TURBINA???

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
FBR

TURBINA???

Odgovor Napisal/-a FBR »

POZDRAV!

Imam sledec problem na meganu II, 1.9 dci, l.2003

Avto mi je zacel najprej malo vec pit na AC in slisalo se je kot bi nekje puscal zrak.

Naslednji dan se grem se malo zapeljat in sprobat in opazim, da je zacelo ze bolj piskat (nad 2.000 obrati cim se turbina vklopi).

Peljem do pooblascenega serviserja in mi takoj rece, da je sla turbina in naj si jo zrihtam.

Ok. Poklicem firmo v lj se zmenimo, da jo prinesem. Me poklicejo da je str. tak in tak, ter da bo v enem dnevu zrihtana. Super. Pridem naslednji dan, placam in se odpeljem domov.

Zmontiramo turbino nazaj, zamenjam olje in filter. Vzgemo, se gremo peljat in glej ga zlomka, zvok se je spet zacel pojavljat.
------------------------------

Mozno je, da so turibno slabo popravili, a dvomim, ker bi mi povedali, da jo ne morejo popravit in bi pri njih vzel drugo. Tako, da sumim, da mi nekje pusca zrak ali pa je nekje nekaj zamaseno.

Kako bi najlazje pogruntal kaj je narobe?
Je imel kdo ze tak problem? Bral sem sicer nekaj o intercoolerju, ki ga je raztegnilo, a kako vem ce ga je meni?
Ideje?

Hvala in LP.
Uporabniški avatar
Tommy30
Kraj: Domzale

Re: TURBINA???

Odgovor Napisal/-a Tommy30 »

FBR napisal/-a:POZDRAV!

Imam sledec problem na meganu II, 1.9 dci, l.2003

Avto mi je zacel najprej malo vec pit na AC in slisalo se je kot bi nekje puscal zrak.

Naslednji dan se grem se malo zapeljat in sprobat in opazim, da je zacelo ze bolj piskat (nad 2.000 obrati cim se turbina vklopi).

Peljem do pooblascenega serviserja in mi takoj rece, da je sla turbina in naj si jo zrihtam.

Ok. Poklicem firmo v lj se zmenimo, da jo prinesem. Me poklicejo da je str. tak in tak, ter da bo v enem dnevu zrihtana. Super. Pridem naslednji dan, placam in se odpeljem domov.

Zmontiramo turbino nazaj, zamenjam olje in filter. Vzgemo, se gremo peljat in glej ga zlomka, zvok se je spet zacel pojavljat.
------------------------------

Mozno je, da so turibno slabo popravili, a dvomim, ker bi mi povedali, da jo ne morejo popravit in bi pri njih vzel drugo. Tako, da sumim, da mi nekje pusca zrak ali pa je nekje nekaj zamaseno.

Kako bi najlazje pogruntal kaj je narobe?
Je imel kdo ze tak problem? Bral sem sicer nekaj o intercoolerju, ki ga je raztegnilo, a kako vem ce ga je meni?
Ideje?

Hvala in LP.
Jaz sem imel isti problem in ga resil za cca 30 eur.
Cev od Intercoolerja do turbine je zaradi starosti postala malo trsa in je na spoju zacela malo puscat. Najprej sem zategnil rozeto nato pa sem kupil drugo cev in zadeva je bila resena.......
GOLF VI. 1.2 TSI + 2.0 TDI
FBR

Odgovor Napisal/-a FBR »

@Tommy28:

A mi lahko poves simptome, ki si jih imel.

Torej ne cev od intercoolerja do sesalnega kolektroja ampak od turbota do IC-ja?!?? In kako si to pogruntal?????
Uporabniški avatar
Tommy30

FBR napisal/-a:@Tommy28:

A mi lahko poves simptome, ki si jih imel.

Torej ne cev od intercoolerja do sesalnega kolektroja ampak od turbota do IC-ja?!?? In kako si to pogruntal?????
Zacel je zvizgat ko je turbina obrnila.
Cez nekaj casa mi je pa odtrgal cev na spoju in se je pokadil za avtom ko prasica. ( dimna zavesa, avto pa ni sel nikamor, pa cudn je ropotal )
Seveda sem takoj ustavil ob cesti ( hvala bogu je bil dan ) in pogledal v motorni prostor. Takoj sem opazil sneto cev, zacasno pa sem selno malo prestavil in na novo zategnil, pa je blo cca 1 mesec uredu, po tem pa sem se kpl cevi zamenjal - je pa to gumi cev, malo narebrena na spoju, cez pa pride se selna, taka k se da zategovat z izvijacem, uglavnem vse lahko uredis sam.
Uporabniški avatar
Tommy30

Aja sta pa dve cevi iz IC - ja ki gresta proti sesalnem kolektorju in posledicno turbini - problem je bil le na eni cevi.
FBR

Odgovor Napisal/-a FBR »

Ja. Ena odpira loputo za zrak (mala cevka (vakuum?)) druga je pa velika in je dejanski dotok zraka od IC-ja do kolektorja. Torej ce je sla je sla ta velika.

