DIZL POZIMI

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
racman
Kraj: Kranj

DIZL POZIMI

Odgovor Napisal/-a racman »

Pozdravljeni!

Zanima me kaj je za dizlsko masino v zimskem casu, ko temperatura stopi pod 0 stopinj bolj priporocljivo. Da zakurblam in se takoj odpeljem ali zakurblam in nekaj minut pocakam predno se odpeljem.

Hvala, lep pozdrav
Uporabniški avatar
Duli
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a Duli »

Ce se pocas odpeljes, ni problema, samo glej da ne preobremenjujes turbine. Je pa seveda malce bols, ce nekaj casa pocakas, ni pa nobene nuje za to, razen ce je zunaj res ekstremen mraz.
Uporabniški avatar
djsly

Odgovor Napisal/-a djsly »

zlo tezko je neobremenjevat turbine. Ze pri pocasnem speljevanju iz krizisca (beri: res penzija.press) pritisk turbine skoci skoraj na 1 bar.

jaz sem zacel sedaj prakticirati to "cakanje" ko drgnem led iz sip dol ;)

ni velik, je pa 2 minutke sigurno. Ampak tud potem je pomembno da ne teras v obrate. jaz recimo saltam ze pr 2k rpm mrzlega.
racman
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a racman »

Torej ce prav razumem ne pocnem nic narobe, da dejansko pocakam 10min predno se odpeljem.

Lp
Uporabniški avatar
lagun
Kraj: okolica lj

Odgovor Napisal/-a lagun »

racman napisal/-a:Torej ce prav razumem ne pocnem nic narobe, da dejansko pocakam 10min predno se odpeljem.

Lp
10 min je pa res mal prevec, kaj pa nase okolje
Uporabniški avatar
Bojci
Kraj: Maribor & skrajni severovzhod Prekmurja

Odgovor Napisal/-a Bojci »

zadostuje kaksno slabo minutko standgasa, potem pa z nizkimi vrtljaji dokler se ne ogreje na vsaj 40°C.
Slika
dolenc

Odgovor Napisal/-a dolenc »

V cem pa dejansko je problem ce bi mrzlega takoj speljal, a to zato ker ne dobi olja?
Jaz peljem mrzlega in tako kot vecina prej premenjam, ga ne tiscim v visoke obrate....saj olje tako dobi, sintetika je viskozna do - 20 stopin tako da nebi smel bit problem. Ali je se kaj drugega?
Uporabniški avatar
Marsovcek

Odgovor Napisal/-a Marsovcek »

Hladno olje je vseeno bolj gosto od toplega. Poleg tega se kovine na toplem raztezajo, pri visokih obratih (veliko izgorevanja) pa pride to razlik v segrevanju in raztezkih (predvsem alu glava - jeklen blok). In se, ce se pravilno spomnim, so sestavni deli motorja (ventili itd.) izdelani tako, da se najbolje skladajo segreti.
Uporabniški avatar
R19
Kraj: Sentjur / Celju

Odgovor Napisal/-a R19 »

naj si bo -50 al pa +50 z 19 do prve crtice tempreature ne prekoraciva 2000 obratov... hladnega motorja ni za terat... tko kot d bi vstal iz postelje zjutraj pa ze tezko fizicno delal :wink:
Uporabniški avatar
alfa156
Kraj: Ljubljana

Hladen avto

Odgovor Napisal/-a alfa156 »

Kadar se temperature spuste nekje pod 10 stopinj, se ze takoj opazi, da je ze rocica menjalnika bolj trda, kot pri visjih temperaturah.
Ko so pa temperature se nizje, pa je to se toliko bolj izrazito.

Ze vsa leta, odkar vozim ( 1988 ), gledam, da prve kilometre vozim zelo zmerno, z velikim obcutkom.
Tako, dokler motor ni ogret, nikoli ne skusam iz druge prestave prestaviti v prvo, ne da bi se pri tem ustavil.
Olje je se pregosto.
Tako pa je z samim potorjem.
Tudi sam prestavljam nekje do 2200, ko pa se ze ogreje pa na 3000... Sele cez cas, ko vem, da se je olje zares ogrel, zacnem z pospesevanjem.
Ko kazalec temperature kaze delavno obmocje, se ne pomeni, da se je olje ze dovolj segrelo.

Je pa zanimivo, ko poznam dva cloveka, pa imata krompir, saj takoj, ko se vsedeta v avto pritineta gas do konca, tako, da kar skripa... Pa veliiko prevozita..

Jaz tega ne bi mogel poceti...
Uporabniški avatar
Mark
Kraj: Maribor - Sl.Bistrica

Odgovor Napisal/-a Mark »

Jaz tudi ne...

Na zacetku vedno vozim pocasi, da se avto ogreje... Ne pretiravam, ko pa ze piha toplo pa zacnem vozit normalno! Prej sem bolj tocno vedel koliko je bla temperatura, tukaj pa je vse elektronsko od l.04 dalje, sploh ni skale! Tam okol 4 crtice je ql!

Se je pa na prejsnjem cliotu l.00 zelo poznalo, ko je bil mrzel! Je slo malo tezje prestavit v prvo!
dolenc

Odgovor Napisal/-a dolenc »

Tudi jaz hladnega "sparam" kot hudic. Vcasih prav neprijetno ko zjutraj kolone delam po cesti :)
Uporabniški avatar
alfa156
Kraj: Ljubljana

Hladen avto

Odgovor Napisal/-a alfa156 »

Ja, saj se tudi meni zdi, da kdaj naredim rahlo kolono, ker ne speljem naglo, kadar bi lahko...in takrat raje gledam na avto, kot na druge okoli mene.

Sicer pa nam udelezenci ne bodo placevali stroskov, tako, da se na druge ne oziram.

Ko pa je motor ogret, pa ga tudi priganjam, vendar z obcutkom.
Vendar pa potem pustim, da pride do "sape". Redno pazim, da potem se nekaj casa tece v prostem teku!!!
Uporabniški avatar
Bojci
Kraj: Maribor & skrajni severovzhod Prekmurja

Odgovor Napisal/-a Bojci »

tema je naslovljena za dizle...seveda turbodizle.
Redna menjava olja in kot so vsi predhodniki rekli, da ne v visoke vrtljaje, kar je pri turbinah se posebej pomembno.
Slika
Uporabniški avatar
Marsovcek

Odgovor Napisal/-a Marsovcek »

Se bolj pomembno je pa, da se po daljsi obremenitvi pusti motor nekaj casa vzgan. Vecina intervencijskih vozil je turbo dizel, verjetno jih ne pazijo ob startu :D , pa se vendar (po moje) ne pokvarijo tako hitro.
Odgovori