klima megane II

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
weta

Odgovor Napisal/-a weta »

killah bee, moji dosedanji avti, so prekurjen avto bistveno bolje in hitreje ohladili kot zdajsnji megane. to pa sta bila seat toledo in audi 80.

megane ni sposoben pri nad 30 stopinjami zunaj in noter pac posledicno primerno visoko temperaturo, pri eni osebi v avtu (to je zelo pomemben podatek) notranjosti ohladiti v 15 km dolgi voznji. ostala dva pa sta to nalogo odlicno opravila. torej je razlika v kvaliteti klime.

ps...se nikoli nisem imel zdravstvenih tezav zadari uporabe klime v avtu...sem zgoraj opisal kako jo uporabljam.

bruki....tudi tebi verjetno marsikaj ni jasno.

kolikor je meni znano delovanje klime, le ta hladi zrak ob vstopu v kabino in tako klima skrbi za dovajanje hladnega zraka v avto in ne za odvajanje toplote iz avta. pri dovajanju hladnega zraka pa je pomembna temperatura zraka in pretok zraka...ne pomaga zrak z 2 stopinjama in majhnim pretokom, kot tudi ne pomaga zrak z 12 stopinjami in velikim pretokom. ta dva parametra sta seveda povezana s toplotnim sevanjem, ki v avto prehaja iz zunanjosti in segreva notranjost. ce hocem avto ohladiti, mora biti razlika v prid hladnemu zraku.

da se ne bomo natolcevali v nedogled....to temo sem odprl, ker sem zelel pridobiti informacije od ostalih uporabnikov meganov, ker sem sam opazal, da mi klima v novem meganu ne hladi tako ucinkovito kot v mojih prejsnjih avtih ob enakem rezimu uporabe.
prisel sem do zakljucka, da je glede na nekaj izjav uporabnikov klima v meganu res poddimenzionirana, nekaj pa je pac takih, ki verjetno svoje hvalijo, ma magari je zanic. jaz sem objektiven, tudi ce je moje, skritiziram kar ni dobro.
je pa tu se dejstvo, da je pri novem avtu manjkalo 20 % plina v klimi...za mene zelo zaskrbljujoce zaradi varcevanja na strani tovarne. postavi se vprasanje koliko lastnikov novih avtov tega niti ne opazi, ker jim vsi pravijo, da je pri sodobnih avtih pac tako napravljeno, da piha 10, 12 ali celo vec stopinj iz klime in oni veselo svicajo v avtu.

povedati moram se to, da je po dopolnitvi plina v klimi malenkost bolje, se vedno pa bistveno slabse kot v prejsnjih avtih.
Uporabniški avatar
killah bee
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a killah bee »

weta... Ne da hvalim pa ceprav je zanic, sem napisal da ima v avto rezimu malo cudno narejeno, saj piha prevec v noge.

Kot drugo... Ne vem ali se klima kaj razlikuje glede na motor. Meni kot sem rekel, vceraj ko je bilo zunaj zelo vroce, sem avto prizgal, klimo nastavil na 16 seveda v rocnem rezimu in krozenje zraka. Zaprl avto, skadil en cik, se vsedel v avto in odpeljal, aja pa prestavil sem v Auto rezim na 20.

P.S. : avto je bil celi dan na soncu. Zunanjo temperaturo na senzoræku mi je kazalo 40 stopinj.

:)
Uporabniški avatar
Bojci
Kraj: Maribor & skrajni severovzhod Prekmurja

Odgovor Napisal/-a Bojci »

weta, ne dobit napacen pogled na odgovore, ampak nekaj ne more biti v redu.

Mozno, da se klime razlikujejo v meganih glede na velikost motorja, trditi pa ne morem.
Vsi do sedaj so pojamrali, da je slabsa od nekateriha, ampak ne pa tako huda, kot opisujes.

Da je plina manjkalo 20% ob nakupu je skoraj pricakovano. Ko naredijo avto, ta stoji lahko vec mesecev, razen ce imas opremo po narocilu, potem je just-in-time.

Zdaj variant je vec: ali kompresor ne dela kot bi mora, ali je ekspanzijski ventil slab ali pa je prednji hladilnik zabasan.

Ne vem, kako se vklaplja kompresor pri avt. klimi....bo bruki ziher vedel o tem kaj vec povedati. Ker imajo nek variator noter oz. nekaj podobnega.
Slika
weta

jaz imam 1.5 dci 106 km, grandtour

glede razlik v klimi med posameznimi motorji ne vem. vem, da klimi nekaj zagotovo pobere zadek, ker je cel volumen avta vecji pri karavanu.

glede pihanja v avto nacinu...
meni glavnina zraka piha iz armaturke.
avto nacina pa zaradi tega sploh ne uporabljam, ker imam te zracnike zaprte, razen pri ohlajanju avta na mestu, ko me ni v avtu.

zadnjic sem sel na malo daljso pot....ura voznje...pa je delalo kar ok...samo ventilator mora bit na tricetrt, da je zrak prijeten ( to me pa malo moti)
pri voznjah iz sluzbe (15 km) pa ni zeljenega ucinka.

avto je bil narejen oktobra, jaz sem ga kupil decembra...da manjka 20 % plina in da je to normalno, me nihce ne preprica.

mogoce sem res malce siten in zahteven, ma pri novem avtu bi pricakoval, da bo vsaj tako kot pri starem, in ta je hladil dobro.