Problem je v tem, ker jaz nimam casa, da bi se vozil in cakal, ce mi bo cev vn vrglo... Edino kar lahko naredim je to, da sam na roke zategnem.

Za IC pa noben ne ve, ker baje so serije do leta 03 imele svoh stene in ga je raztegovalo in pogojno je spustil.
Uporabniški avatar
Mr.B

Odgovor Napisal/-a Mr.B »

Ce se ti pojavlja podoben zvok, kakor da bi spustil zrak iz zracne blazine, je definitivno pocen intercooler. Govorim ti iz lastnih izusenj...

In res je glede ojacitve intercoolerja. Jaz sem imel se original staro verzijo (l. 2001), sedaj pa imam novega, ta pa ima dva dodatna trakova za ojacitev.

SIcer se bo stvar samo slabsala, zato ga cimprej menjaj.

p.s.: tistemu, ki te je nasral zaradi turbine, pa izstavi racun ...hehe.
l.p., Mr. B
FBR

Odgovor Napisal/-a FBR »

Sej pravim. Za turbino, ce ni kriva, se se najmanj sekiram. Vsaj vem kaj vozim, glede na to, da sem rabljen avto kupil, plus tega pa bo zdaj verjetno zdrzala vsaj se kksnih 100 kkm in vec.

Kako bi lahko sprobal ce je IC. Ker za cevi je dokaj simple nacin jih zategovat in pogledat v kaksnem stanju so, IC pa sem ze nekaj gledal in bi rabil celotno sprednjo masko dobit dol, kar pa glih ni na izi ali pa pac ne vem kako bi se ga dobilo.
------------------------

Kar se pa zvoka tice. Najprej je bilo res, kot bi zrak nekje puscal, kasneje je ze bolj piskalo. Sej veste. Zdle zvok opisovat je zelo nehvalezno delo.
Uporabniški avatar
Mr.B

Meni je zaradi okvare IC tudi valil dim iz izpuha. Gre namrec za to, da motor ne dobi dovolj zraka (polnjenje cilindrov z gorivom pa je normalno ob danih pogojih), zato izgorevanje ni popolno - tako se pojavi mocno dimljenje. Probaj malo dodajat gas med voznjo, pa poglej nazaj.

Glede na to, kar si napisal je po mojem mnenju je sigurno IC. Ce pa si skepticen, pojdi se do kaksnega mehanika po drugo mnenje - saj to ne stane nic :wink:
l.p., Mr. B
FBR

Odgovor Napisal/-a FBR »

Hm hm... da bi vidu, da dela dimno zaveso glih ne.

Tko, da ne vem. Skor se zmeri bolj cevi sumim.
Bom danes jih bolj zategnil in probal.
Sranje je samo to, ker je dost mrzlo in rabis 10 min prej avto ogrevat, da ga lahko pol do konca stisnes. To pol pa traja, da sprobavas.
Uporabniški avatar
sligi

Odgovor Napisal/-a sligi »

ce je postavitev hladilnikov ista kot pri laguni vidis da je IC ta srednji hladilnik in ce vidis da zgornji rob ni vec raven torej je na sredini privzdignjen pol je napihnjen , vidi se tudi ce ima tri ojacitvene pasove, so cca 10 mm siroki, ce jih ima potem je ze novejsi tip ki pa dvomim da se je napihnil.
se pa IC tudi s spodnje strani isto napihne, in pri meni na laguni je prav spodaj pocil, ampak je bla prav majhna luknjica, opazil pa sem ker je pritisk spricnil nekaj olja ven ki se itak nabere v IC tako da sem opazil mastno na sprednjem hladilniku klime.! Seveda dokler je prav majhna luknjica ti avto nic ne kadi pa tudi zvok piskanja se je slisal komaj pri visokih obratih.!

upam da sem pomagal.
FBR

Odgovor Napisal/-a FBR »

Je spredaj spodaj je. Samo je tesko videt, ker ga sprednja maska v celoti zakrije.

Ja, je se ta stari, ker nima crnih pasov.

Bom vse probal se enkrat pregledat.
FBR

Odgovor Napisal/-a FBR »

Ja, zgleda da je cev do intercoolerja sla, ker je nekaj povita in zgleda, da je bil avto prej mal pocen in so samo za silo zaflikal.

Zdej moram dat celo sprednjo masko dol, da bom lahko vse vidu kaj in kako.
Uporabniški avatar
Mr.B

Ce imas moznost, malo poslikaj postopek :D
l.p., Mr. B
Uporabniški avatar
CliYo II

Odgovor Napisal/-a CliYo II »

FBR napisal/-a:Ja, zgleda da je cev do intercoolerja sla, ker je nekaj povita in zgleda, da je bil avto prej mal pocen in so samo za silo zaflikal.

Zdej moram dat celo sprednjo masko dol, da bom lahko vse vidu kaj in kako.
te cevi so ponavadi ze serijsko povite...
prepricaj se ali je res cev da se ne bos na****u...
Odgovori