Temperatura pri R19

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
pete

Temperatura pri R19

Odgovor Napisal/-a pete »

En lep pozdrav vsem skupaj. Preden odpeljem avto na kak servis, sem si rekel,da vas majstre tle gor povprasam po moji tezavi..in sicer...

Imam R19 RT energy motor ,40Kw, letnik 93, prevozenih 192000.
In sicer...zadnja dva meseca opazam,da se mi temperatura nenormalno visoko dvigne med voznjo...ze odkar sem kupil avto, se je sicer malo bolj grel..ampak zdj zadnji mesec mi pride kazalec za temp. do predzadnje crtice...ventilator se prizge tocno tedaj ko se more ampak ne ohladi motorja cist nic! resno....se kar narasca pa narasca...1x se mi je ze lucka prizgala, sem takoj ustavil pustil laufat...in je mal padla...kaj bi lahko bilo narobe? pred dvem letom ko sem avto kupil sem menjal komplet filtre, + jermene.
je pa se nekaj...ko sem avto kupil, mi je malo curljajo iz hladnilnika ( hladilna tekocina )...na noc recimo, ena kapljica...to se je nehalo po pol leta, a nisem nic naredil proti temu. a je mozno da je hladilnik sestavljen iz vec prekat in se je iz enega prekata izstekla voda? in sedaj ni v celotnem hladilniku dovolj tekocine,da bi ohlajalo motor? druga mi ne pade na misel.
LP pa hvala za odgovore.
I may be old school, but i'm not an old fool.
Uporabniški avatar
Drmo
Kraj: Garage

Odgovor Napisal/-a Drmo »

Ce bi bilo premalo vode, bi se poznalo v ekspanzijski posodi. A vodna pumpa je bila menjana? Lahko je termostat zanic?
Enigma motorsport
Uporabniški avatar
Bojci
Kraj: Maribor & skrajni severovzhod Prekmurja

Odgovor Napisal/-a Bojci »

Dobrodosel na forumu!

Ko sem ravno v svungu glede hlajenja motorjev pri sosednjem postu, bom se tukaj kaj napisal :D

Pri tebi pa zagotovo termostat vec ne reagira in ti slabo prepusca naprej proti hladilniku. Sem mel jaz pred petimi leti podoben problem, ampak meni je zacel pocasi kuhat.

Termostat menjaj, daj noter 92°C...mislim, da je v osnovi taksen.
Strosek je minimalen, pa se doma lahko sam menjas, ce imas kaksno orodje.

Em, 1.4 energy mas ?...to je 58kW ...mam tudi jaz toliko prevozenih op.p.:wink:

Glede hladilnika...luknja se je verjetno tako majhna, da se je v tem letnem casu (zaradi raztezanja materiala) luknja zamasila. Pozimi zna spet malo curljati, zaradi preventive je boljse to cimprej sanirat, ce ves, kje je.
Slika
pete

Hm, potem je napaka v knjizci? ker mi pise 40kw notr...no anyway...
Hm potem,da bi termostat bil? Samo a ni termostat naprava, ki regulira kdaj se bo vent. prizgal, ipd stvari? ker ventilator vse normalno dela, se vklaplja in izklaplja ok...je pa zanimiv da mi niti malo ne ohladi motorja. no bom jst sel do mehanika pa da vidmo...Na uradni servis ne bi rad sou, ker mi bojo tak pol masine menjal :?
pete

Bojci..kaj mislis, glede na to da imava podobn avto...kolko km bo to se laufalo:)? men sicer ni do zdj nc kej crknalo, se pa bojim, ker grem proti 200.000km :oops: pred dvem letim sem menjal vse filtre ipd stvari + jermen + pumpo vodno...a zdj bi blo spet kej pocas treba? al se loh kr furam lepo naprej :)?
Uporabniški avatar
Bojci

potem pa je C1J motor? Ta pa ima 40kW oz. 58 KM

No, to kar si opisal, je termostikalo, ki vklaplja hladilnik. Termostat je pa mehanska zadeva, ki se odpre, ko se segreje na doloceno temperaturo.
Slika
Uporabniški avatar
Bojci

pete napisal/-a:Bojci..kaj mislis, glede na to da imava podobn avto...kolko km bo to se laufalo:)? men sicer ni do zdj nc kej crknalo, se pa bojim, ker grem proti 200.000km :oops: pred dvem letim sem menjal vse filtre ipd stvari + jermen + pumpo vodno...a zdj bi blo spet kej pocas treba? al se loh kr furam lepo naprej :)?
Koliko je prevozenih bilo v teh dveh letih?

