn kvadratek ali pa kaksno cudno piko, ki je prej ni bilo prekini test in odvij rame in procesor za 20MHz. To bo maximum tvoje grafe.
p.s.: ko navijas z RivaTuner-jem nastavis ferkvenco, nato stisnes spodaj gumb Test in sele nato Save. Obkljukan mora biti tudi okvircek Apply overclocking at Windows startup!
Toliko o varnem navijanju
LP
...::: Dolenjska Audio Crew :::...
Eh sej je ne mislim navijat zaradi rezultata v 3D Marku. Moj konkreten problem je da mi kdaj zapase malo poletet v FSX in ker je FSX prokleto pozresna zadeva mi kljub Athlonu X2 6000+ in 8800GTS 512MB ter 2GB rama simulatorcek dela na uboznih 17FPS. Ko pa pristajam in renderira se mestno okolico pa pade na 4-7FPS. In to z graficnimi nastavitvami na 75% maksimuma.
Saj ne pricakujem da bom po navijanju dobil 10FPS vec ker so tu vedno se druge komponente ampak v FSX se vsak FPS pozna.
BTW kako je kaj z X2 proci, kako se jih navija. Ker v mojih cajtih smo barvali mosticke na procu, ko sem si pa ta komp skup dajal je pa jedro skrito . Obstaja kaka varjanta za odklenit mnozilnik ali lahko navijam samo prek FSB? Pa dandanes je se en kup drugih stvari kot naprimer HT bus in podobno. Kje bom dobil najvecje pridobitve, ce zadevscino malo pospesim?
BTW kako je kaj z X2 proci, kako se jih navija. Ker v mojih cajtih smo barvali mosticke na procu, ko sem si pa ta komp skup dajal je pa jedro skrito . Obstaja kaka varjanta za odklenit mnozilnik ali lahko navijam samo prek FSB? Pa dandanes je se en kup drugih stvari kot naprimer HT bus in podobno. Kje bom dobil najvecje pridobitve, ce zadevscino malo pospesim?

Sej se ne grem za rezultat v 3dmarku, gre se za to da vidis ce grafa deluje brez problema na doloceni ferkvenci. Rezultat je samo informativen.
Ja vcasih smo na athlonih in duronih barval L2 mosticke, zdaj pa ko sm jaz mojga athlona x64 navijal je bilo dovolj samo spreminjanje mnozilnika in FSB. kako je pa z X2 proci pa nebi vedel. Preberi si kaksno navijalsko temo na slo-tech-u. Zaklenjenih procesorjev pa na sreco ni vec, saj firme kar tekmujejo gdo bo naredil bolj navijalske komponente
LP
Ja vcasih smo na athlonih in duronih barval L2 mosticke, zdaj pa ko sm jaz mojga athlona x64 navijal je bilo dovolj samo spreminjanje mnozilnika in FSB. kako je pa z X2 proci pa nebi vedel. Preberi si kaksno navijalsko temo na slo-tech-u. Zaklenjenih procesorjev pa na sreco ni vec, saj firme kar tekmujejo gdo bo naredil bolj navijalske komponente
LP
...::: Dolenjska Audio Crew :::...
Mislim da sem resil moj problem zakaj ne morem navit graficne. Nimam priklopljenega tistega kabla za napajanje na graficno. Menda da ce to priklopis potem lahko navijas. Je ze kdo naknadno kupoval ta kabel? Kje bi to dobil? Mlacom?

6 pinski priklop. Pa zmotil sem se in nimam 8800 ampak 8600GTS. Kak zagrizen igricar bo zdaj komentiral da je razlika ogromna... Neceloma naj tudi ne bi delala brez napajanja ampak ji gre kar vredu.
Sem se lotil tudi navijanja procesorja pa me malo omejuje stock hladilnik od AMD-ja. Ko sem bil star 15 let sva s sosolcem navila takrat svezega K7 700Mhz na 1350Mhz (menda da je bil to rekord). Uporabljala sva pa peltierjeve elemente v kombinaciji z vodnim hlajenjem in ogromnim hladilnikom za vodo. Temperature so bile pa prijetnih 5 stopinj celzija nad nico pod obremenitvijo in v minusu v idle.
V planu je bilo da bi predelala se en star hladilnik in imela plinsko hlajenje pa starsi nekako niso bili najbolj navduseni nad cem takim. 
Sem se lotil tudi navijanja procesorja pa me malo omejuje stock hladilnik od AMD-ja. Ko sem bil star 15 let sva s sosolcem navila takrat svezega K7 700Mhz na 1350Mhz (menda da je bil to rekord). Uporabljala sva pa peltierjeve elemente v kombinaciji z vodnim hlajenjem in ogromnim hladilnikom za vodo. Temperature so bile pa prijetnih 5 stopinj celzija nad nico pod obremenitvijo in v minusu v idle.

- Terminator
- Kraj: lj
Samo z vodnim hlajenjem ni mozno ohladiti CPUja na tako nizke temperature. Za to potrebujes zelo mocan Peltierjev element (najin je bil 123W). Hladilna moc je bila kar uredu, samo je problem ker se ena stran res ohladi ko ****, samo pri tem postane druga stran se toliko bolj vroca. In tisto vroco stran je treba shladit z enim ogromnim izmenjevalnikom iz bakra skozi katerega tece voda, ki jo potem hladis v zunanjih hladilnih rebrih, ki so bila v najinem primeru aktivno hlajena z ventilatorji. Nastane pa tudi problem ko enkrat gres na tako nizke temperature, ker je procesor tako hladen in ce bi naenkrat ugasnil napajanje bi se toplota z vroce strani Peltierja prenesla na hladno in bi jedro zaradi razlik v temperaturi pocilo. Zato sva vmes dala tako ploscico, ki je imela izrez za jedro na CPUju in je prevzelo del toplote nase ko si izklopil hlajenje. Ker se tega takrat pri nas ni dobilo sva ga kupila iz Amerike. Imela sva se tak timer, ki je pocasi popuscal tok na peltierju da ni bil prehud toplotni sok in pa vodne pumpice (uporabila sva dve pumpici, ki se uporabljajo za zmerno velike akvarije), ki so bile nastvljene da so krozile vodo se 10 minut ko se je racunalnik izklopil. Dela je bilo v tisto masino vlozenega ogromno, vendar je bil prirastek na frekvenci skoraj 100%. Bilo je pa vse home made, ker kiti takrat se niso bili v nekem hudem razmahu, tisti ki so pa bili so bili pa pregresno dragi (ceprav bi si to lahko moj kolega privoscil, ker ima dobro situiranega oceta), ampak je bilo neko zadoscenje ker je bila vecina stvari dizajnirana z najine strani in potem izdelana pri kakem obrtniku (tisti bakreni blok ki je hladil Peltierja). Ufff sem se razpisal... No, ce bi pa rad kdo se kaj prasal pa kar!