Servis klime

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
anyy
Kraj: Hoče

Servis klime

Odgovor Napisal/-a anyy »

En lep pozdrav!

Mene zanima kje v Mariboru ali v okolici je kaksen dober serviser avto klim.

Moram si namrec dati menjati filter kabine, ker so prejsnji lastniki najverjetneje bili kadilci, mi ko vklopim klimo ful zasmrdi po cikih. Ker pa tudi nevem kdaj je bila klima nazadnje servisirana, bom jo dala na novo pregledat, napolnit in dezinficirat.

Pa se nekaj. Kaj se klima pregleda oz. napolni pri rednem servisu (120 000 )? Ker nekateri mi pravijo da ja, drugi da ne, tak da resnicno vec nevem.
Renault Laguna Grandtour 1.9dci priv.lux l.04
iro

Odgovor Napisal/-a iro »

Filter menjaj sam, klima se pa servisira ce ne hladi vredu.
FastDay
Kraj: Semič

Odgovor Napisal/-a FastDay »

Klimo se naj bi polnila nekje na 4 leta ...ene zdrzijo malo vec druge malo manj ...ni pa to pravilo .....filter jst na svojmu menjam enkrat na leto ....letos sem pa nabavu se un sprej ki ga spomocjo drobne cevi skozi reze razprsis po sistemu cevi za prezracevanje ....posledica je da ne zasmrdi ko se vklopi klima ali prezracevalni sistem .....sprej je okoli 20eur na servisu..... filter pride okoli 15eur .... polnenje klime pa okoli 50 eur pozanimaj se na Renault servisu koliko te bo prislo ce oni vseskupaj naredijo ker majo zdej akcijo "Kdor vzdrzuje ta ne vzdihuje" :a2_grinn
Uporabniški avatar
robertp
Kraj: Vodice

Odgovor Napisal/-a robertp »

FastDay napisal/-a:Klimo se naj bi polnila nekje na 4 leta ...ene zdrzijo malo vec druge malo manj ...ni pa to pravilo .....filter jst na svojmu menjam enkrat na leto ....letos sem pa nabavu se un sprej ki ga spomocjo drobne cevi skozi reze razprsis po sistemu cevi za prezracevanje ....posledica je da ne zasmrdi ko se vklopi klima ali prezracevalni sistem .....sprej je okoli 20eur na servisu..... filter pride okoli 15eur .... polnenje klime pa okoli 50 eur pozanimaj se na Renault servisu koliko te bo prislo ce oni vseskupaj naredijo ker majo zdej akcijo "Kdor vzdrzuje ta ne vzdihuje" :a2_grinn
Malo si brcnil v temo... Klima sistem v avtu uporablja tudi gumaste cevi, ki pa so porozne, tako da po 4 letih v vecini primerov ni vec dovolj plina.... Plin se kontrolira na 2 leti, susilni filter se menja na 4 leta...
Sicer je pa dobra tema o tem na Alter forumu...
http://www.alter.si/tabla/showflat.php/ ... /vc/1/nt/4
Skromnost je lepa čednost. Pozabite jo. Čimprej.
iro

Odgovor Napisal/-a iro »

Pretiravate s temi servisi klim. Rihtas ko zacne slabse hladit.
FastDay
Kraj: Semič

Odgovor Napisal/-a FastDay »

robertp napisal/-a:
FastDay napisal/-a:Klimo se naj bi polnila nekje na 4 leta ...ene zdrzijo malo vec druge malo manj ...ni pa to pravilo .....filter jst na svojmu menjam enkrat na leto ....letos sem pa nabavu se un sprej ki ga spomocjo drobne cevi skozi reze razprsis po sistemu cevi za prezracevanje ....posledica je da ne zasmrdi ko se vklopi klima ali prezracevalni sistem .....sprej je okoli 20eur na servisu..... filter pride okoli 15eur .... polnenje klime pa okoli 50 eur pozanimaj se na Renault servisu koliko te bo prislo ce oni vseskupaj naredijo ker majo zdej akcijo "Kdor vzdrzuje ta ne vzdihuje" :a2_grinn
Malo si brcnil v temo... Klima sistem v avtu uporablja tudi gumaste cevi, ki pa so porozne, tako da po 4 letih v vecini primerov ni vec dovolj plina.... Plin se kontrolira na 2 leti, susilni filter se menja na 4 leta...
Sicer je pa dobra tema o tem na Alter forumu...
http://www.alter.si/tabla/showflat.php/ ... 0/fpart/1/

vc/1/nt/4
Hm zanimivo ....pol ocitno ma megan jeklene ...ker ze 6 let ni nihce filu klime pa seskoz hladi ......na mojmu cliotu tud ni opaziti slabsega hlajenja pa je dal tud ze ene tri poletja skoz ......na Renault servisu je pa sam serviser ki tam dela (TPV) dejal da se naj bi klima filala na 4 leta ...ali po potrebi prej ali kasneje ....tko da ti kar brci v temo kjer koli ze bos ...jst sm sam povedu informacije ki sem jih dobil na servisu ....ce pa ti mislis da si bolsi majster .....pa tud prov ..jst jo bom filu ko bo crknla :wink:
Lipe

Odgovor Napisal/-a Lipe »

iro napisal/-a:Pretiravate s temi servisi klim. Rihtas ko zacne slabse hladit.
Tocno tako. Moja dela brezhibno ze osem let - originalno polnjena. Vecna pa ne bo, ce jo servisiras al pa ne.
Vede?ć
Uporabniški avatar
Bojci
Kraj: Maribor & skrajni severovzhod Prekmurja

Odgovor Napisal/-a Bojci »

Ni res, fantje...
Klima potrebuje vzdrzevanje. Zato pa je vedno in znovic panika, ko klima ne dela. Zal ljudje ne vejo, kaj klima sploh je.

