Altenator

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
nikon123

Altenator

Odgovor Napisal/-a nikon123 »

Pozdravljeni!

Kako preizkusiti regler na altenatorju in potem celoten altenator ne , da je namontiran v vozilu?

Lp
Nikon
iro

Odgovor Napisal/-a iro »

Tezko. Kolikor mi je znano altenator potrebuje akumulator da pricne filat.
Uporabniški avatar
R19
Kraj: Sentjur / Celju

Odgovor Napisal/-a R19 »

DVOMIM v to
Uporabniški avatar
Samojed
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Samojed »

Neses ga k elektricarju. Rabis pogon in napajanje reglerja (ja, za zacetek rabi nekaj stroma).
LP, Samojed
Uporabniški avatar
Freshman
Kraj: Notranjska

Odgovor Napisal/-a Freshman »

Ja alternatorji ki imajo priklopljen samo plus pol proti akuju in signal za lucko na armaturi za filanje ne rabijo nic drugega kot da ga zavrtis da ta zacne delati !
Renault ima poleg teh dveh kablov tudi dodaten plus kateri mora biti da zadeva sploh deluje priklopljen (drobnejsi kabel) !
Glede avtoelektricarjev je pa takole marsikdo niti nima naprave za preizkusanje alternatorjev kajti za njegov preizkus potrebujes dovolj mocan pogon (kot je recimo motor avtomobila) !
Ko sem bil mlajsi in brez izkusenj sem Boschev alternator sprobal kar z zracno pistolo na matico od vetrnice :D :D
In kaj se zgodi :?: :?: Zracna pistola ki je sicer zelo mocna saj odvijaci marsikateri mocno privit vijak je bila kos svoji nalogi matica ki drzi privito jermenico in vetrnico na alternatorju pa ne :( :( Je tiktak pojedlo navoje na njej !
Saj od zacetka ko je alternator dobival vrtljaje je se kar slo potem pa ko je presel do faze proizvajanja elektrike je postala sila prevelika :oops: :oops:
Se pravi alternator pri svojem polnem filanju kar porabi nekaj konjickov !
Megane 1.6e l.96
Uporabniški avatar
Samojed

Pri polnem delovanju ja, ne pa za test. Patudi prva teza ni nujno prava - tocno preko lucke dobijo plus, da zacnejo delat, zato kasneje lucka ugasne. Prakticno vsak, saj kar sem jih jaz imel v rokah, je rabil napajanje, da je zacel delat. To pa zato, ker je v osnovi izmenicni generator in zato ne ostane dovolj namagneten. Enosmerni generator se pa samovzbudi.

P.S. - glede avtoelektricarja je bil nasvet tocno tak - "avtoelektricar", ki zna samo menjat varovalke, zame pac ni avtoelektricar.
LP, Samojed
dolenc

Odgovor Napisal/-a dolenc »

V drugi temi smo ugotovili, da imam verjetno hin alternator. Bi ga dal rad pregledat in popravit. Me zanima, ce kdo pozna kaksnega dobrega elektricarja (ne takega ki zna samo varovalke menjat) v Novem mestu in okolici?? :D
Uporabniški avatar
Freshman
Kraj: Notranjska

Odgovor Napisal/-a Freshman »

Se nekaj o lucki od alternatorja! Kako deluje :?:
Vsak alternator ima diodni mostic,ki pretvarja izmenicni tok (tri faze) v enosmernega .To so obicajno mocnostne diode ki so dimenzionirane da prenesejo certificiran tok oziroma nazivni tok alternatorja .
Poleg teh diod ki jih je sest so na plosci (mosticku) tudi tri male diode ki skrbijo za pravilno indikacijo opozorilne lucke alternatorja .
Njihov prevoden konec (anoda) je vezan na vsako fazo (tri) alternatorja druga stran (katoda) pa je povezana skupaj in gre na malo zarnico na armaturi druga stran te zarnice pa je vezana preko kontaktne kljucavnice na plus pol akumulatorja !
Se pravi ko motor miruje zarnica dobiva plus iz akuja minus pa preko diod saj alternator ne proizvaja elektrike.
Ko motor zazenemo se zacne alternator vrteti in na diode (male) zacnemo dobivati plus napetost . Ta plus naraste na napetost akumulatorja in lucka ugasne.

Upam da sem napisal dovolj razumljivo .
Povzetek - ko imamo na obeh straneh lucke pozitivno napetost lucka ugasne.
Megane 1.6e l.96
Uporabniški avatar
Samojed

Jap, pozabil si samo, da ne gre iz lucke direktno na diode, ampak iz lucke na regler in iz reglerja na te diode. Delovanje in vse je pravilno, a brez te lucke alternator ne bo zacel filat.
LP, Samojed
Uporabniški avatar
rambo
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a rambo »

dolenc napisal/-a:V drugi temi smo ugotovili, da imam verjetno hin alternator. Bi ga dal rad pregledat in popravit. Me zanima, ce kdo pozna kaksnega dobrega elektricarja (ne takega ki zna samo varovalke menjat) v Novem mestu in okolici?? :D
ce zastartas motor pa gor priklopis volt meter mores met na akumulatorju 14.4 napajanja
ce ta napetost niha je pa da se ti v kabini vklaplja lucka za akumulator je pri meni bil regler
sprva sem pa tut mislo da je alternator
Renault Laguna Monaco GP 2.0t-NAPRODAJ-FOR SALE
Renault Megane Coupe 2.0 16V L96 - SOLD
clio 1.4 RT letnik 95 BUHTL - SOLD
Uporabniški avatar
slovenc
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a slovenc »

dolenc napisal/-a:V drugi temi smo ugotovili, da imam verjetno hin alternator. Bi ga dal rad pregledat in popravit. Me zanima, ce kdo pozna kaksnega dobrega elektricarja (ne takega ki zna samo varovalke menjat) v Novem mestu in okolici?? :D
Js sm rihtal elektriko pri Klevisarju v Brsljinu, sam je tipo dost drag, sam nardi pa. Imas pa se enga na Cikavi, ki te zadeve rihta.
Slika
nikon123

Odgovor Napisal/-a nikon123 »

Pozdrav!

V defektu je bil regler , tako da stvar funkcionira!

Hvala vsem in lep pozdrav!

Nikon
Uporabniški avatar
Bojci
Kraj: Maribor & skrajni severovzhod Prekmurja

Odgovor Napisal/-a Bojci »

v 95% je kriv vedno regler, ker je zaradi obrabe scetk potropsni material, velikokrat pa zataji tudi regler.

@freshman: altenator ni trifazen, je pa enofazen izmenicni generator s tujim (v zacetku), kasneje samim vzbujanjem.
Slika
Uporabniški avatar
Samojed

A a, je trifazen generator. Vzbujanje preko reglerja in drsnih obrocev na rotor, na statorju so navitja razporejena v tri faze, ki jih nato usmeri 6 diod (polnovalno trifazno usmerjanje).
LP, Samojed
Uporabniški avatar
Bojci
Kraj: Maribor & skrajni severovzhod Prekmurja

Odgovor Napisal/-a Bojci »

hvala za popravek!
Slika
Odgovori