TEMNA STEKLA in POLICAJI

Homologacije, zakoni, predpisi
Krizi
Kraj: Ljubljanska kotlina

TEMNA STEKLA in POLICAJI

Odgovor Napisal/-a Krizi »

Ravno vceraj sem imel opravka z Policijsko patruljo.

No stvar je bila sledeca:
Ravno zelim speljati iz parkirisca nakar se pripelje mimo policijska patrulja.
Brez strahu zapeljem na cestisce seveda v smeri za policajem, saj sem bil v isto smer tudi sam namenjen.
Po stotih metrih se prizgejo lucke policijske patrulje in seveda mi je bilo takoj jasno, saj je avto zares v celotni predelan.
Pregleda mi vse, homologacija je bila popolna, pri steklih pa se je zataknilo.
Homologacija je bila izdana v novembru mesecu leta 2007, Policaj sam pa mi je trdil, da so sprednja stekla prezatemnjena.

Poklical sem proizvajalca in monterja, se pozanimal, ce mi je dal dejansko folijo na avto, se pravi tisto folijo temno, ki je bila dovoljena spredaj in seveda potem zadnje tri v isti procentni meri. Odgovor sem dobil nazaj da je bila stvar 100% izdelana s predpisi in sedaj se pojavlja vprasanje o problemu?!?

Bi morali sprednjo folijo s 1.1.2008 odlepiti iz sprednjih stekel dol ali ostane, ker je bila HOMOLOGACIJA narejena v letu 2007?

Odgovor vam zaupam zvecer, ko pridem iz LPPja. Tja se grem namrec pozanimati ravno danes.

LP ;)
...prej bo dala, prej bo frej...

Ni vazno al je mucek ali pesek... Vazno, da je mesek... :D

Ponosni clan Reno kluba Slovenija
Uporabniški avatar
Doctor DJ
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Doctor DJ »

folije ne rabis trgat iz avta

to pa zato ker zakoni NE veljajo za nazaj!

ker ce pa pride do tega potem se lahko sono zahteva povrnitev stroskov temnenja in homologacije!

lp
Uporabniški avatar
ZZ-717
Kraj: Ljubljana - Šentvid

Odgovor Napisal/-a ZZ-717 »

ja kaj si pol uredil s polcaji :shock: :shock:
Slika
Uporabniški avatar
Stupo
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Stupo »

Potem tudi cez tehnicni pregled nebi prisel, ce nebi bila ta homologacija vec veljavna. :?
Slika
jurcek3
Kraj: ljubljana

Odgovor Napisal/-a jurcek3 »

polcaji ne morjo nc kle pametvat, lahko te poslejo samo na tehnicnega da ti pregledajo prepustnost folije, drgac pa nisi edini s temi problemi, ker se zaradi neznanja zakonou katere bi morali policaji vedeti, dogaja....
drugacna zgodba je pa ce mas originalno tonirana stekla in cez folijo, pol si pa ti kle krsitelj :)
Uporabniški avatar
rambo
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a rambo »

Doctor DJ napisal/-a:folije ne rabis trgat iz avta

to pa zato ker zakoni NE veljajo za nazaj!

ker ce pa pride do tega potem se lahko sono zahteva povrnitev stroskov temnenja in homologacije!

lp
do da zakoni neveljajo za nazaj se ne strinjam
ker lahko delajo skoraj vse kar sem jim zahoce
sam sem imel ta primer amapk ne o homologaciji :roll: :roll: :roll: :roll:
Renault Laguna Monaco GP 2.0t-NAPRODAJ-FOR SALE
Renault Megane Coupe 2.0 16V L96 - SOLD
clio 1.4 RT letnik 95 BUHTL - SOLD
jurcek3

ja glede prepustnost folije, pa ni res kar si povedu, edin ce si temnil pri nekomu x, pri avtomobilih z minimalno toniranim steklom + folija ni nobene prekoracitve od meje dovoljenjega :wink:

dada, ce je zakon tak potem je tud morilec nedolzen od 1.1.08 :D
jurcek3

kdo ti je pa temnil ce ni skrivnost? perimund? dr glass? al kaksen drug, k mors vedt da majo te folijo razlicno prepustnost, recimo jst mam tonirana stekla, pa mam spredaj dost svetlejso folijo kot nekdo ki je drugje temnil , tko da kot je ze nekdo zgoraj povedal, ce ne stima tko k more, ti mora tisti k ti je temnil vrniti denar, ker ti je on dal potrdilo o ustreznosti. vem pa tud da bomo mel se dost problemou na cesti zaradi tega nejasnega zakona :(
jurcek3

to sta ble mislene spredne stranske sipe, sam k se rece spredne sipe bi lohka blo se samoumevno da sta to stranski sipi :wink:
Uporabniški avatar
dete
Kraj: okolica Velikih Lašč

Odgovor Napisal/-a dete »

bam88 napisal/-a:kje hudica si prebral da sem napisal da mam temnjene sprednje sipe? povedov sm da sm reku bedaku na lpp naj mi za foro zmer prepustnost na sipi ktera je brez folije.. in tam je nameru premalo prepustnosti.
on je tebi zmeru propustnost sprednjih sip (brez folije) in je ugotovu, da so pretemne, ce te prov razumem :?:

koliko pa je pokazala naprava :?:
Uporabniški avatar
Svamca
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a Svamca »

Sj jih jest tud nezastopm, kako ti lahko zmeri na cisto prozorni sipi brez kaksne koli folije da je pretemna??? WTF
Glede tega nouga zakona da se nesme temnit prednjih stranskis sip, je mene cisto minilo da bi dajal temniti sipe, pa da mas pol se pizdarije na Lpp-ju, kot naprimer Bam88.

