Scenic - problem

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
tivoli
Kraj: Sk. Loka

Scenic - problem

Odgovor Napisal/-a tivoli »

Pozdravljeni!

Imam problem z Megane Scenic 1.6 16V 99L. Morda bo znal kdo pomagati.
Pred mesecem, ko sem sel po avtocesti, je, ce sem vozil nad 120km/h in dodajal gas, zacelo pod avtom "zvizgati" - kovinski zvok. Temu prisluhnes, vendar pa, ce avto vozi normalno in ni nobene signalizacije na armaturi, ne delas neke panike. Ko pa sem sel cez par dni zopet po AC, mi je po 1 uri voznje avto iznenada izgubil moc (opazil pri prehitevanju tovornjaka). Po ravnem delu je slo skoraj b.p., v klanec pa samo se 60-80km/h. Skupaj z hitrostjo so padli tudi obrati. Panika.
Avto je v voznem stanju. Poraba goriva normalna. Tudi mestna voznja ni problem. Imam pa nelagoden obcutek, ko bom moral zopet na AC. Precesal sem forum in nasel mozne vzroke: sesutje katalizatorja, bencinska pumpa in filter, vzigalna tuljava. Tisto zvizganje pod avtom je lahko v povezavi z izgubo moci, lahko pa tudi ne. Opazil sem, ko grem tankat gorivo in odprem pokrovcek rezervoarja, mi potegne zrak notri. Priznam, da nisem bil pozoren, kako je bilo s tem pred izgubo moci. Imam pa nekaksen obcutek, da avto ni vec "poskocen".
Tukaj ste sami strokovnjaki, jaz pa sem nov, tako na forumu, kot pri Renault-u. OK, na koncu mi se vedno ostane obisk servisa.

LP Tivoli
Uporabniški avatar
Samojed
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Samojed »

Na prvo mesto bi dal izpusni sistem. Ce se ne motim imas celo dve lambdi in vsakrsno puscanje ga zmede. Sicer bi se v tem primeru morala prizgati lucka za napako na vbrizgu ce se motim.
Torej, ce pusca je hudic, se bolj verjetno je pa izpuh (katalizator ali lonec) zabit, zato tudi tuljenje, ker nekje mora it ven.
Bencinska pumpa in filter nista vzrok, tuljava pa tudi verjetno ne, ker najbolj zezajo pri hladnem motorju in nizkih obratih.

Torej najprej preveri katalizator in lonce. Pac je treba odmontirati sistem pa se nekaj vidi.

AC je za dotrajan izpuh najhujsa. Tam se pregreje in se mala "napaka" hitro spremeni v veliko tezavo. Sam sem prakticno vse lonce "unicil" ali "izgubil" na ac.
Doma vse v redu, po 100 kilometrih malo pusca, po 150 kilometrih pa ze dol pade, ce malo pretiravam.
LP, Samojed
tivoli
Kraj: Sk. Loka

Odgovor Napisal/-a tivoli »

Oj Samojed. Hvala za tvoje informacije.

LP Tivoli
Uporabniški avatar
meganeman
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a meganeman »

Vzigalna tuljava po mojem ni, ker ko je men crknala je avto laufu sam na treh valjih in to trese kot sam satan, gre pa tud ne nikamor.

Lambda sonda, je kolegu crknala na Polotu pa se mu je lucka prizgala in ze tri leta vozi s crknjeno pa avto ne gre manj sam en liter vec pije.

Auspuf te pa tud ne more iz 200 na 80 kmn/h zabremzat, po mojem je lahka bencinska pumpa al pa kej druga...
I have a need, the need for speed! Meganeman over and out...
Slika
http://megane-forum.eu/
Uporabniški avatar
Bojci
Kraj: Maribor & skrajni severovzhod Prekmurja

Odgovor Napisal/-a Bojci »

auspuh lahko zabremza masino.
Ce se zaustavijo izpusni plini v katalizatorju (sploh pri vecjih in konstantnih pretokih - na AC), nastane velik tlak v tem delu, ki nima kam it kot nazaj v cilinder....to pa pomeni, da je manj vsesanega svezega zraka, slabo izgorevanje, manjsi dovod goriva....samojed je postavil dobro diagnozo.
Slika
Uporabniški avatar
Samojed
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Samojed »

Se dodatek - ce bi bila bencinska pumpa ali filter, avto nebi potegnil niti s starta in bi ga zamorilo takoj, ko bi pritisnil gas. Ne zmanjka bencina sele po 10 minutah tiscanja, nima frgazerja ta avto.
LP, Samojed
Odgovori