Klima naprava je grajena iz kompresorja, hladilnika, uparjalnika in cevi (pa se drobnarije). In klima naprava ne hladi prostora, ampak odvzema toploto iz notranjosti v zunanjost. Podobno kot hisne klime, hlazilniki in zamrzovalniki in revezibilne toplotne crpalke.

Kako deluje?
Deluje po principu zaprtega termodinamicnega sistema, kjer igrajo glavno vlogo tlak, temperatura in volumen ter seveda medij - plin. Kompresor stiska plin dolocene temperature na visji tlak, s tem raste temperatura na skoraj 100°C. Ta temperatura se odvaja preko hladilnika, namescenega pred hladilnikom za hlajenje motorja. Pomembno pri tem je, da je ta hladilnik vedno cist, saj se preko umazanega slabo odvaja v okolico. Je ze velikokrat bil samo to vzrok. Ohlajen plin gre preko ekspanzijskega ventila do izparilnika in ker se na njem nenadno poveca volumen, tlak hitro pade, s tem pa tudi temperatura, ki pade na skoraj 0°C. Preko izparilnika krozi zrak iz zunanjosti ali notranjosti avta, ki je predhodno filtriran z mikrofiltrom. To je scitnik za izparilnika, da se umazanija ne naveze izparilnika, ta pa ne bi mogel konzumirati toploto. Segret plin nizkega tlaka spet gre do kompresorja in stvar tako tece naprej.

Kompresor je pa kot batni motorcek, ima noter olje, ki se s casom strosi. Tudi v plinu je dodano olje, ki maze ventile v kompresorju.

Ce klima ne dela, je mozno naslednje:

1. Mikrofilter zastopan in ne prepusca zadostnega pretoka zraka. Toplota se ne more odvesti iz kabine ven.
2. Hladilnik zastopan in ne more odvajati toplote v okolico. V tem primeru najbolj trpi kompresor, plin visjega tlaka dosece veliko visje temperature, tlak se se bolj veca, moznost izgube plina se poveca.
3. Ekspanzijski ventil....ce pusca plin, je velika verjetnost, da tam.
4. Kompresor glasen: treba menjati olje v kompresorju.
5. Plin napolniti vedno do priporocanega tlaka in nic vec. Tlak v sistemu ne sme hitro padati, ce hitro pada, nekje pusca. Priporoca se zamenjava plina. To pa zgolj zato, da se doda nov plin, ki ima dodano novo olje za mazanje ventilov v kompresorju.

Visja je temperatura okolice, tezje je ohladiti prostor. Zato vroco notranjost najprej prezracite , da se temperatura skoraj izenaci z okolico, sele nato vklopite klimo. Ce bi takoj vklopili, bi preobremeni vse komponente klimatske naprave, kar poveca moznost okvar.

anyy: Ce si clan pri AMZS, mislim, da je servis cenejsi kot kje drugje. Pa vcasih je v Melju bil en dokaj poceni...tam cisto na koncu, pa potem desno.

Pa pazite se teh serviserjev: Vcasih samo pumpajo plin noter in to je vse za 50 eur. Veliki servis klime vkljucuje zamenjava mikrofiltra, ciscenje hladilnika, izpraznitev in ponovno filanje plina, preizkus tesnenja in menjava olja v kompresorju.
Malo servis klime pa se preveri plin, mikrofilter menja obvezno, ciscenje hladilnika in preizkus tesnenja.

Mali servis bi moral biti vsako leto, veliki pa na 3 - 4 leta.

Mozno, da sem kaj mimo brcnil, tako da javite.
Slika
Uporabniški avatar
anyy

No da vam sporocim. Klima je sedaj porihtana in dela s polno paro. Servis me niti ni priso tak drago kot sem prvo mislila da bo. Upam samo, da so naredili vredu. Servisirala pa sem jo v TrgoAvto na Trzaski pri OBIi-ju

Opis del:

-izpraznitev in ponovno polnjenje
-menjava olja v kompresorju
-barvilo in preizkus tesnjenja
-filter kabine
-ciscenje oz.dezinfekcija
-delo
---------------------------------------
skupaj: 64,35eur

Naj se napisem tudi to, da je bil filter tak zabasan in umazan, polno praha in insektov, tak da se sploh cudno da je kaj pihalo skozi oziroma da je zrak krozil. Se serviser ni mogel vrjeti, te si mislite kaki je bil in sploh ni cudno, da je meni v avtu tak smrdelo.
Sedaj mi pa tak lepo sveze disi.
Uporabniški avatar
Bojci

torej veliki servis
in sem kar presenecen nad ceno in opravljenimi storitvami.
Slika
Uporabniški avatar
anyy

Saj jaz sem bla tudi presenecena nad ceno, ker sem povsot povprasevala pa je bil drazji sam mali servis klime ali kak se ze rece. Pa se popust sem dobila, tak da je vcasih fajn, da si zenska.
Uporabniški avatar
Bojci

koliko casa so delali?
Da vidim postavke.. :D

Ja, zenske imate velikokrat pri opravilih glede avta privilegije... :roll: :wink:
Slika
Uporabniški avatar
anyy

1,5 ure je bilo receno da bojo delali. Na racunu pa imam napisano 20,000 tc kaj pac ze pomeni
Odgovori