Lp
RENAULT 5 1.4e RT
RENAULT 19 16V
Uporabniški avatar
dete

da ne bom se enkrat casa izgubljou, sm samo prekopirou iz teme, ki je pod styligom:

kot sm pa obljubu sta sla pred cca. 1 tednom na LPP (brat s Cliom II, letnik 2005 in pa ClioYo II s svojim Cliom, ki ima za zatemnjena stekla in sicer po starem zakonu)
tam sm se dogovoril z g. Zajcem, da bo pomeril propustnost sprednjih stranskih stekel z njihovo napravo in tako je tudi bilo

serijsko tonirana stekla; bratov Clio II: 25% temna (75% propustnost svetlobe)

serijsko tonirana stekla + naleplejena folija, uporabnik CliYo II: 32% zatemnjena (68 % propustnost), torej 2% prevec temna stekla
folija, ki je nalepljena naj bi zatemnila stekla 10% (stari zakon), naprava pa je pokazala, da jih je le 7%, torej tudi te folije ki so se dajale na avto dejansko niso zatemnile toliko kot bi lahko

sam po tem merjenju sklepam, da lahko nalimas folijo ki ti zatemni stekla za dodatnih 5% (bolje kot nic), pa imas se vedno dovoljeno propustnost svetlobe in ne rabis nic homologirat

zdej je samo vprasanje, kje tako folijo dobit, da bo res ustreznih karakteristik

zdej me pa malo bega, kako je lahko sipa od R5 temnejsa od Clio-tove (v obeh primerih serijsko tonirani brez folij) :?:
Uporabniški avatar
dete

sej 80% propustnost je dalec od prepovedane

u bistvu bi potemtakem lahko dau gor tako folijo, k jo ima jest ali pa CliYo II (imava enako), pa mi nebi blo treba homologirat 8)

ne po prejsnjem in ne po sedaj veljavnem zakonu :D
jurcek3

sam mors razumet da je vec vrst folij, tako da je zlo odvisn kje je kdo temnil ker ne uporablajo vsi od istega proizvajalca folije...
Uporabniški avatar
kripo
Kraj: Schkofia Lokka

Odgovor Napisal/-a kripo »

Imate odprtih vec tem o temnenju stekel, pa prpopam svoj komentar kar sem:

prepustnost navadne prosojne folije, za shranjevanje A4 listov je 15%!!! V bistvu veliko, zatemni pa nic ne :(

Pol pa d ase odgovorim tistim, ki ste temnili tudi prednja stekla in to "homologirali" :lilangel:

Ker se je takrat dalo izigrati zakon (na LPP niso preverjali skladnost dokumenta z dejanskim stanjem na avtu) ste sli na LPP brez problemov skozi.

Naslednji zakon je pravil, da se ne sme prednjih stranskih temniti. Trenutno veljaven pravi, da se jih sme temniti do 30%. V kratkem naj bi prisel nov zakon, ki bo spet dovoljeval temniti vec kot 30% za prednje stranske in pa tudi vetrobransko.

Ce pa vas v tem casu dobi policist, ki vas napoti na izredni tehnicni pregled in tam ugotovijo, da dejansko stanje ne odgovarja trenutnemu zakonu, ste ga fantje :fist: Zakaj? Zato, ker ce bi vase dejasnko stanje odgovarjalo tistemu, kar ste takrat homologirali, ne bi bilo problemov. Tisti pa, ki ste zakon izigrali in homologirali eno, dejansko stanje je pa drugacno, boste pa placali. Najprej folije dol potrgali, pol pa se placali.

Ze res, da zakoni ne veljajo za nazaj (razen kadar gre stranki v prid) ampak ker je slo za izigravanje zakona, bo se kako veljalo ;) Navsezadnje bi lahko dal homologirati po pravilih, potem pa naknadno v delavnico, temnil se prednja stekla in bi bilo kao ok. Ne, ne :smt047

Po trenutnem zakonu se prednja stranska sicer sme temniti, vendar za tako malo, da tega ne bo nihce delal. Se niti ne pozna.

Aja, pa se nekaj. Cetudi nimate nobene folije nalepljene na steklu, so le ta TONIRANA!! Razen ce imate avto izpred 20+ let! Vsako steklo je tonirano tam nekje med 7 in 12%!

peace, brothers :smt049
Odgovori