Modre pozicijske luci

Homologacije, zakoni, predpisi
Uporabniški avatar
king_m
Kraj: Kacenberg

Modre pozicijske luci

Odgovor Napisal/-a king_m »

Zdravo!
Sem ze neki bral o teh modrih luceh spredaj, pa me zanima, ce ma kdo link do zakona, ki izrecno prepoveduje uporabo modrih pozicijskih luci.

Modre bi imel samo pozicijske luci - a bo to fejst motilo 'plave angele'?
Uporabniški avatar
Bojci
Kraj: Maribor & skrajni severovzhod Prekmurja

Odgovor Napisal/-a Bojci »

Kolikor smo mi tukaj seznanjeni je luknja v zakonu, ker prepoveduje rdeco barvo naprej, o ostalih nic.

Vecina nas ima modre noter.
Slika
Uporabniški avatar
king_m
Kraj: Kacenberg

Odgovor Napisal/-a king_m »

Hvala!! :P
Uporabniški avatar
Bojci

Slika
Uporabniški avatar
ZOIS
Kraj: MARIBOR

Odgovor Napisal/-a ZOIS »

pol pa te dobijo kaki konjiski policaji pa najebes tak ko je pro2c lani .. ko so mu posteno zaracunali :(
SlikaSlikaSlika
Glavno da mi druga kopa v tretji! 101%antikvakar
Urby
Kraj: kranj

Odgovor Napisal/-a Urby »

ja samo rdece so prepovedane spredaj.

no vsaj tako pise v zakonu da so prepovedane rdece za ostale pa nic ne pise, tako da si lahko policaj v rit zatakne zakon.
by vesnica ===> Slika

http://drive.to/urby
Uporabniški avatar
pro2c
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a pro2c »

ja, meni je skif rekel da je lahko samo bela spredaj...se zdaj ne vem, ce to res kje pise. Se lahko kdo pozanima?
Uporabniški avatar
VIA
Kraj: Mariborsko podzemlje

Odgovor Napisal/-a VIA »

III. VOZILA V PROMETU

Uporaba luci in odsevnikov

54. clen

(1) Vozniki motornih vozil v cestnem prometu morajo uporabljati predpisane luci in odsevnike. Drugi udelezenci morajo uporabljati luci in odsevnike po dolocilih tega zakona.
(2) Z denarno kaznijo 10.000 tolarjev se kaznuje za prekrsek voznik motornega vozila, ki ravna v nasprotju z dolocbo tega clena.
(3) Z denarno kaznijo 5.000 tolarjev se kaznujejo drugi udelezenci v cestnem prometu, ki ravnajo v nasprotju z dolocbo tega clena.

Luci in odsevniki, ki ne smejo biti na vozilu

55. clen

(1) Vozilo ne sme imeti na prednji strani rdece luci in ne rdecega odsevnika, na zadnji strani pa ne bele luci ali belega odsevnika. Navedena dolocba ne velja za luc za vzvratno voznjo, delovni zaromet, luc za osvetlitev registrske tablice in registrsko tablico.
(2) Luci za oznacevanje vozila morajo biti prizgane ves cas, ko so prizgane dolge ali zasencene luci ali meglenke.
(3) Luci in odsevniki med voznjo ne smejo biti zakriti ali umazani.
(4) Z denarno kaznijo 10.000 tolarjev se kaznuje za prekrsek voznik, ki ravna v nasprotju z dolocbami tega clena.
(5) Z denarno kaznijo 5.000 tolarjev se kaznuje za prekrsek voznik, ki ne potrebuje vozniskega dovoljenja, ki ravna v nasprotju s tretjim odstavkom tega clena.

