ERG ventil!?
Ma zat mas na zadnm delu motorja,sej mau sm ze pozabu.Odklop strom k mas prkloplenu gor,pol mas opa tri sraufke,mirki da t ksn nepade dol k zna bit pol problem da ga najds.Pol pa uzams en srafncigr pa pocas tepkas po robu.Je pa fajn da mas se ksnga pomocnika da ti ventil pol spona u nasprotno smir(pac ti toucs z vrha on ti ga pa spona nauzgor da gre cimbl naravnost vn),sej k bojo saje popustile ga lahk pa lepu nalahku vn potegns.Probi,sam lepu z obcutkom da nebos ceuga roba zgrizu.Drgac pa poglet slikce k ti jh je dizl poslou pa isc kej podobnga temu.Semizdi da mors filtr dol snet.Lp
No, kaj sem vam rekel!!!pitralon napisal/-a:Jaz sem pa probu dol snet iz Lagune 2004 letnika, pa je cist drgac kot ste vi napisal. Elektro del sm dubu dol brez problema, ko sem pa su nad ventil, sem pa takoj en uses zlomu. Rad bi videl junaka, ki mu to gre pri vseh brez problema, ja ce mas kaksno pravo orodje, s klescamik pa s kaldvom pa zagotov ne.
Bom su na servis, pa naj tam probajo.
Ce prvic delas in da ne poznas zadeve ga sigurno zlomis.
GOLF VI. 1.2 TSI + 2.0 TDI
- clio_dizel
- Kraj: Vrhnika
Pozdravljeni, mene pa zanima, kdaj in kako EGR ventil deluje oz. njegov princip. Ali je konstantno prizgan? Ali se posledicno priziga/vklaplja? Njegov vklop zaznas, ko se cev, ki prihaja iz bloka motorja mocno segreje, drugace je ventil zaprt ni pretoka plinov iz bloka v osisni sistem. Zakaj se pri delovanju motorja v primeru da izklopis konektor na spuli ne zgodi nic. Racunalnik ne zazna okvare. Ali kdo ve pomen zic v konektorju (dve rjavi 1mm2 in dve sivi 0,5mm2) rjavi sta vrjetno za aktiviranje spule ventila sivi pa ne vem (morda kak signal).
Ce sem prav razumel debato o blindiranju ventila bi bilo potem boljse, da bi bil ventil konstantno odprt, ampak ker je ventil ima funkcijo odpiranja in zapiranja v tocno dolocenih stanjih. Ali kdo ve katera so ta stanja?
Ce sem prav razumel debato o blindiranju ventila bi bilo potem boljse, da bi bil ventil konstantno odprt, ampak ker je ventil ima funkcijo odpiranja in zapiranja v tocno dolocenih stanjih. Ali kdo ve katera so ta stanja?
Renault Avntime Privilege 2.2 dci
Kolikor jaz vem je ta ventil samo zaradi ekologije. Avto veliko lepse laufa brez EGR-ja. Le malo vec pokadi.aha1 napisal/-a:Pozdravljeni, mene pa zanima, kdaj in kako EGR ventil deluje oz. njegov princip. Ali je konstantno prizgan? Ali se posledicno priziga/vklaplja? Njegov vklop zaznas, ko se cev, ki prihaja iz bloka motorja mocno segreje, drugace je ventil zaprt ni pretoka plinov iz bloka v osisni sistem. Zakaj se pri delovanju motorja v primeru da izklopis konektor na spuli ne zgodi nic. Racunalnik ne zazna okvare. Ali kdo ve pomen zic v konektorju (dve rjavi 1mm2 in dve sivi 0,5mm2) rjavi sta vrjetno za aktiviranje spule ventila sivi pa ne vem (morda kak signal).
Mislim pa da je tema okoli EGR-ja ze odprta - uporabi iskalnik!
GOLF VI. 1.2 TSI + 2.0 TDI
Bom se jaz malce napisal mojo izkusnjo s ciscenjem EGR ventila na Laguni 1.9 dci, mogoce bo komu koristilo.
Nahaja se na zadnjem desnem delu motorja, gledano od spredaj.
Se slika:
EGR ventil je oznacen s puscico.

Najprej je potrebno odmontirati veliko crno cev (stop ventil - nahaja se nad EGR), pritrjena je s 3 vijaki. Potem pridejo na vrsto se 3 vijaki na samem EGR ventilu.
Za ciscenje oblog sem uporabil spray za ciscenje vplinjacev. Sprical sem skozi 2 odprtini v stop ventilu in to kar na veliko. Porabil sem polovico spraya, seveda ne vse naenkrat. Vmes je potrebno tolci s kaksnim vecjim izvijacem, da nanos ogljika okoli EGR ventila odpade.
Pomagal sem si se z ostrim izvijacem, tako da sem ga previdno zabil med sam EGR ventil in blok motorja. Pri tem je potrebno paziti, da ne poskodujemo ene ali druge strani.
EGR sem potem dobil ven, ocistil sem ga z istim sprayem.
Mogoce bi omenil se, da ni dovolj ocistiti sam EGR, ampak tudi 2 omenjeni odprtini, ki povezujejo EGR in stop ventil, saj sta lahko delno do popolnoma zaprti.
V primeru, da se komu EGR ventil "zlomi" na pol, to se ni konec sveta.
Tako ali tako sta polovici samo zataknjeni skupaj in jih skupaj drzijo trije vijaki. Edino zoprno je ce notri polovica ostane notri. Potem imas vec dela, da ga dobis ven.
Toliko zaenkrat, ce koga kaj zanima sem na voljo.
lp
Nahaja se na zadnjem desnem delu motorja, gledano od spredaj.
Se slika:
EGR ventil je oznacen s puscico.

Najprej je potrebno odmontirati veliko crno cev (stop ventil - nahaja se nad EGR), pritrjena je s 3 vijaki. Potem pridejo na vrsto se 3 vijaki na samem EGR ventilu.
Za ciscenje oblog sem uporabil spray za ciscenje vplinjacev. Sprical sem skozi 2 odprtini v stop ventilu in to kar na veliko. Porabil sem polovico spraya, seveda ne vse naenkrat. Vmes je potrebno tolci s kaksnim vecjim izvijacem, da nanos ogljika okoli EGR ventila odpade.
Pomagal sem si se z ostrim izvijacem, tako da sem ga previdno zabil med sam EGR ventil in blok motorja. Pri tem je potrebno paziti, da ne poskodujemo ene ali druge strani.
EGR sem potem dobil ven, ocistil sem ga z istim sprayem.
Mogoce bi omenil se, da ni dovolj ocistiti sam EGR, ampak tudi 2 omenjeni odprtini, ki povezujejo EGR in stop ventil, saj sta lahko delno do popolnoma zaprti.
V primeru, da se komu EGR ventil "zlomi" na pol, to se ni konec sveta.
Tako ali tako sta polovici samo zataknjeni skupaj in jih skupaj drzijo trije vijaki. Edino zoprno je ce notri polovica ostane notri. Potem imas vec dela, da ga dobis ven.
Toliko zaenkrat, ce koga kaj zanima sem na voljo.
lp