Modre pozicijske luci

Homologacije, zakoni, predpisi
Uporabniški avatar
VIA
Kraj: Mariborsko podzemlje

Odgovor Napisal/-a VIA »

To si pa naredo VELIKO napako da si bek vrgo!Ne bo pa mi frend prineso kr jaz zdaj delam malo pa nic nena vec gor hodim
Slika
Uporabniški avatar
birkoff
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a birkoff »

A jebat ga.. ce sem pa jo gledo.. pa je bila kot celo steklo zlito skup.. nisem vido, da bi se dalo narazen.. :(
Uporabniški avatar
VIA

Odgovor Napisal/-a VIA »

Celo razrezes okrog in okrog z zagico pa narez vzames.Polotas na novo kar se ti zdi da je fuc,potem pa stvarco zalijes z vroco plastiko!In je to to-za vedno kr pol pa ni frke da crkne!!!
Slika
Uporabniški avatar
birkoff

Odgovor Napisal/-a birkoff »

Ja VIA to je dobro vedet.. samo zaj mi se mores en par teh iz nemcije zrihtat, da bom lahko to naredo :) :wink:
Uporabniški avatar
VIA

Odgovor Napisal/-a VIA »

Oki-doki
Slika
Uporabniški avatar
Chip
Moderator
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Chip »

pro2c napisal/-a:
Urby napisal/-a:drgac pa chip varjanta (3 led diode skupi zalotane) sveti ko bog
ja, to sem tudi imel, sam finta je bila, ker je zadea svetila prevec usmerjeno, tako da pred zidom sem imel moder krog...tile cheap ass obi diode pa imajo nekaksen razprsilnik, tako da malce narazen svetijo...

pri smerokazih imas pa "diadem" zarnice (lani krizi dobavil) ki so res lepega videza, le svetijo bolj rumeno, ne oranzno, sam se mi dopadejo. Finta je pa tudi da moras pobrusit eno bunkico (ki sluzi temu da ne zamenjujes tipa zarnic) da jo dobis noter...
Nic vec ozkokotno - zdej dajem notr ovalne-sirokotne :lol:

Chip
Uporabniški avatar
re-volt
Kraj: jesenice

Odgovor Napisal/-a re-volt »

Stvar zakona je popolnoma preprosta... Za koga je rezervirana modra luc? tako je, za vozila s prednostjo... Resilci, gasilci in policaji so edini kateri lahko uporabljajo modre luci (ok pa drzavni zbor sam to je ze druga tema..)
Uporabniški avatar
MDeeJay
Kraj: MARIBOR CITY

Odgovor Napisal/-a MDeeJay »

THE LAW CAN KISS MY NICE LOOKING BLUE ASS OF MY BEAUTIFUL CAR!!!
Če nimam prav naj me nekdo popravi ali izbri?°e moj post!!!
Uporabniški avatar
pro2c

Odgovor Napisal/-a pro2c »

...ja kaj pa so si policaji izbrali modro luc - izbrali bi roza in bi bilo vse v redu :D
Uporabniški avatar
VIA

Odgovor Napisal/-a VIA »

re-volt napisal/-a:Stvar zakona je popolnoma preprosta... Za koga je rezervirana modra luc? tako je, za vozila s prednostjo... Resilci, gasilci in policaji so edini kateri lahko uporabljajo modre luci (ok pa drzavni zbor sam to je ze druga tema..)
Pol pa si dobro precitaj zakon-pa mi povej kje pise da nesmem imet spredaj modre pozicije.
Na ker ga imam ravno pri roki ti malo olajsam delo:
III. VOZILA V PROMETU

Uporaba luci in odsevnikov

54. clen

(1) Vozniki motornih vozil v cestnem prometu morajo uporabljati predpisane luci in odsevnike. Drugi udelezenci morajo uporabljati luci in odsevnike po dolocilih tega zakona.
(2) Z denarno kaznijo 10.000 tolarjev se kaznuje za prekrsek voznik motornega vozila, ki ravna v nasprotju z dolocbo tega clena.
(3) Z denarno kaznijo 5.000 tolarjev se kaznujejo drugi udelezenci v cestnem prometu, ki ravnajo v nasprotju z dolocbo tega clena.

Luci in odsevniki, ki ne smejo biti na vozilu

55. clen

(1) Vozilo ne sme imeti na prednji strani rdece luci in ne rdecega odsevnika, na zadnji strani pa ne bele luci ali belega odsevnika. Navedena dolocba ne velja za luc za vzvratno voznjo, delovni zaromet, luc za osvetlitev registrske tablice in registrsko tablico.
(2) Luci za oznacevanje vozila morajo biti prizgane ves cas, ko so prizgane dolge ali zasencene luci ali meglenke.
(3) Luci in odsevniki med voznjo ne smejo biti zakriti ali umazani.
(4) Z denarno kaznijo 10.000 tolarjev se kaznuje za prekrsek voznik, ki ravna v nasprotju z dolocbami tega clena.
(5) Z denarno kaznijo 5.000 tolarjev se kaznuje za prekrsek voznik, ki ne potrebuje vozniskega dovoljenja, ki ravna v nasprotju s tretjim odstavkom tega clena.