sedaj bom zadevo se malce spremljal prek poletja, predvsem da ne kje pusca plin, potem bom pa videl kako bo z obiskom servisa. mogoce se bo treba sprijaznit, da je klima bolj sibka. sicer pa je avto zelo dober, meni ustreza tako po opremi, udobju, velikosti, izkoriscenosti prostora itd, tako da ne smem samo pluvati preko renoja. ima tudi veliko svetlih plati ta avto.
SLEPEC

Odgovor Napisal/-a SLEPEC »

weta, prvo kot prvo ne znas uporabljati klime,preberi si kaksno literaturo
-napisal si da imas zaprte srednje zracnike,lih tam prihaja najvec hladnega zraka,pol se pa cudis zakaj svicas,ce ne ves moras imeti vse zracnike odprte
-moje priporocilo ko imas na avto pri segreti notranjosti temperaturo nastimaj na najvisjo st. 26-28 potem pa pocasi znizuj tako da ti ventilator skoz malo piha ali pa izklopi avto in si temperaturo 22in ventilator daj na 2-3 stopnjo pa bos srecen
ko pa pravis da kolima ni bila do konca nafilana,to pa zaradi varnosti preobremenjenosti sistema,saj tudi zdaj nimas 100% nafilano,aparatura ze pokaze v resnici paje med 70-90%,pozanimaj se pri tistih ki filajo klime
weta

slepec, klimo znam uporabljati in ce mi je v prejsnjih avtih tako delalo bi moralo tudi v tem.

ce bi bral moje poste bi vedel, da klime v avto nacinu med voznjo ne uporabljam. zrak pa si vedno usmerjam v noge in na vetrobransko steklo.

glede nestavljene temperature....zal imam stalno na 15 stopinj, in ventilator na tricetrt (pac nimam stopenj) ker pac klima ze tako avta ne shladi, ker nima moci.

glede polnjenja klime...odstotke sem sam izracunal....po izpisku aparature pa je bilo pred ponjenjem v njej 420 gramov plina, napolnili pa so 550 gramov. torej nekaj ni bilo v redu.
Uporabniški avatar
Bojci

si poskusil v avtomatskem nacinu shladit avto?

Je pa res, da je zaradi grandtour verzije cas ohlajanja krajsi.
Plus tega je pomembno, da avto na zeleno temperaturo spravis z notranjim krozenjem ventilacije. Avtomatski nacin recimo sam preklaplja, da cimprej pride do zelene temperature.

Edino ne vem, ce se da pri meganu nastavit notranje krozenje, ali to deluje samo v automatskem rezimu.
Slika
Uporabniški avatar
killah bee

Da se nastimat notranje krozenje brez auto nacina :)

Sicer sem pa na bosanskem forumu gledal en topik, kjer se je en tud pritozeval nad slabo klimo. Vse kar je naredil je, da je menjal filter kabine, ki se nahaja nekje pod armaturno plosco. Tega ti na servisu pomoje ne gredo delat, ker je potrebno nekaj avta razkopat oz. notranjosti.

Filter je imel popolnoma crn in ko ga je zamenjal je napisal, da klima sada radi ko luda :wink:

Bom pa en topik tukaj odprl z opisom in slikami, ce se bo avtor teme tam strinjal, da jo objavim tukaj 8)
Uporabniški avatar
Bojci

servis klime je ali majhen ali veliki...pri obeh se mora menjat mikrofilter.
Pri velikem se menja edino se olje v kompresorju pa mogoce tesnjenost sistema, vse ostalo pa pri majhnem servisu.
Slika
Uporabniški avatar
killah bee

Tukaj je sedaj link do teme na forumu:

http://www.renault-klub.si/forum/viewto ... 769#248769
FBR

Odgovor Napisal/-a FBR »

Filter je na sovoznikovi strani za tistim velikim predalom... 5min dela da ga dobis ven...
lazo23

Odgovor Napisal/-a lazo23 »

Pa ne sej ni treba tok razkopavat avta da zamenjas mikro filtr, tisti ki so to pocenjal veckrat je za njih to mala malica, men priznam ni slo nikakor :) in sem nesu kolegu domov kateri dela na renault servisu in haha neboste verjeli nevem ce ni blo 30 sekund in je bil filtr na svojem mestu, sam hladi pa isto kot prej :(...
Uporabniški avatar
RS-sport
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a RS-sport »

lazo23 napisal/-a:Pa ne sej ni treba tok razkopavat avta da zamenjas mikro filtr, tisti ki so to pocenjal veckrat je za njih to mala malica, men priznam ni slo nikakor :) in sem nesu kolegu domov kateri dela na renault servisu in haha neboste verjeli nevem ce ni blo 30 sekund in je bil filtr na svojem mestu, sam hladi pa isto kot prej :(...
tocno tako :wink:
RS-sport
piksna

Odgovor Napisal/-a piksna »

weta napisal/-a:ce bi bral moje poste bi vedel, da klime v avto nacinu med voznjo ne uporabljam. zrak pa si vedno usmerjam v noge in na vetrobransko steklo.
Ce tko uporabljas klimo nic cudnega, da ti ne shladi. Ce jo jaz tako kot ti pravis vklopim v laguni mi tud noce shladit. Ce jo pa dam na avto je pa shlajeno po cca 5 km pa je lahko zunanja cez 30.
Res da v zacetku piha samo iz armature, takoj ko se pa malo shladi pa preklopi tudi na noge in vetrobransko steklo.
Aja pa se nikoli nisem imel zdravstvenih tezav zaradi klime. Nastelano imam pa zmeraj na 21
Clio II 1.4 RT
Laguna II Grandtour 1.9 dci 88kW DYNAMIQUE-Navi
Odgovori