Osvetlitev

56. clen

(1) Ponoci se praviloma vozi z lucmi z dolgim snopom svetlobe. Luci je treba pravocasno zasenciti, ce prihaja nasproti drugo vozilo, organizirana skupina pescev oziroma tirno vozilo ali ce je spredaj vozece vozilo tako blizu, da luci z dolgim snopom svetlobe motijo voznika. Ob zasencenju luci je potrebno prilagoditi hitrost vozila dolzini osvetljenega dela ceste.
(2) Na cesti, osvetljeni s cestno razsvetljavo, in v predoru se ne smejo uporabljati luci z dolgim snopom svetlobe.
(3) Uporaba meglenk je dovoljena le, kadar je vidljivost manjsa od 50 m.
(4) Vozniki motornih vozil morajo tudi podnevi voziti s prizganimi zasencenimi lucmi.
(5) Na voziscu ustavljeno ali parkirano vozilo mora biti ponoci in v pogojih zmanjsane vidljivosti vozila na voziscu osvetljeno z lucmi za oznacevanje vozila. V naseljih zadostuje, da je vozilo osvetljeno z lucmi za oznacevanje vozila na tisti strani vozila, ki je obrnjena proti sredini ceste. Oznacitev vozila ni potrebna, ce je cestna razsvetljava taka, da je vozilo dovolj vidno, ali ce je vozilo na oznacenem parkirnem prostoru.
(6) Z denarno kaznijo 15.000 tolarjev se kaznuje za prekrsek voznik, ki ravna v nasprotju s prvim, ali drugim odstavkom tega clena.
(7) Z denarno kaznijo 10.000 tolarjev se kaznuje za prekrsek voznik, ki ravna v nasprotju s tretjim, ali cetrtim, ali petim odstavkom tega clena.
Z denarno kaznijo 5.000 tolarjev se kaznuje za prekrsek voznik, ki ne potrebuje vozniskega dovoljenja, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega clena.

Dodatni delovni zarometi

57. clen

(1) Dodatni delovni zarometi na vozilu se lahko vklopijo le za osvetlitev delovnega mesta in ne smejo slepiti ali motiti udelezencev v cestnem prometu.
(2) Z denarno kaznijo 15.000 tolarjev se kaznuje za prekrsek voznik, ki ravna v nasprotju z dolocbo tega clena.
(3) Z denarno kaznijo najmanj 150.000 tolarjev se kaznuje za prekrsek pravna oseba ali samostojni podjetnik-posameznik, ki ravna v nasprotju z dolocbo tega clena, odgovorna oseba pa z denarno kaznijo najmanj 15.000 tolarjev.

Naceloma ni nic narobe z modrimi lucmi, la da rdece niso
Slika
Uporabniški avatar
Wesny
Kraj: kR

modre pozicijske

Odgovor Napisal/-a Wesny »

moj clio je bil tehnicno neizpraven - ZARADI MODRIH POZICIJSKIH !!! :mad:

so mi jih pol oni menjal, ampak tamodre sem pa s seboj domu vzela :wink:
Uporabniški avatar
ZOIS
Kraj: MARIBOR

Odgovor Napisal/-a ZOIS »

ma ce pa sami policaji in tut na tehnicnem ne vejo zakaj se gre tukaj okoli teh pravil!

mi smo drzava v enem debelem smrdljivem dreku! z preveliko skorumpirano vlado in njenimi usluzbenci in vecino uradnih delavcev!

policaji pa vejo tolko da vejo gnjavit folk na cesti!
SlikaSlikaSlika
Glavno da mi druga kopa v tretji! 101%antikvakar
Uporabniški avatar
VIA

Odgovor Napisal/-a VIA »

Jaz grem tut te dni na tehnicnega-pa bom raje ven pobral modre pozicije in H4 zarnice pa dal vce navadno noter-pa si naj v rit vtaknejo to njihovo razumevanje zakona
Slika
Uporabniški avatar
MasTTer
Kraj: Lendava (MS)

Odgovor Napisal/-a MasTTer »

Keri bi mi lahko povedal kje se da nabavit modre pozicijske? :)
Uporabniški avatar
pro2c
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a pro2c »

OBI - ok 1k :wink:
Uporabniški avatar
VIA

Odgovor Napisal/-a VIA »

Samo tiste drzijo z en k**!
Slika
Uporabniški avatar
Bojci

...in celo ni jih vec, ker je meni ena crknila..
Slika
Odgovori