Megane scenic '97 150.000 km cuka delno hladen

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Tomash
Kraj: Celje

Megane scenic '97 150.000 km cuka delno hladen

Odgovor Napisal/-a Tomash »

Pozdravljeni!

Opazil sem ze nekaj naslovov Megane cuka in podobno. Pri meni so simptomi precej specificni.

Obcasno se pojavljati sledeci problem.

Avto normalno vzge in deluje povsem normalno cca 5km voznje. Ko temperaturja motorja doseze 3 crtico pride do tezave, ki je ne morem nikakor razresiti.
Avtu padejo obrati in ce ne das plina se ugasne. V kolikor avto ugasne, ga po cca 4 sekund zaganjananja pod polnim plinom nekako le vzgem.
Pri kontinuiranem polnem pritisku na plin potem vrtjaji nekako le presezejo 4.000 takrat pa zacne normalno delovati.
Vcasih tezava ni tako izrazita in avto le cuka, cukanje pa je precej mocno. Avto cca 3x bolj zavre kot bi pri zaviranjem z motorjem pri
povsem spuscenem plinu.

Pozimi mi avto tudi nekoliko slabse greje (sklepam da termostat -nisem se pogledal). Zato sem pred tremi dnevi pred hladilnik dal karton. Avto se sedaj hitreje segreje, temperatura hitreje doseze 3. crtico. Od tega dne je tezava z cukanjem enaka, pojavlja pa se precej bolj pogosto.

Original servisa se se nisem posluzil, ker slisim v glavnem slabe stvari, celo o kraji avtomobilov in podobno. Pa tudi racunalnike vse prevec radi menjujejo.

Hvala za pmoc in lep pozdrav !

Tomash
Tomash

verjetno reseno

Zdravo!

Z vcerajsnjimi poizkusi na poti iz sluzbe in danes v sluzbe sem okrivil eno od napak.

Ventlil za ciscenje preostalih bencinskih hlapov (ne vem kako se mu uradno rece), ki je lociran pri spojki akumulatorja v prostoru motorja je vedno zaprt. Tudi ce ga rocno prozim z 12V. Vceraj in danes sem ga obrnil, tako da se ob podtlaku sam odpira. Avto od takrat dela brez napak. Grem v lov za novim.

O tem ventilu sem ze razmisljal, a poleti ni imel tako mocnega vpliva, razen, da je v vedno odprtem stanju avto z enim rezervoarjem naredil 100km manj.

LEP POZDRAV

Tomash
Tomash

ah megan

No zal zadeve se nisem odpravil. Za ventil sem odstel cca 50eur, res sedaj deluje. Ugasanje je manj problematicno in manj pogosto cukanje pa ostaja.

Mi lahko mogoce kdo objasni kje se nahaja motorcek prostega tega ( o njem sem videl govora v par postih pa mi ni jasno kje je)

Prav tako je bil omenjan senzor na vztrajniku, zanima me za kaksne vrste senzor gre

Hvala in lep pozdrav

Tomash
Uporabniški avatar
Solero
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Solero »

O katerem motorju je pa govora??

..tebe pomoje zajebavajo vzigalne tuljave tako kot vecino Meganov teh letnikov,sploh ce gre za 1.6 motor K7M702/03.. Simptoni so dokaj podobni tvojim...
Tomash

tuljave...

Zdravo

Gre za Megane Scenic letnik 1997 1998 ccm. Mislim da je oznaka motorja F3R. Zal razpolagam le z spanskim servis manual-om, tako da sem se ze precej namucil.

Danes sem ugotovil, da ventil za vracanje bencinskih hlapov res dobi 12V signal, ce ga merim z voltmetrom. Zal je nekje na liniji (verjetno racunalnik) nekaj narobe, saj pri obremenitvi z ventilom ta napetost povsem pade (z novim ventilom). Vezava kaze, da ventil dobi 12V preko releja "crpalke uplinjaca" (rele je v skatlici pri motorju in deluje, ker je nanj vezanih se cel kup ventilov). Druga stran je ZAL vezana na racunalnik vbrizga... ali raje receno kar racunalnik. Tako da je kot kaze z racunalnikom res nekaj narobe (j*****fix). Po mojem spoznavanju z spanscino bi moral ventil odpreti pri temp. motorja nad 55°C in temperaturi zraka nad -10°C. Nekaj je se povezano z 1500 RPM a res ne morem razbrati.

Manjka mi tudi nekaj v razumevanju delovanja vracanja hlapov: Shema kaze, da je ventil povezan na lovilec preostalih hlapov na uplinjacu. Na drugi strani ventila je absorber hlapov. Ta absorber ima en izhod v atmosfero in en priklop, ki gre domnevno proti bencinskem rezervoarju. Zal ni nikjer omenjena kaksna crpalka. Na liniji ki gre proti uplinjacu se mi pojavlja podtlak, tako da mi ni jasno kako bi se ravno od tam zajemali preostali hlapi. Ce pa obe cevki spojim mimo ventila motor dobi normalne obrate in ne crkuje. Pri taksni vezavi pa naredim cca 100km manj :(. Se manj mi je znano zakaj ima absorber (kanister) izhod (oziroma vhod) v atmosfero)? Mogoce deluje ravno obratno kot si mislim in lovi hlape iz rezervoarja in jih spravlja v motor?

Z tuljavami sem imel res tezave poleti, tako da so mi simptom dokaj znani. Vendar sem takrat z poizkusi dognal, da motor ne ugasne tudi pri eni sami svecki, pri tem se seveda nenormalno trese. Sedaj se obnasa drugace. Poleti sem z odklapljanjem tudi dognal katera je problematicna tuljava, a je takrat nisem uspel dobiti.
Tomash

grrr

Zdravo !

Coyote E. G. bi rekel: "back to the old drawing board!"

Torej ugotovil sem kar se tice delovanja vracanja bencinskih hlapov.

V splosnem se vracajo pri vecjih obratih, pri prostem teku, tako kot sem testiral pa morajo biti zaprti.

Ocitno je torej nekaj v zvezi z dovodom zraka v motor. Ce namrec odklopim cevko, ki vodi iz omenjenega ventila do uplinjaca obrati narastejo, ko jo priklopim nazaj se motor nekako dusi. Zracni filter je bil menjan pred cca 3 meseci. Poleg tega je lotupa za zrak pri "stantgasu" povsem zaprta.

Mogoce kdo ve kje je dodatni dotok zraka ? je na njem tudi kaksen filter ki utegne biti zamasen ?

LEP POZDRAV

Tomash
Odgovori