Laguna 2 - prednje zavore skripljejo

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
Robert

Laguna 2 - prednje zavore skripljejo

Odgovor Napisal/-a Robert »

Prednje zavore mi na Laguni 2 skripljejo ob zaviranju - na rednem servisu na 6 let zamenjane prednje in zadnje pakne ter zadnji diski. Kaj je narobe ?
Uporabniški avatar
Solero
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Solero »

Pretrde zavorne ploscice..
renault no 1

Odgovor Napisal/-a renault no 1 »

Tudi sam sem imel podobne tezave z Laguno.Meni pa so montirali najprej Lucasa, potem pa se Ferodo.Pa je kar naprej cvililo.Pa sem cist ponorel.Potem pa sm kupil NO NAME ploscice + diske, ABS Holland ali nekaj podobnega v W-estu v Ljubljani.Placal sem pol cene ostalih, pa nic vec ne cvili in tudi bremza OK !
Gzeus
Kraj: Malo tukaj, malo tam

Odgovor Napisal/-a Gzeus »

Najveckrat gre za pretrd material obloge ploscic.

Najceneje bo zamenjat prednje ploscice.

V mojem primeru sem dal enkrat gor neke visjo klaso Ferodo, pa so cvilile in mi po nekaj tisoc kilometrih popolnoma zvile diske. Na sreco se je diske dalo pobrusit, ampak so trikrat brusili tako so bili zviti - Mehanikar je bil siguren da le od ploscic.

Dal sem gor najcenejsi model Bendix in ni cvililo vec, diski so pa po 30.000 km bili se ravni kot ob brusenju.

Tako kot receno, menjaj ploscice. Bolje je bit siguren.

LP
*** V?®eraj je nekrit ?®ek, jutri je obljuba o pla?®ilu, danes je ke?°! ***
Uporabniški avatar
WarpedOne
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a WarpedOne »

A je mozno, da te ploscice tekom uporabe 'otrdijo' in zacno cvilit?

Moje so zacele cvilit pri 100k. Mehanik pravi, da je obloge se vsaj polovica in da nima smisla menjat. Lahk pricakujem, da bojo nehale cvilit? :)
Laguna Coupe GT dci 180
Uporabniški avatar
Mr.B

Odgovor Napisal/-a Mr.B »

Po mojem mjenju je tako, da kadar ploscice cvilijo, povzrocajo vec trenja kot obicajne (normalno delujoce ploscice) in posledicno bolj segrevajo diske ter imajo tudi slabsi zavorni ucinek.

Zaradi tega priporocam menjavo.
l.p., Mr. B
Uporabniški avatar
Bojci
Kraj: Maribor & skrajni severovzhod Prekmurja

Odgovor Napisal/-a Bojci »

cvilit zacne lahko tudi, ce je bil sistem kdaj mocno pregret...takrat se material diskov oziroma struktura materiala strdi, ploscice pa ravno tak. Bolj malo verjetno je, da bi nehalo na lepem cvilit.
WarpedOne: nisi se menjaval ploscice? potem pa res umirjeno vozis...ker 100k prevozenih je ze nekaj
Slika
stm

Kam dat zamenjat prve ploscice na bremzah?

Odgovor Napisal/-a stm »

Kam dat zamenjat prve ploscice na bremzah?
Kam priporocate... v LJ ali KR?
V NM bi peljal v Rajnovce, pa ne delajo ob sobotah... Med tednom pa ne moram...
Gzeus
Kraj: Malo tukaj, malo tam

Odgovor Napisal/-a Gzeus »

Jaz sem jih na prejsnjem avtu kdaj ko se mi je ljubilo zamenjal tudi sam.

Postopek:

1) Odpri pokrov zbiralnika zavorne tekocine. Odlij nekaj zavorne tekocine v popolnoma cisto skodelico. Tekocine ne vrzi stran, ker jo bomo na koncu nazaj zlili! Jaz priporocam da se direktno iz zbiralnika z globoko zlico vzame stran priblizno 1/4 do 1/3 tekocine. Lahko jo spustis tudi iz cevi pri kolesu, ampak je bolj komplicirano.

2) dobro zategni rocno in spredaj dvigni avto z dvigalko (ce imas le originalno jo bos seveda moral menjati z ene strani na drugo).

2) Odvij in odstrani kolo, odvij spodnji vijak na celjustih zavor in zrahljaj malenkost se zgornjega, da se bodo celjusti lazje vrtele. Zavrti celjusti v obratni smeri ure navzgor. Sedaj si zapomni kako so ploscice vpete v celjust (njihova smer in kam gleda uho na njih).

3) Vzemi ven obe ploscici, malo s krtaco pocisti notraji del celjusti, s prsti in dlanjo (ce gre na trdo uporabi vijacno sponko) navznoter potisni zavorni(a) bat(a) na celjustih. Vzemi nove ploscice in ju polozi v celjusti enako kot so bile notri stare.

4) Zavrti celjusti v smeri ure nazaj preko diska in privij nazaj spodnji varnostni vijak na njih ter pritegni nazaj tudi zgornjega.

5) Privij nazaj kolo.

6) Prestavi dvigalko na drugo stran in ponovi 2) do 5).

7) prilij nazaj zavorno tekocino in dobro privij pokrov zbiralnika.

8.) Vzgi avto, nekajkrat dobro pritisni na zavoro, potem se lahko odpeljes. Bodi zelo previden in prvih nekaj deset kilometrov ne zaviraj premocno ampak bolj na rahlo pritiskaj na zavoro, da se ploscice ulezejo in da se zdrgne z njih tanka zgornja plast. Ce ze od zacetka mocno zaviras lahko ploscice skuris.

To bi bilo to :D
*** V?®eraj je nekrit ?®ek, jutri je obljuba o pla?®ilu, danes je ke?°! ***
Uporabniški avatar
Robert

Odgovor Napisal/-a Robert »

Glede na to, da lahko za Laguno II dobim po ugodni ceni zavorne ploscice (pakne) znamke Delfi (45,00 eur-30%) ali Jurida (65,00 eur-30%) me zanima katere so boljse in s katero imate boljse izkusnje.
dolenc

Odgovor Napisal/-a dolenc »

Glede zavornih ploscic tudi mene zanima, katere so najbolj kvalitetne in kateri diski. Blizam se menjavi, pa nebi rad montiral kaksne skart robe, zavore so zavore.

Pri menjavi me pa zanima ce je se kaksna posebnost zaradi ABS senzorjev... al se preprosto da narazen in skupaj?
Odgovori