Osvetlitev

56. clen

(1) Ponoci se praviloma vozi z lucmi z dolgim snopom svetlobe. Luci je treba pravocasno zasenciti, ce prihaja nasproti drugo vozilo, organizirana skupina pescev oziroma tirno vozilo ali ce je spredaj vozece vozilo tako blizu, da luci z dolgim snopom svetlobe motijo voznika. Ob zasencenju luci je potrebno prilagoditi hitrost vozila dolzini osvetljenega dela ceste.
(2) Na cesti, osvetljeni s cestno razsvetljavo, in v predoru se ne smejo uporabljati luci z dolgim snopom svetlobe.
(3) Uporaba meglenk je dovoljena le, kadar je vidljivost manjsa od 50 m.
(4) Vozniki motornih vozil morajo tudi podnevi voziti s prizganimi zasencenimi lucmi.
(5) Na voziscu ustavljeno ali parkirano vozilo mora biti ponoci in v pogojih zmanjsane vidljivosti vozila na voziscu osvetljeno z lucmi za oznacevanje vozila. V naseljih zadostuje, da je vozilo osvetljeno z lucmi za oznacevanje vozila na tisti strani vozila, ki je obrnjena proti sredini ceste. Oznacitev vozila ni potrebna, ce je cestna razsvetljava taka, da je vozilo dovolj vidno, ali ce je vozilo na oznacenem parkirnem prostoru.
(6) Z denarno kaznijo 15.000 tolarjev se kaznuje za prekrsek voznik, ki ravna v nasprotju s prvim, ali drugim odstavkom tega clena.
(7) Z denarno kaznijo 10.000 tolarjev se kaznuje za prekrsek voznik, ki ravna v nasprotju s tretjim, ali cetrtim, ali petim odstavkom tega clena.
Z denarno kaznijo 5.000 tolarjev se kaznuje za prekrsek voznik, ki ne potrebuje vozniskega dovoljenja, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega clena.

Dodatni delovni zarometi

57. clen

(1) Dodatni delovni zarometi na vozilu se lahko vklopijo le za osvetlitev delovnega mesta in ne smejo slepiti ali motiti udelezencev v cestnem prometu.
(2) Z denarno kaznijo 15.000 tolarjev se kaznuje za prekrsek voznik, ki ravna v nasprotju z dolocbo tega clena.
(3) Z denarno kaznijo najmanj 150.000 tolarjev se kaznuje za prekrsek pravna oseba ali samostojni podjetnik-posameznik, ki ravna v nasprotju z dolocbo tega clena, odgovorna oseba pa z denarno kaznijo najmanj 15.000 tolarjev.
Slika
Uporabniški avatar
re-volt
Kraj: jesenice

Odgovor Napisal/-a re-volt »

s temu nisi nic dokazou. kot si se vrjetn že v avtošoli uciu so lepo povedal da so modre luci rezervirane za vozila s prednostjo... se pravi jih ne smeš uporabljati. pika.

LP
Matic
Krizi
Kraj: Ljubljanska kotlina

Odgovor Napisal/-a Krizi »

No pa smo tam!
Pred priblizno 14imi dnevi sem se pogovarjal z osebo, ki dela na AMZSju
in mi je rekel takole. Pri nas v sloveniji se ni zakona, ki prepoveduje osvetljevanje vozila oz. podvozja z kakersnokoli barvo. Se pravi tudi rdece osvetljeno podvozje lahko se zaenkrat imamo. Ce pa pride do kaksnega konkretnega srecanja s policaji in ta hoce napisati kazen pa mu je treba jasno in glasno povedati, da more napisati po kateremu zakunu omejuje osvetljevanje nasplosno.
Tu pa se zadeva potem ustavi in v najslabsem primeru napises pritozbo katera pa bo 100% uspela, ker pri nas zakona vsaj o osvetljevanju podvozja se ni!!!
Torej toliko za enkrat, ko izvem kaj vec, pa dam na net.
Haymaker
Kraj: Središče ob Dravi

Re: modre pozicijske

Odgovor Napisal/-a Haymaker »

Tudi meni so na tehnicnem rekli, da ni dovoljeno meti modre pozicije, ampak ker smo znanci, niso komplicirali. S pajkani je pa seveda drugace.
ni nam lahko...
Uporabniški avatar
West_RAP
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a West_RAP »

Wesny
na zacetku sm brau da so zi menjali modre pozicijske kr je biu avto teh. nebrezhiben
meni so tudi menjakli moje rdece sam so jih prasci spizdili :mad:
Fanj se jeb... oz. jemte vsi skupaj!!! :D
Uporabniški avatar
_bordon_
Kraj: Čežarji-koper

Odgovor Napisal/-a _bordon_ »

jaz tudi nisem tehnicnega naredu zaradi modrih poziciskih
Slika
Odgovori