razlika med dejanskimi in prevozeni kilometri
razlika med dejanskimi in prevozeni kilometri
Opazil sem da mi prihaja do razlike med prevozenimi kilometri po stevcu in dejanski kilometri. Zadevo sem preveril z navigacijo in se mi pojavi razlika nekje 7% , to pomeni da mi na stevcu pokaze vec, posledicno mi tudi kaze vecjo hitrost nekje do 15%. Imam pa megana 2006 letnik. Zanima me zakaj se pojavlja taka razlika, ali se da ta zadeva nastelat oz, nevem, mislim da to ni normalno! Edini kar je lahko razlog je ta da imam zimske gume 185/65/15 in ne 195/65/15 kot bi moralo biti! Prosim za nasvete!!
A ne noR19 napisal/-a:moj post spreglejte vendar mislim da bo kr stevc tocnejsi kot neki sateliti odaljeni 300000km od avta
Avtomobilski stevci ze po defaultu lazejo.
Pri dimenziji 185/65/15 kaze stevec drugace kot pri 195/65/15.
Se pravi 2 stevilka v dimenziji pomeni % sirine gume - 1. stevilke, sedaj pa izracunaj razliko - koliko cm opravi gume z enim obratom s to gumo in koliko z vecjo gumo.
Po moji logiki je razlika ravno v tem + dodaj 3-5% napako pri stevcu, sploh pa pri 2/2 skale npr od 120-130 km/h.
GOLF VI. 1.2 TSI + 2.0 TDI
- * C L I O *
- Kraj: Novo mesto
R19 malo preglej kako se racuna visina gume. 185 oz 195 je sirina v cm. 65 pa je visina v % od sirine. Se pravi je pri sirini 185 guma visoka 185*0,65=120,25, pri 195 pa 195*0,65=126,75. Se pravi da je 195 guma visja za 6,5mm. To se seveda pozna na obsegu gume.
Drugace pa je pomoje GPS lahko kar merodajen, glede na to da tile avto GPSi dolocijo lokacijo na par m natancno, so pa tudi boljsi GPS-i, ki pa imajo natancnosti tudi v cm (ne glede na to da so sateliti nevemkoliko km stran od zemlje).
Najprej poglej katere gume so original bile gor na avtu. Potem preracunaj na tvojo trenutno dimenzijo kaksno bi naj bilo odstopanje in bos videl na cem si.
Drugace pa je pomoje GPS lahko kar merodajen, glede na to da tile avto GPSi dolocijo lokacijo na par m natancno, so pa tudi boljsi GPS-i, ki pa imajo natancnosti tudi v cm (ne glede na to da so sateliti nevemkoliko km stran od zemlje).
Najprej poglej katere gume so original bile gor na avtu. Potem preracunaj na tvojo trenutno dimenzijo kaksno bi naj bilo odstopanje in bos videl na cem si.
Evo tule je en tire calculator kjer lahko vneses original dimenzijo (Vehicle Stock Tire Size) in to ki jo imas gor in ti preracuna koliko ti laze stevec.
http://www.1010tires.com/tiresizecalculator.asp
http://www.1010tires.com/tiresizecalculator.asp