Se vedno ne vem, ali mas 1.4 energy ali navadno 1.4....kakorkoli, obe masini sta iz zlatih casov, ob skrbni voznji in rednem servisiranju mora iti do 300.000 brez problema.
Slika
pete

Imam 1.4 energy...Hm v teh dveh letih sm naredu ene cc. 15.000. No zdj me je pa to zacelo zafrkavati s pregrevanjem :? Bomo probal to menjat, oz.da vidim ce bo mehanik isto reku...pa upajmo na najboljse:) Hvala za tak hitre odgovore bojc. in ostali.
Uporabniški avatar
Bojci

mali servisi (olje, filter za olje ...) priporocam pri tej masini na 10.000 km....strosek materiala najvec 30 EUR, svecke na najvec 20.000 stanejo 10 EUR.
Jermen in vodno pumpo pa na ca.75.000 km.
Slika
Uporabniški avatar
Dr_S

Odgovor Napisal/-a Dr_S »

Najprej zamenjaj termostat. Termostat je tam kjer pride najvec cevk za vodo v motor.

Tam je 4 al 5 sraufov 10 kljuc
Odsraufas in zamenjas.

Ce ne bo dobro, zamenjaj se termostikalo.

Ce se vedno ne bo dobro, potem moras zamenjati hladilnik.
Ker je pac star se zabasal in hladilna rebra ne opravljajo vec svoje funkcije tako kot bi morale.
Go HARD or Go HOME
Uporabniški avatar
zizek
Kraj: Lendava-Trimlini

Odgovor Napisal/-a zizek »

Dr_S napisal/-a:Najprej zamenjaj termostat. Termostat je tam kjer pride najvec cevk za vodo v motor.

Tam je 4 al 5 sraufov 10 kljuc
Odsraufas in zamenjas.

Ce ne bo dobro, zamenjaj se termostikalo.

Ce se vedno ne bo dobro, potem moras zamenjati hladilnik.
Ker je pac star se zabasal in hladilna rebra ne opravljajo vec svoje funkcije tako kot bi morale.
Po tistem pa se preveri cep na razstezni posodi.
pete

:lol: al pa raj prej prodam:D? matr ce bom vse to menju..se mi sploh splaca? kolkr vem, je hladilnik kr drag?
Uporabniški avatar
Bojci

Termostat stane najvec 15 EUR.
Nahaja pa se na glavi motorja, desno od izpusnega kolektorja, kjer je namescena cev , ki gre na hladilnik. Pa mislim da sta samo dva vijaka ali trije.
Ni hladilnik zabasan...sem skoraj ziher. Ce se termostat ni bil menjan, potem po toliko prevozenih ni cudno.
Slika
Uporabniški avatar
Dr_S

Odgovor Napisal/-a Dr_S »

Vijakov je sigurno 4 ali 5, ker sem ga menjal par dni nazaj 8)

Hladilnik za r19 1.4 je nekje 100eur

Pri meni je isti problem, vendar sem jaz pac premeril hladilnike
in pac zdej po menjavi motorja potrebujem vecji hladilnik.
Go HARD or Go HOME
Uporabniški avatar
Samojed
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Samojed »

Res je vrocina, ampak vseeno probaj ce dela gretje. Ce piha vroce, je termostat proti koncu, kot so ti ze svetovali. Ce piha mlacno, jesistem zabit in ga je treba preprati. Kolega je imel iste probleme na enakem avtu. samo spral sem cel sistem in nalil nov antifriz in je v redu.
LP, Samojed
Odgovori