bomb0 napisal/-a:@blazko: lahko definiras "sportno oz. old-school" prestavljanje? K moj menjalnik bi tut rabil eno lekcijo, sam ne vem kaj si mislil s tem.
Ok, sem bil res malo nejasen, sori... Bom poizkusal laicno razlozit, znalci naj mi ne zamerije prevec
V bistvu gre izenacevanje obratov. Ce se peljes v 3. prestavi in prestavis v 2. ti bodo (ob nespremenjeni hitrosti) obrati narasli. To si lahko privoscis, ker imas sinhroniziran menjalnik, vcasih pa so obstajali tudi nesinhronizirani in si moral sam pazit na izenecevanje obratov (od tu izraz "old-school"). To storis takole:
- vozis v 3.
- stisnes sklopko in prestavis v ler
- spustis sklopko
- dodas plin (t.i. "medgas")
- pritisnes na sklopko in prestavis v 2.
S tem dosezes zelo mehko prestavljanje in ne obremenjujes sinhronov. Obenem na ta nacin lahko prestavljas bistveno hitreje (poizkusi pri 3-4k rpm hitro prestavit iz 3. v 2.

) in obenem dosezes, da ti avto ne cukne. Ce ga gonis skozi ovinke in zelis cim kasneje perstavljat na dol, je "med gas" nujen - ker ce ti ob voznji "na robu" avto cukne pomeni to lahko izlet s ceste. Od tu izraz "sportno".
Obratno pa je pri prestavljanju navzgor. Tu morajo obrati pasti, zato naredis iste korake, samo plina ne dodas (ker moras v bistvu "zmanjsat" obrate).
Zahteva pa tale stvar malo vaje. In ko obvladas lahko zacnes z res sportnim nacino prestavljanja: izvedes korake za prestavljanje navzdol ampak obenem neprestano zaviras (prsti-peta, desna noga pritiska na zavoro in obenem dodaja plin).
Kot ze receno: ze po obcutku vidis, da je taksno prestavljanje bolj tekoce, manj je zatikanja v menjalniku. V bistvu lahko na ta nacin celo menjas brez uporabe sklopke. Jaz sem naprimer to pocel s Katro, ce mi je bilo dolgcas med voznjo

Ampak v tem primeru moras res v "nulo" zadet obrate.
Pa se ena stvar: brez "medgasa" pri vecini avtomobilov ni mogoce med, ceprav pocasno, voznjo hitro prestavit iz 2. v 1. prestavo.
B.